Panorāma

Kā latviešu ģimene pārdzīvoja saslimšanu ar Covid-19

Panorāma

Mūziķi "Facebook" sāk "Karantīnas izaicinājumu"

Roku dezinfekcijas līdzekļi drīz būs nopērkami aptiekās

Roku dezinfekcijas līdzekļi drīz būs nopērkami aptiekās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

5000 pudelīšu ar roku dezinfekcijas līdzekļiem ārkārtējās situācijas laikā vienā dienā spēj saražot Rīgas Farmaceitiskā fabrika. Tā beidzot tikusi pie trūkstošās sastāvdaļas, un drīzumā pašmāju saražotie roku dezinfekcijas līdzekļi būs nopērkami aptiekās visā Latvijā

Cita pēc citas pudelītes ar roku dezinfekcijas želeju slīd pa ražošanas lenti.

"Uzņēmuma vadība ir pārskatījusi visas iespējas, un šobrīd ir saražots roku tīrīšanas līdzeklis ar vajadzīgo 70% spirta klātbūtni," pastāstīja Rīgas Farmaceitiskās fabrikas pārstāve Līga Ribkinska.

Roku tīrīšanas līdzekli pilda ūdeņraža pārskābes pudelītēs. Citu brīvu trauku pagaidām nav.

Dienā uzņēmums spēj saražot un piepildīt līdz pat pieciem tūkstošiem pudelīšu. Tas gan nozīmē, ka daļa darbinieku papildus saviem tiešajiem darba pienākumiem veic arī šos uzdevumus, un vismaz pagaidām uzņēmums ir apņēmies roku dezinfekcijas līdzekļus ārpus Latvijas neeksportēt.

"Protams, ka mēs paši sev vairs nevaram saražot tik daudz, cik vajadzētu. Mēs parasti ražojam uz divām līnijām, bet šobrīd mēs esam vienu līniju rezervējuši tieši šim produktam. Viss atkarīgs ir no taras, kurā mēs fasēsim. Ja mums būs iespēja dabūt nedaudz citādākus traukus, kur fasēt, mēs varam palaist vēl trešo līniju," stāstīja Ribkinska.

Trūkst taras, kur iepakot, un daudz kā cita, tāpēc ražošana sākta dažas dienas vēlāk, nekā iecerēts.

"Viena no būtiskām sastāvdaļām, ko līdz pēdējam brīdim gaidīja, bija saistīta ar drošību šī produkta lietošanā, un tā konkrēti ir etiķete. Šādu produktu traukā, kurš nav marķēts, nedrīkst nodot iedzīvotājiem bez atbilstošiem norādījumiem par drošību, par lietderību, par uzglabāšanas laiku," norādīja uzņēmuma pārstāve.

Pirmās partijas jau saņēmuši ārsti un medmāsas, un tuvāko dienu laikā pudelītes būs nopērkamas arī aptiekās visā Latvijā. 

KONTEKSTS:

Covid-19 izplatības dēļ Latvijā uzņēmumi un individuāli cilvēki pastiprināti iegādājās roku dezinfekcijas līdzekļus, lai ierobežotu iespēju inficēties ar slimību. Tā rezultātā Latvijā dezinfekcijas līdzekļi ir deficīta prece. Līdzīga situācija ir arī citur pasaulē, kur konstatēts Covid-19.

Latvijā Covid-19 gadījumu skaits līdz ceturtdienai, 19. martam, sasniedzis 86. Pēdējās diennakts laikā veikti 533 izmeklējumi. Līdz šim kopumā veikti 2 677 izmeklējumi.

Jaunais koronavīruss ''SARS-CoV-2'' un Covid-19 sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Pasaules Veselības organizācija norāda, ka Covid-19 saslimstība sasniegusi globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā, atcelti masu pasākumi, kā arī slēgtas skolas un citas iestādes, lai ierobežotu Covid-19 izplatīšanos.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 13. marta līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti