Panorāma

Rindas pie bērnu zobārsta nerūk

Panorāma

Kā latviešiem iekļūt Silīcija ielejā

Robotu fermā dēļ OIK milzīgs rēķins

Robotizētā fermā OIK rēķins pieaug līdz 400 eiro mēnesī; saimnieks dusmīgs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Regulatora lēmums ļaut nevajadzīgās jaudas uz laiku līdz deviņiem mēnešiem atslēgt  problēmu nerisina – daudziem zemniekiem pieslēgums vajadzīgs visu gadu. Arī Sējas novada Robežniekos, kur kūtī gan govis slauc, gan mēslus savāc roboti.

Obligātā iepirkuma komponente (OIK)

Obligātais iepirkums ir valsts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem koģenerācijas stacijās vai no atjaunojamiem energoresursiem.

Valsts iepērk elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, maksājot garantēto maksu par elektrostacijās uzstādīto jaudu, sedz balansēšanas izmaksas, kā arī administratīvās izmaksas.

Savukārt šīs izmaksas sedz visi elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam kā OIK maksājumu.

OIK apmēru ietekmē dabasgāzes cena, elektroenerģijas cena biržā un elektroenerģijas patēriņš. No 2018.gada OIK sistēma mainīta – iepriekš elektrības patērētāju maksājums piesaistīts patērētajai enerģijai kā konkrēts tarifs par katru patērēto kilovatstundu. No šī gada OIK maksā gan kā fiksēto tarifu par katru patērēto kilovatstundu - un šis maksājums samazinājies -, gan kā “jaudas OIK par ampēriem”, kas ir fiksētais tarifs par pieslēguma jaudu. Jo pieslēguma jauda lielāka, jo lielāks fiksētais maksājums.  

No rītiem un vakaros robots govīm izdala barību. Taču ēdājas visu izrakņā un izkaisa uz visām pusēm, meklējot ko īpaši gardu, tāpēc cits robots brauc ēdienu piekārtot. Lopiem nedaudz pa kājām maisās mēslu savācējs, bet nu jau pie tā ir pierasts kā pie mājdzīvnieka.

280 govīm šeit ir tīra vide un brīvība – guļ, ēd un dodas pie robota slaukties, kad vien ienāk prātā. “Mēs esam gājuši tehnoloģiskā progresa virzienā, tāpēc dubultsāpīgi redzēt tos milzīgos elektrības rēķinus, jo automatizācija nāk kopā ar milzīgām investīcijām, un jebkurš nepamatots maksājums traucē normālu uzņēmējdarbību,” neslēpj zemnieku saimniecības īpašnieks Normunds Kalniņš.

Obligātās iepirkumu komponentes (OIK) rēķins “Robežniekiem” ir 400 eiro mēnesī.

Citādi kā par zemē izmestu šo maksājumu, kas nenes labumu ne valstij, ne sabiedrībai, nevar saukt, saka “Robežnieku” saimnieks.

“OIK lai mēs spētu samaksāt, tad mums jāizslauc un jāliek uz svaru kausiem divas tonnas piena. Jāizlej zemē divas tonnas piena. 2000 cilvēku varētu katru dienu dzert pa litram piena,” norādīja Kalniņš.

“Robežnieku” kūts tika automatizēta, lai uzlabotu dzīvnieku labturības noteikumus un samazinātu strādnieku skaitu – šobrīd uz 280 govīm ir trīs darbinieki.

Likās, ka izmaksām ar laiku ir jāsamazinās, bet iznāk, ka tās palielinājušās. Par to saimniekam liels rūgtums.

“Es uzskatu, ka no tā iedzīvojas šaurs uzņēmēju loks un ka Latvijas ekonomikai no tā nekāds pienesums nav, ņemot vērā tās milzīgās naudas summas, kas iztērētas un ko plānots iztērēt nākotnē. Tur mati ceļas stāvus, kāpēc neviens vēl nav notiesāts par tādu vardarbību pret Latvijas ekonomiku,” dusmīgs ir Kalniņš.

Kopš lauksaimnieki saņēma neadekvāti augstus rēķinus, pagājuši jau vairāki mēneši. Notikušas daudzas tikšanās un diskusijas, zemnieki iestājušies par OIK maksājuma likvidēšanu, bet lēmums par problēmas risinājumu vēl nav rasts.

KONTEKSTS: 

Biedrība "Zemnieku saeima" februāra vidū pavēstīja, ka martā gaidāmajā kongresā elektrības cenu dēļ varētu prasīt ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (“Vienotība”) demisiju.  Regulējuma izmaiņas, kas ietekmēja elektroenerģijas jaudu maksājumus, par ko sašutumu pauda lauksaimnieku organizācija “Zemnieku saeima”, pieņemtas jau 2016.gada beigās. Savukārt zemniekiem būtiskā iespēja uz laiku samazināt nepieciešamās jaudas bija tikai "Sadales tīklu" noteiktais pagaidu risinājums.

Pēc tam Ekonomikas ministrija nāca klajā ar piedāvājumu risināt problēmu, ļaujot elastīgi uz laiku samazināt elektroenerģijas pieslēguma jaudu un nepieciešamības gadījumā pie noteiktiem nosacījumiem to atjaunot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti