Robežsargs: Rēzeknes dāmām Valentīndiena paies bez cigaretēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Aizvadītajā gadā Latvijā konfiscētas vairāk nekā 88 miljoni cigarešu ar Krievijas vai Baltkrievijas marķējumu, kas mēģinātas paslepus ievest Latvijā, savukārt uz austrumu robežas vairāk nekā 30 miljoni. Ja salīdzina ar 2011. gadu, atklāto gadījumu skaits uz austrumu robežas ir nedaudz samazinājies, turpretī atklāto nelegālo cigarešu apjoms palielinājies. Lai gan robežsargi un muitnieki atzīst, ka cīņa ar kontrabandas precēm notiek intensīvi, tomēr vēl joprojām Latgalē bez problēmām var nelegāli iegādāties lētākus smēķus.

Gada laikā miljons automašīnu no Krievijas un Baltkrievijas iebraukušas Latvijā. Katra automašīna tiek pārbaudīta vizuāli, ja rodas aizdomas, tā tiek sūtīta uz padziļināto pārbaudi. Lai gan reizēm arī padziļinātas pārbaudes tehnika mēdz pievilt: šobrīd lielākajā robežkontroles punktā – Terehovā - skeneris ir salūzis. Vispopulārākā kontrabandas prece pēdējā laikā ir cigaretes. Veidi, kā tās tiek pārvestas pāri robežai, ir visdažādākie, izdomas un pacietības, veidojot slēpņus, pārvadātājiem netrūkst.

„Iekārtas stāv mašīnā, viņš brauc, viņam gāze uzpildīta, nu kā tu viņu pārbaudīsi uzreiz. Tad, kad mēs sākām rūpīgi apskatīties, kas notiek, gāze iepildīta nelielā bākā un pārējais - cigaretes, ap kādiem 50 blokiem,” stāsta Terehovas robežkontroles punkta muitas maiņas vadītājs Jānis Deksnis.

Viens no pēdējiem cigarešu konfiscēšanas gadījumiem Zilupes novadā konstatēts vilcienā pie mašīnista. „Šeit ir simt bloki - tas ir 20 tūkstoši cigaretes, priekš mašīnista pusmēneša alga būtu bijusi. Rēzeknes dāmām Valentīndiena paies bez cigaretēm,” rāda Deksnis.

Muitnieku darbs akcizēto preču pārvešanas kontrolēšanā pāri robežai notiek ar robežsargu palīdzību. „Ja robežsargam ir kaut kādas aizdomas par slēptuvi vai citur noslēptām precēm, tad informējam muitas amatpersonas un kopā ar muitu veicam padziļinātās pārbaudes. Pagājušo gadā tādas bija 15. Viens no tādiem spēcīgākiem gadījumiem - konstatējām cisternā 4,5 miljoni cigarešu,” stāsta Terehovas robežkontroles punkta priekšnieks Māris Cibuļskis.

VID Muitas pārvaldes Latgales muitas kontroles punkta daļas vadītāja vietnieks Guntars Kokins uzskata, ka „pagājušais gads bija loti veiksmīgs jo pāri 700 administratīvi protokolu tika sastādīts, vairāk par 60 lietām nodotas krimināllietas ierosināšanai, un kopā mēs konfiscējām vairāk par 30 miljoniem cigarešu. Faktiski mēs varam teikt, ka katru dienu vismaz divi protokoli tiek sastādīti.”

Tomēr, kā rāda reālā situācija dzīvē, ar to nepietiek. Kā Latgales reģionālā televīzija pārliecinājās, Daugavpilī bez grūtībām var iegādāties cigaretes no Baltkrievijas un Krievijas. Jau vairākus gadus, publiski visiem zinot, autoostā sievietes piedāvā dažādu marku smēķus. Nelegālo cigarešu iegāde nav problēma arī pierobežas novados, saka Zilupes novada iedzīvotājs Pjotrs: ”Protams, ka var, ja makā nauda ir, lūdzu, pērc, kāda nozīme, kas tevi indē, atšķirības nav.”

Kāds cits vietējais - Aleksandrs no Zilupes - jau pats divus gadus brauc uz Krieviju. Vīrietis atzīst, šobrīd peļņa no braukšanas vairs nekāda nesanāk, jau gadu kā akcizētās preces pārvest pāri robežai drīkst vienu reizi nedēļā. Tā kā Aleksandrs pats nepīpē, cigarešu paciņas nedaudz var iekrāt un piedāvāt citiem, tomēr arī no tā liels labums nesanāk.

„Krievijas cigarešu tagad visur pietiek. Es vasarā strādāju Rīgā, domāju, vajag man no šejienes uz turieni cigaretes vest pārdošanai, bet izrādījās, ka tur cigaretes par divdesmit santīmiem lētākas un tur viņu ir vairāk, es pat biju pārsteigts, bet mani vēl aizveda un teica, pērc cik gribi. Nevajag robežu,” stāsta Aleksandrs.

Lai izvairītos no korupcijas riskiem, kopš 2011.gada vasaras uz austrumu robežas ieviesta jauna rotācijas sistēma. Muitas amatpersonas uzsāk darbu Rēzeknē un tikai tad tiek informētas par savu darbavietu konkrētā muitas kontroles punktā. Muitnieki uzskata, ka, tas palīdz novērst kontrabandas preču ievešanu Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti