Dienas ziņas

Teātrim jāsagatavo papildu informācija

Dienas ziņas

Tiekas Latvijas un Baltkrievijas ārlietu ministri

Pieaug kontrabandas cigarešu pārvietošanas gadījumi

Robežsargi un muitnieki novēro cigarešu kontrabandas pieaugumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šogad pirmā pusgada laikā pieaudzis konstatēto pārkāpumu skaits, kad Latvijā mēģināts ievest kontrabandas cigaretes no Krievijas un Baltkrievijas. Robežsargi un muitnieki uzsver – uzskats, ka Covid-19 izplatības laikā kontroļu skaits samazināts, ir maldīgs. Daudz vairāk pārkāpumu konstatēts arī uz Latvijas–Baltkrievijas robežas Daugavā.

Piedrujas robežapsardzības nodaļas amatpersonas ikdienas darbā veic Latvijas un Baltkrievijas robežas apsekošanu ne vien pa sauszemi, bet 17 kilometru garumā arī pa Daugavu. Nereti tieši pa upi Latvijā tiek mēģināts nelikumīgi pārpludināt Baltkrievijā ražotās cigaretes. Šogad Piedrujas robežapsardzības nodaļā konstatēti jau četri pārkāpumi, kas ir divreiz vairāk nekā pērn šādā laika posmā.

“Pēdējais gadījums laikam maija sākums. Bija aizturēta gan kontrabandas prece, gan ar dienesta suņa palīdzību bija aizturēti divi cilvēki, kuri iesaistīti tajā kontrabandas pārvietošanā,” pastāstīja Piedrujas robežapsardzības nodaļas priekšnieks majors Aigars Steļmaks.

Konstatēt kontrabandas preču nelikumīgu pārvietošanu pāri robežai pa Daugavu kļūst arvien grūtāk. Attīstās ne vien kontrabandistu izdoma, bet arī izpildījums, kuru nevar pamanīt pat ar termālajām kamerām.

“Es viņus uzskatu par inženieriem, varbūt par māksliniekiem.

Gan izmanto mucas, riepas – jebko, lai maldinātu robežsargus. Nevaru neminēt arī tos pašus ūdenslīdējus. Ir bijušas mums arī tādas aizturēšanas,” atklāja Steļmaks.

Pašlaik, lai apsekotu Latvijas–Baltkrievijas robežu pa Daugavu, Piedrujas robežapsardzības nodaļas robežsargu rīcībā ir mobilie novērošanas kompleksi, kā arī motorlaivas. Tomēr ar tām dienesta pienākumus var pildīt ne visi robežsargi. “Var braukt cilvēki tikai ar vadītāja apliecību. Tur jāmācās, jānoliek eksāmens,” paskaidroja Steļmaks.

Konstatēto nedeklarēto cigarešu skaits audzis arī netālu esošajā Pāternieku muitas kontroles punktā.

Īpaši lieli kontrabandas cigarešu apjomi atklāti laikā, kad valstī bija izsludināta ārkārtējā situācija.

“15. aprīlī tika konstatēti divi gadījumi, kad konteineros bija izveidoti slēpņi – dubultsienas. Tur tika izņemti 3,7 miljoni cigarešu. Un 31. maijā savukārt pārkāpuma konstatēšanas rezultātā tika izņemtas 8,1 miljons cigarešu,” pastāstīja VID Muitas pārvaldes Latgales muitas kontroles punktu daļas muitas virsuzraugs Uldis Ruļuks.

Tikmēr Piedrujas robežapsardzības nodaļas priekšnieks uzskata – lai cīņa ar kontrabandistiem būtu sekmīgāka, pirmkārt vajadzētu ieviest bargākus soda apmērus. Tāpat robežsargi cer sagaidīt jaunu un modernāku aprīkojumu, jo šobrīd pieejamā tehnika ir novecojusi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti