Panorāma

Inflācija kļūst rāmāka

Panorāma

Jaunais mācību gads nāk ar papildu tēriņiem

Risinājumu preses piegādes kompensācijām sola jaunnedēļ

Risinājumu preses piegāžu kompensācijām sola jaunnedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai kompensētu zaudējumus par preses izdevumu piegādi Latvijas Pastam, nākamgad kopumā nepieciešami vismaz 5,8 miljoni eiro. Satiksmes ministrija izskata vairākus risinājumus, tostarp iespēju izmantot elektrovilcienu iepirkumam paredzētos līdzekļus.  

Laikrakstu lasītāju skaits sarūk, bet transporta izmaksas pieaug. Tādēļ drukātās preses nogādāšana līdz abonentiem uzņēmumam “Latvijas pasts” ar katru gadu rada arvien lielākus zaudējumus, kuri tiek kompensēti no valsts budžeta. 2016. gadā šim mērķim bija nepieciešami 4,7 miljoni eiro, 2017. gadā – 4,9 miljoni eiro, bet 2018. gadā jau – 5,8 miljoni eiro.

Pašlaik abonētās preses piegādei Satiksmes ministrijas budžetā nākamajam gadam rezervēti 2 miljoni eiro. Taču prognozes rāda, ka šī funkcija Latvijas Pastam radīs zaudējumus aptuveni 6 miljonu eiro apmērā. Tādēļ Satiksmes ministrija meklē avotus, kur ņemt trūkstošos 4 miljonus eiro.

“Viena no finansējuma opcijām varētu būt pārdalīt elektrovilcienu iepirkumā zināmā mērā iezīmētos, bet tā kā atbrīvotos finanšu līdzekļus,” informēja ministrijas pārstāve Iveta Kancēna.

Šāda pārdalīšana vilcienu iepirkumu nekavēšot, jo valdība šim mērķim rezervēja 270 miljonus eiro, bet līgums tika noslēgts par 241 miljonu eiro.

Taču Satiksmes ministrija izskata arī citus līdzekļu avotus pasta kompensācijām un apņēmusies jau nākamās nedēļas sākumā piedāvāt valdībai konkrētu risinājumu.

Latvijas Preses izdevēju asociācija iepriekš paudusi bažas, ka gadījumā, ja valsts vairs nekompensēs Latvijas Pastam šos zaudējumus, tad drukātās preses pastāvēšana Latvijā būs apdraudēta un vairākus izdevumus nāksies slēgt. 

“Preses izdevēji ir neizpratnē, kādēļ šāda situācija radusies. Mēs jau kopš aprīļa, maija mēneša komunicējam ar ministrijām, ar ierēdņiem un mēģinām atrast situācijas risinājumu,” atzina Latvijas Preses izdevēju asociācijas vadītājs Guntars Kļavinskis.

Savukārt Valsts prezidents Egils Levits ceturtdien, 8. augustā, sarunā ar Latvijas Preses izdevēju asociācijas pārstāvjiem Guntaru Kļavinski un Māri Anču izteica stingru atbalstu tam, lai visā Latvijā cilvēkiem par saprātīgu cenu būtu pieejami drukātie mediji, un tas ir konstitucionāls jautājums, informēja prezidenta Preses dienests.

“Sarunā ar lēmumu pieņēmējiem es stingri norādīšu, ka šis nav komerciāls jautājums, bet gan Latvijas kopējās informatīvās telpas jautājums un konstitucionāls jautājums,” sacīja Levits.

Levits arī interesējās par asociācijas redzējumu uz ilgtermiņa risinājumu iespējām, atzīstot, ka aktuālajai problēmai par drukātās preses piegādes kompensēšanu būtu jāatrod pagaidu risinājums, bet starplaikā jārada stratēģisks ilgtermiņa risinājums.

“Ja 13. datumā viss būs atrisināts, tad viss būs kārtībā un paldies par izpratni un valstisko redzējumu,” pēc tikšanas pauda Kļavinskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti