Dienas ziņas

Rūpes par lielizmēra valsts karogiem

Dienas ziņas

Zolitūdes traģēdijai aprit septiņi gadi

Risinājumu krīzei meklē uzņēmējdarbībā

Risinājumu krīzei meklē uzņēmējdarbībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc pavasara apmulsuma palielinājusies interese par mazo uzņēmējdarbību – par to liecina Latvijas lauku konsultāciju centra apkopotā informācija. Viens no uzņēmējiem, kas biznesu sācis šogad, ir Artūrs Kovaļevskis no Ķeguma novada Tomes pagasta. Viņš pēc algota darba zaudēšanas pirmajā Covid-19 vilnī, pirms pusotra mēneša kļuvis par mājražotāju.

Laime ir jāmeklē tepat mājās. Tā uzskata tomenietis Artūrs, kurš pirms  apmēram pusotra mēneša papildinājis mazo uzņēmēju saimi.  Artūrs ir pavārs un  savos divdesmit trīs gados  pastrādājis Itālijā, kur ieguvis atziņu, ka slavenās picas viņam nemaz tik ļoti negaršojot. "Hotel Roma" pa karjeras kāpnēm pakāpies līdz karstā ceha vadītājam, bet vienmēr esot gribējies uzsākt ko savu. Covid-19 radītā krīze šo soli esot tikai  pasteidzinājusi.

"Mēs diemžēl bijām spiesti pamest šo darba vietu, jo nebija citu variantu. Nāca Covid pirmais vilnis. Un tāpēc mēs visi aizgājām," stāsta Kovaļevskis.

Pagaidām Artūrs kļuvis par mājražotāju un tagad pašam jādomā gan par produktu iegādi, gatavošanu, klientiem un arī pasūtījumu piegādi, bet mērķis esot atvērt savu krodziņu tepat laukos.

"Es neteiktu, ka tas būtu vienkāršāk, bet es riskēšu. Es riskēšu, mēģināšu un iešu uzpriekšu. Es nesēdēšu un negaidīšu, kad parādīsies kādi labāki laiki vai labāka situācija. Vienkārši ir jādara," norāda uzņēmējs. 

Latvijas lauku konsultāciju centrā (LLKC), kur uzņēmējdarbības pamatus apgūst vairums mazo lauku uzņēmēju,  skaidro, ka  Artūrs nebūt neesot vienīgais, kurš  šajā krīzes laikā saņēmies drosmi  uzsākt ko savu.

"Bija samulsums pavasarī. Bija reāli tukšums, bet pašlaik mēs decembrī plānojam jaunās mācības, un mēs redzam, ka ir ļoti liela interese. Īpaši par pārtikas ražošanu. Lai cik tas nebūtu pārsteidzoši, ir ļoti daudz jaunas lietas kā ražot  un kā piegādāt pārtiku, bet vairāk ir šī e-vide. Saražot un pārdot caur mājas lapām," saka LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

Reģistrējot saimniecisko darbību, Artūrs paklausījis konsultantu, un pieteicies vispārējā nodokļu maksāšanas režīmā, cerot, ka nopelnīs tik daudz. Tikmēr tie, kuri savu darbību uzsākuši ātrāk, un legāli maksā mikrouzņēmuma nodokli  jauno nodokļu reformu gaidot ar lielām bažām.

"Mums ir lielas bažas par ēnu ekonomikas pieaugšanu. LLKC ir apmēram 3000 klientu grāmatvedībā, un tas ko mēs visu laiku cenšamies ir legalizēt darbību. Aicinām nāciet sakārtosim grāmatvedību, pat ir valsts programmas, kur bezmaksas to var izdarīt. Mūs baida viena lieta, ka nesaprotot jēgu tam visam cilvēki sāks baidīties no tā," norāda Cimermanis.

Decembrī  plānota arī mazo uzņēmēju konference kopā ar finanšu ministriju, bet jebkurā gadījumā konsultāciju centrs solās būt advokāti mazajiem uzņēmējiem,kuri nereti šos jautājumus kārto paši, un apmaldās birokrātiskajos labirintos.                          

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti