Rinkēvičs: ASV muitas tarifi tērauda un alumīnija izstrādājumiem var atsaukties uz Latviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Solītie ASV muitas tarifi Eiropas tērauda un alumīnija izstrādājumiem var netieši atsaukties arī uz Latvijas ražotājiem. Tā, noslēdzot vizīti ASV, telefonsarunā ar Latvijas Radio sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (“Vienotība”).

ASV prezidents Donalds Tramps šonedēļ varētu parakstīt lēmumu par augstākiem muitas tarifiem tērauda un alumīnija importam. Par to izskanējusi asa kritika, uz ko

Tramps atbildēja, ka “tirdzniecības kari ir labi un tos var viegli uzvarēt”.

Atsauksies arī uz Latviju?

Savukārt Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) uzskata, ka iespējamā Eiropas Savienības pretreakcija varētu arī neatstāt negatīvu ietekmi uz Latviju, jo “Latvijai nav augsti tirdzniecības rādītāji ar ASV”.

Turpretī ministrs Rinkēvičs atzina, ka iespējamais tirdzniecības karš starp ASV un Eiropu tika pieminēts vairākās tikšanās Vašingtonā, un ir skaidrs, ka starp amerikāņu politiķiem par to joprojām notiek plašas diskusijas.

“Varbūt, kopš mums nav “Liepājas metalurga”, tas Latviju tik tieši neskar. Tomēr Latviju tas skar netieši, jo mūsu uzņēmumi  ražo dažādas detaļas citiem Eiropas Savienības (ES) uzņēmumiem, kas kaut kur tiek komplektētas, un arī notiek tirdzniecība ar ASV,” norāda Rinkēvičs.

"Tā kā mēs paudām savu viedokli un bažas, ka šāda veida tirdzniecības ierobežošana, tarifu celšana var atsaukties uz kopējo ekonomisko sadarbību. Mēs saprotam, ka šobrīd nav konkrētu lēmumu. Bet mēs arī saprotam, ka tās problēmas, kādas min ASV administrācija, var risināt arī sarunu ceļā ar ES. No sava viedokļa es varu teikt, ka, protams, žēl, ka mēs divu gadu laikā no sarunām par tirdzniecības līguma noslēgšanu esam nonākuši šādā situācijā. Bet es uzskatu, ja būtu nopietns dialogs no abām pusēm, kaut kādu kompromisus varētu atrast,” pauda ministrs.

Trampa idejai asa pretreakcija

Ņemot vērā Trampa nostāju, no amata atkāpies ASV prezidenta galvenais ekonomikas konsultants Gerijs Kons. Viņš nav piekritis Trampa lēmumam noteikt augstus tarifus tērauda un alumīnija importam. Kons uzskata, ka citu valstu noteiktie pretpasākumi kaitēs ASV uzņēmumiem ne tikai tērauda un alumīnija ražošanas, bet arī citās nozarēs.

Tikmēr Tramps, tiekoties ar Zviedrijas premjeru Stefanu Levēnu, kritizēja Eiropas Savienības noteiktos tirdzniecības noteikumus: “Eiropas Savienība bijusi netaisnīga pret ASV. Ar viņiem ir gandrīz neiespējami veidot biznesu, lai gan paši sūta uz ASV savas mašīnas un citas preces. Viņi dara, ko grib. Ticiet man, ja uzliksim 25% muitas nodokli mašīnām, viņi ilgi neizturēs.

Eiropas Savienība pret mums ir izturējusies slikti. Tā ir ļoti negodīga tirdzniecības politika.

Esmu šeit, lai aizsargātu. Viens no iemesliem, kādēļ mani ievēlēja – lai aizsargātu mūsu strādniekus un kompānijas.”

Eiropas Savienības tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrema uz Trampa ideju atbildēja, uzsverot, ka ir jāizstrādā produktu klāsts, kam noteikt paaugstinātus muitas tarifus. “Eiropas Komisijas prezidents Junkers jau minēja vairākus ASV ražotos produktus. Es teiktu, ka šajā sarakstā jāiekļauj dzelzs, industriālie izstrādājumi. Vēl muitas nodevas jāpalielina pārtikas produktiem, piemēram, riekstu krēmam, sulām, ogām... Drīzumā šis saraksts tiks publicēts,” paziņoja komis;are.

Tikmēr ASV finanšu ministrs Stīvs Mnučins noraidīja runas, ka ASV gatavotos tirdzniecības karam. Mnučins sacīja, ka pagaidām tiek gaidītas “specifikas detaļas” no Trampa par iespējamo muitas tarifu noteikšanu.

Pret Trampa ideju noteikt paaugstinātos muitas tarifus ir ne tikai viņa nu jau bijušais finanšu padomnieks, bet arī vairāki republikāņu kongresmeņi.

Arī Starptautiskā Valūtas fonda vadītāja Kristīne Lagārda paziņoja, ka tirdzniecības karā nebūs uzvarētāju, jo šāda veida pasākumi izraisīs ekonomiskās izaugsmes un tirdzniecības kritumu. Viņa gan saprot ASV neapmierinātību ar globālo tirdzniecības sistēmu, jo ne visas valstis ievēro Pasaules Tirdzniecības organizācijas līgumus. Lagārda aicināja rīkot sarunas un konsultācijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti