Rimšēvičs: Sagaidot eiro, cilvēku piesardzība ir saprotama

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Gaidot eiro, kas līdz ar nākamo gadu nomainīs latu, cilvēku piesardzība ir saprotama, jo līdzšinējās naudas reformās cilvēki allaž cieta zaudējumus, ceturtdienas rīta intervijā atzina Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Viņš uzsvēra, ka neviens nevar no cilvēku atmiņas izdzēst šo laiku negatīvo pieredzi. Tomēr šajā gadījumā, kad par Latvijas valūtu kļūs eiro, zaudējumu no maiņas nebūšot, pārliecību pauda Latvijas Bankas prezidents. „Tā nav naudas reforma. Tā vienkārši ir vienas valūtas maiņa pret otru,” sacīja Latvijas Bankas prezidents, norādot, ka maiņa notiks atbilstoši jau šobrīd noteiktajam valūtas kursam.

Viņš arī pauda, ka turpmāk aktīvi būs jāturpina informēt cilvēkus par dažādiem jautājumiem, kas raisa skepsi pret eiro, Piemēram, vai būs jāmaksā par Grieķijas parādiem? Vienlaikus viņš izteica pārliecību, ka, līdzīgi kā Igaunijā, arī Latvijā atbalsts eiro pieaugs brīdī, kad eiro kļūs par ikdienas norēķinu līdzekli. Piemēram, Igaunijā atbalsts, salīdzinot ar „pirms eiro laiku” un "eiro laiku”, pieauga no 50% uz 70%.

Viņš arī norādīja, ka latus pret eiro varēs mainīt mūžīgi. Šāda iespēja būšot Latvijas Bankā. Pusgadu to varēs darīt arī komercbankās.

Tomēr Rimšēvičs atzina, ka no cenu pieauguma neizdosies izvairīties. „Pēc eiro ieviešanas cenas nedaudz pieaugs. Par to nav šaubu,” norādīja Rimšēvičs.

Tomēr viņš noraidīja varbūtību, ka eiro ieviešana varētu sekmēt būtisku inflācijas pieaugumu. Inflācija var būt arī citu apstākļu dēļ.

Eiro valūtu Latvijā ieviesīs līdz ar nākamo gadu. Sabiedrība pret eiro pagaidām izturas noraidoši, liecina sabiedriskās domas aptaujas. Tomēr, jau sākot ar oktobri, veikalos līdzās cenām latos būs norādītas arī cenas eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti