Rīta Panorāma

Intervija ar Ināru Pētersoni

Rīta Panorāma

Sākas kultūras forums "Baltā nakts"

Intervija ar Ilmāru Rimšēviču

Rimšēvičs: Līdz ar ECB bāzes procenta likmes pazemināšanu aizņemties kļūs lētāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Līdz ar Eiropas centrālā bankas (ECB) pieņemto lēmumu par  bāzes procenta likmes samazināšanu līdz jaunam rekordzemam līmenim samazināsies arī komercbanku kredītu procentu likme, līdz ar to tie kļūs lētāki, intervijā Latvijas Televīzijai norādīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Aizņemties noteikti kļūs lētāk, arī esošie kredīti varētu kļūt lētāki, ja tiek pārfinansēti, skaidroja Rimšēvičs.

Taču viņš uzsvēra, ka kredītu pieejamība kopumā uzņēmumiem komercbankās būs atkarīga arī no citiem iespējamiem šķēršļiem. Bankas ne vienmēr esot gatavas aizdot biznesam, jo nezina, kā mainīsies ekonomiskā vide.

Arī Latvijā ir sākusies diskusija par kreditēšanu, jo, neraugoties uz ekonomikas izaugsmi, aizdevumu apjoms piecus gadus pēc kārtas samazinās. Latvijas Bankas vadītāja ieskatā, valdībai būtu jāuzņemas iniciatīva, lai veicinātu kreditēšanu.

Jau ziņots, ka Eiropas centrālā banka (ECB) ceturtdien vēlreiz pazemināja bāzes procentu likmi no 0,15% līdz 0,05%, cenšoties stimulēt ekonomiku un izvairīties no deflācijas eirozonā.

Iepriekš ECB samazināja  noguldījumu likmi zem nulles, nosakot to mīnus 0,1% līmenī. Iepriekš tā bija 0%. Tas nozīmē, ka komercbankas par naudas glabāšanu centrālajā bankā maksās, nevis saņems procentmaksājumus.

Eirozonas ekonomikas izaugsme šī gada sākumā bija vien 0,2%, patēriņš, investīcijas un eksports auguši lēnāk nekā pērn attiecīgajā periodā.  Maijā inflācija eirozonā bija 0,5% (aprīlī – 0,7%), kamēr ECB izvirzītais mērķis ir 2%.

Eksperti iepriekš sprieda, ka pašlaik deflācijas risks eirozonā nav īpaši liels, taču pastāv bažas par lēnu ekonomisko izaugsmi un zemajiem kreditēšanas apjomiem, kas var traucēt notiekošajai ekonomiskajai atlabšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti