Rīta Panorāma

Dzejnieka Jāņa Petera kinovakars

Rīta Panorāma

Kokļu mūzikas festivāla koncerts "Kokļu skaņas ziemas mirdzumā"

Intervija ar Latvijas bankas prezidentu Ilmāru Rimšēvicu

Rimšēvičs: Latvijas IKP izaugsme nākamgad būs zemāka par 2,8%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas ekonomikā izaugsme nākamgad būs zemāka par iepriekš prognozētajiem 2,8% un tuvosies 2%, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam „Rīta Panorāma” sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Latvijas ekonomiskās izaugsmes prognozes, kas iekļautas 2015.gada valsts budžetā tika veidotas vēl vasarā, kad būtisku kritumu vēl nebija piedzīvojušas ne naftas cenas, ne Krievijas rubļa vērtība.

Līdz ar to arī mūsu valsts izaugsme nākamgad, visticamāk, būs zemāka par plānotajiem 2,8%. Tā drīzāk tuvosies 2%, norādīja Latvijas Bankas prezidents.

Rimšēvičs gan vairījās saukt precīzākas prognozes: „Situācija visu laiku mainās. Tie ir tā saucamie augšupvērstie un lejupvērstie riski. Un tas ir scenārijs, kad labās ziņas droši vien būs mazāk nekā sliktās, ir tas reālistiskākais.”

Latvijas Bankas vadītājs cer, ka nākamā gada budžetu koriģēt tomēr nebūs nepieciešams. Šobrīd neesot vajadzības runāt par jauniem taupības pasākumiem, bet ļoti jāapzinās, kādā vidē pašlaik dzīvojam - gan valstīs rietumos, gan austrumos ekonomikas izaugsme strauji samazinās.

Šajos apstākļos naudas prasīšana no budžeta esot neiespējama, jo Latvija pie nesabalansēta budžeta nevar atļauties vēl papildu tēriņus. 

Rimšēviča ieskatā ministrija spētu izdzīvot ar šobrīd esošajiem līdzekļiem un nodrošināt strukturālās reformas. Visvairāk tas būtu nepieciešams attiecībā uz veselības aprūpi, izglītības sistēmu un ārvalstu finanšu palīdzības apgūšanu.

„Protams, ļoti svarīgi, lai nebūtu tā, ka attiecīgās ministrijas veic strukturālas reformas, ietaupa un viņām to naudu atņem. Būtu svarīgi, ka tās ietaupa un to pašu viņiem atdod atpakaļ, bet tā nauda tiek apsaimniekota efektīvāk,” sacīja bankas prezidents.

Savukārt Latvijas Radio raidījumā „Krustpunktā” Rimšēvics norādījis, ka izaugsme būs tuvu 2%, bet jābūt ļoti piesardzīgiem, jo mēs nezinām, vai jau tagad ir iestājies sliktākais scenārijs, vai tomēr situācija var vēl pasliktināties. 

Savukārt inflāciju nākamgad Latvijas Banka prognozē 1,2% - 1,4% apmērā, Latvijas Radio raidījumā „Krustpunktā” sacīja Rimšēvičs. 

Jau ziņots, ka decembra vidū tika apstiprināts 2015.gada valsts budžets. Konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 7,3 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi tiek plānoti 7,5 miljardu  eiro apmērā. Valsts konsolidētā budžeta deficīta līmenis atbilstoši naudas plūsmai ir paredzēts 0,9% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Tāpat vēstīts par Krievijas rubļa nedienām, kad Maskavas biržā dolārs un eiro turpināja augt un rubļa kurss nokrita līdz 80 rubļiem par dolāru un 100 rubļiem par eiro. Vēlāk rublis nedaudz atguva pozīcijas, tomēr svārstības turpinājās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti