«Rīgas siltumu» soda par daļas neatgūstamo parādu nenorakstīšanu; sola mainīt praksi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Konkurences padome (KP) parakstīja izlīgumu ar akciju sabiedrību “Rīgas siltums”, paredzot, ka uzņēmums pārtrauks pieprasīt no namu pārvaldniekiem un secīgi no citiem dzīvokļu īpašniekiem parādus, kas uzskatāmi par neatgūstamiem personas nāves vai maksātnespējas gadījumā. “Rīgas siltums” neatgūstamos parādus norakstīs. KP uzņēmumam piemērojis naudas sodu, informēja Konkurences padome.

KP norādīja uz gadiem aktuālu problēmu saistībā ar neatgūstamo parādu sloga pārlikšanu uz dzīvojamo māju pārvaldniekiem, kas savukārt piedzen parādus no citiem dzīvokļu īpašniekiem to kaimiņu vietā. Tāpēc 2014. gadā stājās spēkā grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā, kas paredzēja, ka sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem ir pienākums dzēst neatgūstamos parādus.

Neatgūstami parādi var veidoties, piemēram, personas nāves gadījumā, kad personai nav mantinieku vai bezmantinieka mantas realizācijas rezultātā nepietiek līdzekļu, lai segtu neizpildītās saistības, kā arī personas maksātnespējas gadījumā, kad ar tiesas lēmumu, kurā izbeigts maksātnespējas process, parādi atzīstami par neatgūstamiem.

Ņemot vērā likuma grozījumus, 2014. gadā “Rīgas siltums” uzsāka neatgūstamo parādu dzēšanu. Taču dzēsti vienīgi tie parādi, kas veidojušies pēc pieņemtajiem likuma grozījumiem.

Savukārt dzīvojamo māju pārvaldnieku lūgumus norakstīt neatgūstamos parādus, kas veidojušies pirms jauno normu spēkā stāšanās brīdim, “Rīgas siltums” noraidīja speciālā nozares regulējuma trūkuma dēļ.

Saistībā ar to KP bija uzsākusi pārkāpuma lietu pret “Rīgas siltums” par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Pēc tam “Rīgas siltums” informēja KP, ka uzņēmums ir mainījis iepriekšējo praksi, tādējādi dzēsīs neatgūstamos parādus, kas veidojušies pirms likuma grozījumiem. Taču faktiski dzēsti tikai tie parādi, kas veidojušies vēsturiski, bet vienlaikus personas maksātnespēja vai nāves gadījums iestājies pēc 2014. gada.

Neskatoties uz uzņēmuma prakses maiņu, KP secināja, ka parādu dzēšana ne visos gadījumos notikusi konsekventi, tādējādi ekspluatējošā prakse turpinājusies arī pārkāpuma izpētes laikā.

Nu KP un “Rīgas siltums” vienojās izbeigt strīdu, noslēdzot izlīgumu. Administratīvais līgums paredz, ka “Rīgas siltums” neatgūstamos parādus norakstīs, savukārt informāciju par parādu norakstīšanas praksi publicēs savā tīmekļa vietnē www.rs.lv un nosūtīs dzīvojamo māju pārvaldniekiem, kuriem ir iespēja turpmākā gada laikā informēt “Rīgas siltumu” par neatgūstamajiem parādiem, kas veidojušies līdz 2014. gada 15. janvārim.

Saskaņā ar izlīgumu “Rīgas siltums” valsts budžetā iemaksās naudas sodu 200 tūkstošu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti