«Rīgas siltums» tomēr pirks «Rīgas BioEnerģijas» kapitāldaļas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

„Rīgas siltums” izmantos pirmpirkuma tiesības un iegādāsies 50% SIA „Rīgas BioEnerģija” kapitāldaļu, kļūstot par vienīgo šī uzņēmuma īpašnieku. Iepriekš uzņēmums lēma neizmantot pirmpirkuma tiesības.

 Šī gada 15.novembrī „Rīgas siltums”  saņēma AS “Bioenerģijas risinājumi", ar kuru kopā uzņēmumam pieder SIA "Rīgas BioEnerģija", paziņojumu par savu 50% SIA “Rīgas BioEnerģija" kapitāla daļu pārdošanu. Atbilstoši Komerclikuma noteikumiem, „Rīgas siltumam” ir pirmpirkuma tiesības uz šīm kapitāla daļām, informēja „Rīgas siltums”.

AS „Rīgas siltums” akciju sadalījums:

Rīgas dome  - 49%,
Latvijas valsts  - 48,995%,
SIA "Enerģijas risinājumi. RIX"  - 2%
AS "Latvenergo"  - 0,005%
 

„Rīgas siltums” kapitāla daļu tirgus vērtības noteikšanai piesaistīja divus neatkarīgus vērtētājus. Abu vērtētāju sniegtajos atzinumos SIA “Rīgas BioEnerģija" kapitāla daļu vērtība ir lielāka, nekā pirkuma līgumā noteiktā. Darījuma summu gan uzņēmums nenosauc.

„Rīgas siltums”, lemjot par kapitāldaļu iegādi, ņēma vērā arī “Rīgas BioEnerģijas” biznesa projekta veiksmīgo attīstību – „katlumāja Rencēnu ielā 16 jau šobrīd darbojas ar maksimālu noslodzi, piedāvājot konkurētspējīgu cenu siltumenerģijas tirgū, izkonkurējot ''Latvenergo'' TEC-2 ražotni, kas nākotnē palīdzēs samazināt siltumenerģijas tarifu rīdziniekiem”, informēja uzņēmums. Otras projekta ietvaros izbūvējamās katlumājas būvprojektam šobrīd notiek pēdējās nepieciešamās ekspertīzes pirms būvprojekta iesniegšanas būvvaldē.

AS „Rīgas siltums” padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko norādīja, ka „padomei nav pamata apšaubīt arī šī lēmuma pamatotību, tāpēc tā ar balsu vairākumu atbalstīja pirmpirkuma tiesību izmantošanu”.

„Šis ir stratēģisks uzņēmuma attīstības jautājums, un AS “Rīgas siltums” vadība līdz šim ir apliecinājusi, ka ar finanšu līdzekļiem rīkojas kā rūpīgs to saimnieks, un arī šodien mēs guvām tam apstiprinājumu,” pauda Stepaņenko.

Tikmer Ekonomikas ministrija kā viens no AS "Rīgas siltums" akcionāriem saņēmusi AS "Rīgas siltums" padomes priekšsēdētāja vietnieka, ministrijas pārstāvja Kaspara Lores vēstuli, kurā viņš norāda, ka piedāvātā darījuma summa par aptuveni 25% ir lielāka nekā summa, par kuru SIA "Enerģijas Risinājums.RIX" šā gada jūnijā pārdeva SIA "Rīgas BioEnerģija" 50% kapitāla daļas.

Lore vienlaikus atgādināja, ka AS "Rīgas siltums" padomes sēdē šā gada 7. jūnijā, kad pirmo reizi tika izskatīta iespēja izmantot pirmpirkuma tiesības uz SIA "Rīgas BioEnerģija" 50% kapitāla daļām, AS "Rīgas siltums" valdes lēmums bija neizmantot pirmpirkuma tiesības, jo nepieciešams samazināt biznesa riskus.

 2014.gada 22.decembrī AS „Rīgas siltums” un SIA "Enerģijas Risinājumi" (kuri savas daļas vēlāk pārdeva AS "Bioenerģijas risinājumi" ) nodibināja siltumenerģijas kopuzņēmumu SIA "Rīgas BioEnerģija", kurā katrai no pusēm pieder 50% no pamatkapitāla daļām.

SIA "Rīgas BioEnerģija" dibināšanas mērķis ir uzbūvēt divas biokurināmā katlu mājas Rīgas pilsētas Daugavas labajā krastā, lai pēc nodošanas ekspluatācijā tajās saražoto siltumenerģiju realizētu Rīgas pilsētas centralizētās siltumapgādes sistēmas operatoram – „Rīgas siltumam”.  Katlumāja Rīgā, Rencēnu ielā 16, ir uzbūvēta, nodota ekspluatācijā, jau sākta siltumenerģijas ražošana un pārdošana, savukārt katlumājas Rīgā, Vietalvas ielā 5, projekts ir tikai sagatavošanas stadijā.

„Rīgas siltums” ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Tas veic siltumenerģijas ražošanu, pārvadi un realizāciju, kā arī nodrošina siltumenerģijas lietotāju ēku iekšējās siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi. 77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantota dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir ap 800 kilometru, no kuriem 74% atrodas AS “Rīgas siltums” īpašumā.

Jau ziņots, ka šovasar notikušas izmaiņas uzņēmumā, kas ceļ jaudīgas šķeldas katlu mājas “Rīgas siltuma” klientiem. Uzņēmuma “Rīgas BioEnerģija” padomē tagad ir cilvēki, kuri saistīti ar būvniecības un “ātro kredītu” nozarē zināmo uzņēmēju Māri Martinsonu. Tobrīd "Rīgas siltums" neizmantoja savas pirmpirkuma tiesības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti