«Rīgas satiksmes» nanoūdens lietā konkurences uzraugi uziet karteļa pazīmes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksme" (RS) tā dēvētajā nanoūdens lietā piedalījies aizliegtas vienošanās īstenošanā, iesaistoties pretendentu iesniedzamo piedāvājumu saskaņošanā, kā arī bijis informēts par iepriekš noteiktu uzvarētāju, faktu vēstulē secinājusi Konkurences padome (KP). Savukārt «Rīgas satiksme» neatzīst konkurences uzraugu norādes par iespējamo karteli.

Konkurences padome izmeklēšanu par iespējamo tirgus kropļošanu “nanoūdens” iepirkumā sāka pēc Valsts policijas ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes saņemtās informācijas.

KP informējusi “Rīgas satiksmi” un vairākus tirgus dalībniekus par iegūtajiem pierādījumiem lietā par iespējamu aizliegtu vienošanos divās cenu aptaujās par nanotehnoloģiskās ķīmijas piegādi. Faktu vēstule ar iestādes konstatētajiem pierādījumiem ir noslēdzošā lietas izpētes stadija pirms lēmuma pieņemšanas.

Konkurences padomes Izpildinstitūcijas vadītājs Māris Spička
00:00 / 00:54
Lejuplādēt

Padomes iegūtā informācija liecina, ka arī pasūtītājs – “Rīgas satiksme” – piedalījās aizliegtas vienošanās īstenošanā, iesaistoties pretendentu iesniedzamo piedāvājumu saskaņošanā, un bija informēts gan par aizsega piedāvājumu iesniegšanu, gan iepriekš noteiktu uzvarētāju.

Cenu aptaujas rīkotas 2012. un 2014. gadā par kopējo līgumsummu vairāk nekā 800 000 eiro. KP rīcībā esošā informācija norāda uz to, ka pretendenti savstarpēji saskaņoja dalības nosacījumus, vienojās par plānoto uzvarētāju, kā arī veica citas saskaņotas darbības piedāvājumu sagatavošanā un iesniegšanā, kas atbilst aizliegtas vienošanās pazīmēm.

“Īpaši negatīvi vērtējami gadījumi, kad par karteļa īstenošanu atbildīgs ir pasūtītājs, kam būtu jāgādā par godīgu iepirkuma norisi un taupīgu publisko līdzekļu izlietošanu. Lietas izmeklēšanas laikā konstatētie fakti liecina, ka iespējamais pārkāpums varētu būt īstenots tieši pasūtītāja atbildīgā darbinieka aktīvas rīcības rezultātā," pauda KP Izpildisntitūcijas vadītājs Māris Špicka.

“Amatpersona, kurai ir uzticēts piegādāt šo ķīmiju, šī amatpersona pati bija iesaistīta šīs aizliegtās vienošanās veicināšanā un īstenošanā. Tā kopīgi ar tirgus dalībniekiem izlēma, kuri dalībnieki piedalīsies aizliegtajā vienošanās, kurš dalībnieks uzvarēs un ar kādu cenu tas notiks,” norādīja Špicka.

Kuras “Rīgas Satiksmes” amatpersonas līdzdarbojušās kartelī, pagaidām Konkurences padome neatklāj.

Tikmēr pašā satiksmes uzņēmumā norādīja, ka par mazgāšanas līdzekļu piegādes projektu bija atbildīgs  bijušais “Rīgas satiksmes” darbinieks Vjačeslavs Strunžāns, kurš ir viens no apsūdzētajiem “nanoūdens” krimināllietā un vairs nestrādā uzņēmumā.

Faktu vēstulē KP iepazīstina lietas dalībniekus ar iestādes iegūtajiem pierādījumiem. Tā ir standarta procedūra neilgi pirms KP lēmuma pieņemšanas. Šajā izmeklēšanas stadijā lietas dalībnieki ir tiesīgi iepazīties ar lietas materiāliem, izteikt savu viedokli un iesniegt iestādei papildu informāciju.

Ja KP konstatētie fakti apstiprinās, lietas dalībnieku rīcībā var tikt konstatēts Konkurences likuma 11. panta pirmajā daļā noteiktā vienošanās aizlieguma pārkāpums. Par šādu konkurences kropļošanu uzņēmumiem var tikt piemērots naudas sods līdz 10 % no to iepriekšējā finanšu gada neto apgrozījuma.

KP atgādina, ka faktu vēstules nosūtīšana lietas dalībniekiem neapstiprina pārkāpuma esamību un neatspoguļo galējo izpētes rezultātu.

"Rīgas satiksmes"  valdes priekšsēdētājs Ernests Saulītis
00:00 / 00:39
Lejuplādēt

Reaģējot uz šo vēstuli, "Rīgas satiksmes"  jaunais valdes priekšsēdētājs Ernests Saulītis pauda, ka nepiekrīt Konkurences padomes secinājumiem. “Konkurences padome šim dokumentam ir uzlikusi ierobežotu pieejamību, tas nozīmē – es to nekomentēšu. Varu pateikt tikai to, ka mēs uzskatām par nepamatotu un iesniegsim savus argumentus,” sacīja Saulītis.

Kā Latvijas Radio iepriekš apliecināja Konkurences padomes Izpildinstitūcijas vadītājs Māris Spička, pierādījumus padome ieguvusi no Valsts policijas, kas izmeklēja nanoūdens lietu.  

KONTEKSTS:

Noslēdzot izmeklēšanu tā dēvētajā nanoūdens krimināllietā, Valsts policija secinājusi, ka lietā nodarīti 700 000 eiro zaudējumi “Rīgas satiksmei” un par to atbildīgas četras personas. Lietā atklājās krāpšana, iepērkot par nanotehnoloģisko ķīmiju uzdotas vielas transporta tīrīšanai, kuras tādas nemaz nebija.

Policijā norādīja - pierādījumi liecina, ka, lai minētā prece tiktu pieņemta, tika viltotas preču pavadzīmes un produktu etiķetes. Pēc naudas līdzekļu izkrāpšanas veikta arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija.

2017.gada decembrī “Rīgas satiksmes” nanotehnoloģiju krimināllietā prokurors pie kriminālatbildības saucis četras personas.

Tikmēr “Rīgas satiksme”, kurai nodarīti zaudējumi šajā lietā, par cietušo pieteikties nesteidza. Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors izteicis prokurora brīdinājumu Rīgas domei un RS saistībā ar RS iepirkuma procedūru neatbilstību likuma prasībām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti