«Rīgas satiksmes» ietekmi uz valsts budžetu varētu mazināt ar rīdzinieku nodokļu pārdali

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tā kā Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme” iekļaušana 2020. gada valsts budžetā samazinās valsts naudu jauniem tēriņiem, daļu no šādas negatīvas ietekmes varētu kompensēt, par labu valstij pārdalot vairāk Rīgā iekasēto iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumus.

Augusta vidū kļuva zināms, ka Rīgas pašvaldības uzņēmumam atvēlēto lielāku dotāciju dēļ 2020. gada valsts budžeta aprēķinos iekļaus arī "Rīgas satiksmi”. Šī iemesla dēļ budžeta fiskālā telpa jeb nauda jauniem tēriņiem saruks par 72 miljoniem eiro.

Finanšu ministrijas (FM) informatīvajā ziņojuma, ko piektdien, 6. septembrī, skatīs valdībā, norādīts – lai kompensētu “Rīgas satiksmes” negatīvo ietekmi uz valsts budžetu, ir izvērtēti iespējamie šādas ietekmes mazinošie pasākumi.

Lai sasaistītu pašvaldības un tās kontrolētās kapitālsabiedrības atbildību, iespējams noteikt, ka kompensācija tiek veikta atbilstoši iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadales principiem no Rīgas pašvaldības budžetam piekrītošās iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu daļas pēc pašvaldību finanšu izlīdzināšanas. Šāda pārdale būtu līdz 38 miljoniem eiro 2020. gadā un 10,1 miljoniem eiro 2021. gadā. Summas var tikt precizētas atbilstoši aktuālākai informācijai, norādīts ziņojumā.

Zināms, ka saskaņā ar Finanšu ministrijas un Rīgas pašvaldības izvērtējumu “Rīgas satiksmes” klasificēšana vispārējā valdībā attiecīgi ietekmēs budžetu:

  • -71,9 miljoni eiro 2020. gadā,
  • -14,2 miljoni eiro 2021. gadā,
  • +8,7 miljoni eiro 2022. gadā.

Būtisko ietekmi 2020. gadā pamatā nosaka “Rīgas satiksmes” plānotās investīcijas sabiedriskā transporta autoparka atjaunošanai.

KONTEKSTS:

Valsts budžets 2020. gadam pārsniegs 10 miljardus eiro, un tas būs par aptuveni 500 miljoniem vairāk nekā šogad, paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Budžeta pārskatīšanas rezultātā esot rasti ievērojami vairāk resursu nekā valsts tēriņu revidēšanā pērn - nākamgad jauniem tēriņiem  varētu būt pieejami 93,7 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti