Panorāma

Noraida A. Klauža sūdzību

Panorāma

Zolitūdes prāvā apsūdzētie beidz liecināt

"Rīgas satiksmei" piešķirs papildu 22,5 miljonus

«Rīgas satiksmei» grasās piešķirt papildu 22,5 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rīgas domes Finanšu un administrācijas komiteja šodien lēma atbalstīt papildu 22,5 miljonu piešķiršanu uzņēmumam “Rīgas satiksme”.

ĪSUMĀ:

  • Dotācijās uzņēmums no pašvaldības saņems vairāk nekā 130 miljonus eiro;
  • Nepieciešamība pēc papildlīdzekļiem tiek pamatota ar Rīgas domes papildu atlaidēm iedzīvotājiem;
  • Valsts kontrole uzskata, ka ir jāizvērtē "Rīgas satiksmes" darba rezultāti.

Tas nozīmē, ka šogad dotācijās vien uzņēmums no pašvaldības saņems vairāk nekā 130 miljonus eiro. Rīgas domes opozīcija bija lūgusi šo jautājumu izslēgt no darba kārtības, līdz brīdim, kamēr tiktu veikts visaptverošs un neatkarīgs SIA “Rīgas satiksme” audits. Taču šis lūgums netika ņemts vērā.

Nepieciešamību pēc papildlīdzekļiem uzņēmums pamato ar Rīgas domes noteiktajām papildu atlaidēm vairākām iedzīvotāju grupām, transportlīdzekļu apdrošināšanas sadārdzināšanos, degvielas un elektroenerģijas sadārdzināšanos, kā arī ar pasažieru skaita kritumu.

Opozīcijas deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) sēdē norādīja - šī summa pārsniedz, piemēram, domes ieņēmumus no nekustamā īpašuma nodokļa, kas ir 115 miljoni eiro. "Vai es pareizi saprotu, ka visā Rīgas pilsētā samaksātais nekustamā īpašuma nodoklis pat ne tuvu nesedz kopējo dotāciju “Rīgas satiksmei”?" jautāja Feldmans.

Rīgas mērs, kas vienlaikus vada arī Finanšu un administrācijas komiteju, min vēl vienu sadārdzināšanās iemeslu – pasažieru skaita kritumu. Taču galvenais iemesls grandiozajiem izdevumiem esot sociālā funkcija, ko veicot “Rīgas satiksme”.

"Rīgas domei piederošs uzņēmums "Rīgas satiksme" darbojas, nevis lai iegūtu peļņu vai maksimizētu ieņēmumus, uzņēmums darbojas, pildot ļoti konkrētu sociālu funkciju, tai skaitā sniedzot pietiekoši lielu sociālu atbalstu. Mums uz 2020. gadu visi trolejbusi, autobusi būs pilnīgi jauni, puse no tramvajiem būs jauni. Ja mēs paskatīsimies uz visām tām grupām, kas saņem kvalitatīvi šos sociāli atbalstāmos pakalpojumus, tad saku jā," pauda domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs ("Saskaņa").

Pretējās domās ir Valsts kontrole, kas uzskata, ka pašvaldībai būtu nopietni jāvērtē uzņēmuma vadības darba rezultāti. Izvērtējuma vietā vadība iepriekš saņēmusi prēmijas. Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka naudas piešķīrumi “Rīgas satiksmei” ar dotāciju transporta pakalpojumu nodrošināšanai ir tikai bildes viena puse. Līdzekļi “Rīgas satiksmei” tiekot piešķirti arī citos veidos.

Piemēram, 2016. un 2017. gadā Rīgas dome ar vairākkārtējiem budžeta grozījumiem “Rīgas satiksmei” ieguldīšanai pašu kapitālā piešķīrusi 28,5 miljonus eiro. Savukārt pētnieciskās žurnālistikas centrs “Re:baltica” iepriekš izpētījis, ka pieci domes deputāti no partijas “Saskaņa” pērn kā konsultanti “Rīgas satiksmē” nopelnījuši gandrīz 80 tūkstošus eiro, vienlaikus kļūstot par vieniem no lielākajiem partijas “Saskaņa” ziedotājiem.

Lai gan domes opozīcija kritizēja uzņēmuma nesaimnieciskumu, kā arī necaurskatāmos finanšu rādītājus, Rīgas domes komitejas vairākums atbalstīja lūgumu piešķirt trūkstošos 22,5 miljonus eiro. Par lēmumu vēl jābalso domes sēdē. Ja nauda tiks piešķirta, tad šā gada pašvaldības dotācija “Rīgas satiksmei” pārsniegs  130 miljonus eiro.

KONTEKSTS:

«Rīgas satiksme» skaidro, ka papildu naudas prasījumi ir ikgadēja prakse. Tikmēr opozīcija uzskata, ka dotācijas palielinājums līdz vairāk nekā 130 miljoniem eiro nav pamatots. Gala lēmuma pieņemšanā opozīcijai gan varētu būt maza teikšana, jo liela daļa skaļāko domnieku jau būs pārcēlušies uz Saeimu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti