Panorāma

K. Kariņš rosina veidot valdību bez ZZS

Panorāma

SĀKAS LABDARĪBAS MARATONS "DOD PIECI!"

"Rīgas satiksme" vēl lemj, ko darīt ar iepirkumiem

«Rīgas satiksme» vēl lemj, vai pārtraukt KNAB izmeklētos iepirkumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kukuļošanas skandālā iesaistītās "Rīgas satiksmes" pagaidu valde pretēji gaidītajam pirmdien nelēma par jebkādu līgumu pārtraukšanu iepirkumos, kas figurē Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktajā kriminālprocesā; uz Latviju vēl nav atvesti 13 jaunie zemas grīdas tramvaji un 46 trolejbusi, tādēļ vērtējams, vai iespējams atteikties no tiem. Pagaidu valde gan sola veikt uzņēmuma auditu un mainīt veidu, kā nākotnē tiks organizēti iepirkumi. 

"Rīgas satiksmes" pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss (uz 13. Saeimu kandidēja no partijas "Saskaņa" saraksta) izvairījās atbildēt, cik ilgi varētu vērtēt, vai no iepriekš minētajiem iepirkumiem var atteikties. "Es jums par katru līguma punktu sabiedrību diez vai informēšu, jo tie ir tomēr komercnoslēpums. Katrā ziņā šī izvērtēšana turpinās, bet sabiedrībai ir jāzina tikai tas, ka trolejbuss būs, tramvaji būs un ar ko braukt būs," teica Matīss.

Ja lems par līgumu laušanu, tad pirms tam pasūtīs arī kādas starptautiskās auditorkompānijas izvērtējumu, tāpat pagaidu valde plāno pasūtīt arī plašāku "Rīgas satiksmes" finanšu stāvokļa auditu - šīm mērķim izsludinās iepirkumu. Sola izvērtēt arī 40 miljonu eiro vērto līgumu par elektroiekārtu piegādi, kas noslēgts ar firmu "Lucidus", kurai ir atrodama netieša saikne ar apcietināto Māri Martinsonu.

"Iesim cauri visiem līgumiem, kas ir noslēgti, kas ir izpildes stadijā, it sevišķi ar tiem līgumiem, kuri ir kaut kādā veidā saistīti ar uzņēmējiem, uz kuriem šobrīd krīt aizdomu ēna," komentēja Matīss.

Pirmdien pagaidu valde mainīja veidu, kā veiks iepirkumus un noslēgs līgumus - to vairs nevarēs darīt departaments, kuru vadīja apcietinātais Igors Volkinšteins. Par katru lēmumu spriedīs valde. Divi pagaidu valdes locekļi gan jau iepriekš strādājuši "Rīgas satiksmes" valdē tieši tad, kad izsludināts tramvaju iepirkumus.

"Rīgas satiksmes" pagaidu valdes loceklis Jānis Geduševs skaidroja, ka "ies caur dokumentiem, skatīsies, vai ir kaut kāda likumsakarība... iziesim caur līgumiem, vai ir mans paraksts". Savukārt pagaidu valdes loceklis Edmunds Zivtiņš uzsvēra, ka tajā laikā nekas par nelikumībām neliecināja. "Uzstādījums bija, ka uzņēmumam ir jāattīstās, jābūt jauniem transportiem rīdziniekiem," norādīja Zivtiņš.

Tuvākajā laikā sola izsludināt konkursu un izvēlēties jaunu, pastāvīgu "Rīgas satiksmes" valdi.  

KONTEKSTS:

KNAB novembrī sācis kriminālprocesu saistībā ar pašvaldības uzņēmuma “Rīga satiksme” iepirkumiem un  11. decembrī veicis vairāk nekā 30 kratīšanas, kā arī aizturētas sešas personas Latvijā un vēl divas Polijā. KNAB darbinieki 11.decembrī veica kratīšanu arī Rīgas pašvaldības uzņēmumā "Rīgas satiksme", kā arī Rīgas domē.

Pieci no sešiem aizturētajiem šajā lietā ir apcietināti, viņu vidū arī "Škoda Transportation" komercdirektors Vladislavs Kozaks, uzņēmējs Māris Martinsons un „Rīgas satiksmes” amatpersona Igors Volkinšteins.

KNAB izmeklēšana saistīta ar Polijas un Čehijas uzņēmumu vienošanos ar Rīgas domes un pašvaldības transporta uzņēmuma pārstāvjiem par kukuļu nodošanu un personu piesaistīšanu naudas atmazgāšanai. Lietā figurē trīs iepirkumi un noslēgtie līgumi - par tramvaju, trolejbusu un autobusu piegādi.

Visi pieci pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" valdes locekļi 13.decembrī iesniedza atlūgumus; iecelta pagaidu valde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti