Panorāma

A. Kaimiņš iztur neuzticības balsojumu

Panorāma

"Strauja sirds, bet kājas lēnas"

Bankas varētu atprasīt kredītus "Rīgas satiksmei"

«Rīgas satiksme» varētu pagarināt maršrutus līdz Pierīgas pašvaldībām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rīgas pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" kreditori varētu atprasīt  aizdevumus 200 miljonu eiro apmērā, Rīgas domes deputātiem teica "Rīgas satiksmes" pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss. Šobrīd gan riski, ka tas tiešām notiks, esot mazi. Tikmēr tiekot domāts par jauniem ieņēmumu veidiem, piemēram, maršrutus pagarinot līdz Pierīgas pašvaldībām.

"Rīgas satiksmes" finanšu situācija nav laba. Ar šādu vēstījumu uzņēmuma pagaidu valdes priekšsēdētājs Matīss iesāka Rīgas domes komitejas sēdi, kurā deputāti Matīsu iztaujāja par paveikto, kopš uzņēmumu satricināja korupcijas skandāls par kukuļošanu iepirkumos. Viens no galvenajiem riskiem ir tas, ka korupcijas risku dēļ bankas varētu atprasīt "Rīgas satiksmei" izsniegtos kredītus. Ja arī tas nenotiks, nākotnē "Rīgas satiksmei" aizņemties izmaksās dārgāk.

"Šobrīd, par laimi, šie kredīti nav atprasīti atpakaļ, un nav arī atņemtas nākamās rezervētās summas, bet es pieļauju, ka par to būs jautājumi. [..]

Neapšaubāmi apgrozāmo līdzekļu kreditēšanai uzņēmumam noteikti būs dārgāki šie kredīti," atzina "Rīgas satiksmes" pagaidu vadītājs.

Matīss norādīja, ka šogad "Rīgas satiksmei" domes dotācija nedrīkst būt lielāka par iepriekšējo gadu – aptuveni 120 miljoniem eiro. Tāpēc tiekot domāts par jauniem ieņēmumu veidiem, piemēram, maršrutus pagarinot līdz Pierīgas pilsētām. Lai gan nāksies atteikties no vairākiem attīstības plāniem, atlaižu klāsts pasažieriem nesamazināšoties.

"Ņemot vērā esošo situāciju, daudzi no attīstības projektiem tiks atlikti vai uz 2020. gadu vai 2021. gadu, tādā veidā taupot pašvaldības līdzekļus un prasot mazāku dotāciju," skaidroja Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņa").

Lai "Rīgas satiksmi" labāk uzraudzītu, drīzumā uzņēmumam tiks izveidota padome. Konkursu uz pieciem padomes locekļu amatiem sludinās nominācijas komisija, kuru varētu izveidot divu nedēļu laikā.

"Tas nozīmē, ka padome, ņemot vērā procedūru, varētu būt izveidota, mēs visi ļoti ceram, uz februāra beigām, un tālāk, tādā pašā procedūrā, bet par to lems padome, līdz aprīļa beigām tiks izveidota pastāvīga valde," klāstīja Ušakovs.

Viņš uzskata, ka konkursā uz valdes priekšsēdētāja amatu labas izredzes uzvarēt būtu paša ieceltajam uzņēmuma pagaidu vadītājam Matīsam. Viņš pats gan uz deputātu jautājumiem par pieteikšanos konkursam neatbildēja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti