«Rīgas satiksme» iegādāsies «Solaris» autobusus par 75,8 miljoniem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

/Papildināts/

Līgums paredz 175 autobusu iegādi par kopējo summu 58,3 miljoni eiro (50,9 miljoni latu). Saskaņā ar konkursa noteikumiem pasūtītājam ir tiesības līguma darbības laikā palielināt iepirkuma apjomu par 30%, tādēļ iepirkuma līguma kopējā summa būs 75,808 miljoni eiro un paredzēs maksimāli 228 autobusu iegādi. Par to ceturtdien informēja pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksme".

Autobusi būs 18 un 12 metrus gari, lielākas ietilpības nekā iepriekš, ar zemajām grīdām. Tāpat autobusos būs kondicionieri un tie būs piemēroti gan līdz 40 grādu karstumam, gan 40 grādu salam. Garantija autobusiem būs trīs gadi.

Pirmie autobusi tiks piegādāti astoņus mēnešus pēc līguma noslēgšanas, līdz ar to Rīgā tie varētu parādīties nākamā gada vasarā.

Autobusu iepirkuma konkursā piedāvājumus iesnieguši četri ražotāji - "Solaris" no Polijas, vācu ražotāji "Mercedes Benz", Itālijas, Francijas un Vācijas dibinātā kompānija "Iveco", kā arī Latvijā izveidotais uzņēmums "Amoplant".

Divi no pretendentiem neatbilda konkursa prasībām, līdz ar to nekvalificējās.

„Cena ir labākais, kas ir iespējams, kas ir šajā brīdī. Šeit ir četri pretendenti un pat te tā cena ir zemākā. Dabīgi, ka var braukt un braukt un braukt, bet tas ir saistīts ar to, ka uzturēšanas un remonta izmaksas ir palielinātas,” saka „Rīgas Satiksme” vadītājs Leons Bemhens.

Salīdzinot ar pirms vairākiem mēnešiem notikušo trolejbusu iepirkumu, toreiz pieteicās tikai viens pretendents „Škoda” piedāvājot vienu trolejbusu par 800 000 eiro, kas ir trīs reizes lielāka summa nekā tagad autobusus piedāvās „Solaris Bus”. Šoreiz par konkursu interesi izrādīja 38 juridiskas personas, beigās pieteikumus iesniedza četras. Transporta jomas eksperts Tālis Linkaits uzskata, ka šoreiz konkursā bijis atbilstošs pretendentu skaits. „Ņemot vērā, ka šajā konkursā ir četri pretendenti, to nevaram salīdzināt ar „zelta trolejbusu” iepirkumu, kur bija tikai viens pretendents ar sadārdzinātu piedāvājumu. Te ir salīdzināmi piedāvājumi un es ceru, ka tika izvēlēts profesionāli labākais,” saka Linkaits.

"Rīgas satiksme" apkalpo 52 autobusu maršrutus un 9 nakts autobusu maršrutus, gadā veicot vairāk nekā 27 miljonus kilometru. Rīgas satiksmei kopumā ir 432 autobusi.

Statistika liecina, ka katru gadu pieaug pārvadāto pasažieru skaits autobusos. Tā, piemēram, salīdzinot ar 2010.gadu, kad autobusos tika pārvadāti 57,6 miljoni pasažieri, 2011.gadā to skaits bija jau 62,2 miljoni pasažieri, bet 2012.gadā – 64,4 miljoni. Tādējādi 3 gadu laikā autobusos pārvadāto pasažieru skaits ir palielinājies par 6,8 miljoniem pasažieru.

Katrs ceturtais autobuss jau tagad ir nokalpojis savu paredzēto ekspluatācijas laiku, bet vēl 300 pārējiem piecu gadu laikā būtu jāsagaida nomaiņa. Visi autobusi gan tie uzturēti kārtībā un ar tiem pārvietoties ir droši.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti