Rīgas pašvaldības darbiniekiem cels algas; atalgojumu fondu audzēs par 10%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rīgas pašvaldības darbiniekiem no 1. novembra tiks palielināts atalgojums, lai tādējādi arī palīdzētu segt pieaugošos rēķinus, to Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, norādot, ka atagojumu fondu plānots palielināt kopumā par 10%.

Pēc Staķa teiktā, 2021. gadā veikts pētījums parādīja "briesmīgu" ainu – atsevišķās algu grupās atalgojums Rīgas pašvaldībā ir par 60% zemāks nekā attiecīgā darba darītājiem privātajā sektorā un par 40–45% zemāks nekā valsts sektorā.

"Kopš 2017. gada atalgojums netika sistemātiski pārskatīts, un mūsu uzdevums šobrīd ir, ja tā varētu teikt, darbiniekiem šo parādu atdot," teica Staķis, norādot, ka pašvaldība nevar palielināt atalgojumu saviem darbiniekiem par 40–45% un algas plānots palielināt pakāpeniski viena līdz trīs gadu laikā.

Mērķis ir palielināt Rīgas pašvaldības atalgojuma fondu šajā gadā par 10%.

"Tālāk jau iestādes vadītājs lemj, kuram darbiniekam tie ir 5% un kurš ir pelnījis 15%, varbūt pat 20% atalgojuma pieaugumu.

Šobrīd likums mums atļauj jau daudz brīvāk šos jautājumus lemt," teica Staķis.

Rīgas domē panākta vienošanās, ka vispirms – no 1. novembra – tiks palielināts pašvaldības darbinieku atalgojums, bet vēlāk tiks celts atalgojums arī Rīgas domes deputātiem.

"No 1. novembra tiks palielināts darbinieku atalgojums, bet ne mēra, ne vicemēru vai departamentu direktoru algas. Tikai janvārī mēs pārskatām atalgojumu šīm grupām," teica Staķis, norādot, ka jau no 1. novembra lemts celt pašvaldības darbinieku algas, jo decembrī tiks saņemti pirmie "lielie" apkures rēķini.

Jautāts, vai Rīgas dome rīkojas pareizi, SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis Latvijas Radio raidījumā atzina, ka algu kāpuma jautājums ir bijis aktuāls jau labu laiku, īpaši valsts pārvaldē.

"Katrā ziņā šobrīd, ņemot vērā situāciju darba tirgū, skaidrs, ka gan valsts pārvalde, gan pašvaldības, gan uzņēmumi šobrīd ļoti aktīvi cīnās par darbaspēku. Katrā ziņā ir tas spiediens, arī augstās inflācijas vidē celt algas.

Tas ir tāds saprotams solis, jo šobrīd tas spiediens no darbinieku puses ir tikai pieaugošs," teica ekonomists.

Vienlaikus viņš atzina, ka jautājums ir par to, cik tālu iespējams iet atalgojuma celšanā. Iespējams, kādi eksporta tirgos strādājoši uzņēmumi, kas būs "pārpirkuši" kādus darbiniekus savu apjomu noturēšanai, nākamgad saskarsies ar izaicinošiem momentiem.

Taču kopumā tendence būs tāda, ka atalgojums turpinās pieaugt, un ļoti daudziem sektoriem, tostarp valsts pārvaldei, par to nāksies domāt, neskatoties uz to, ka ekonomiskā situācija Latvijā nebūs labvēlīga, teica Gašpuitis.

"Jo darbinieks kļūs par arvien lielāku vērtību. Varbūt tagad nedaudz tās tirgošanās iespējas varētu mazināties, bet kopumā tās tirgošanās iespējas no darbinieku puses pārskatāmā nākotnē tikai stiprināsies," piebilda ekonomists.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti