Rīgas ostā 7 mēnešos kravu apgrozījums audzis par 13,1%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rīgas brīvostā šā gada septiņos mēnešos kravu apgrozījums sasniedza 13,2 miljonus tonnu, kas ir par 13,1% jeb 1,52 miljoniem tonnām vairāk nekā 2021. gadā šajā laika periodā. Pozitīvo kravu dinamiku veido kāpums energoresursu kravu segmentā, kā arī joprojām saglabājas ievērojams kravu apjoma pieaugums konteinerkravu segmentā, informēja Rīgas brīvostas pārvaldes.

Kopumā šā gada jūlijā Rīgas ostā pārkrauti 1,84 miljoni tonnu dažādu kravu, kas par 2,6% jeb 48,6 tūkstošiem atpaliek no iepriekšējā mēnesī iespētā, bet par 24% jeb 0,35 miljoniem tonnu pārsniedz 2021. gada jūlija mēneša rādītājus.

Aizvadītajā mēnesī, salīdzinājumā ar pēdējiem mēnešiem, samazinājies pārkrauto akmeņogļu daudzums (0,24 miljoni tonnu), bet salīdzinājumā ar jūniju pieaudzis mežsaimniecības kravu apgrozījums – pārkrautas 0,49 miljoni tonnas. Tas galvenokārt saistāms ar lielākiem granulu sūtījumiem.

Jūlijā no ostas nosūtīts 0,18 miljoni tonnu granulu, kas ir augstākais mēneša rādītājs šogad. Aizvadītajā mēnesī nedaudz pieauga arī kokmateriālu ģenerālkravu apjoms (0,26 miljoni tonnu), bet mazāk tika krauta šķelda un skaidas.

Konteinerkravu plūsma jūlijā saglabājās stabila (0,39 miljoni tonnu), nedaudz apsteidzot gan jūnija rādītāju (+5%), gan pērnā gada jūlija apjomu (+7%). Jūlijā tāpat pieauga caur ostu sūtītās rūdas daudzums, sasniedzot 0,24 miljonus tonnu.

2022. gada 7 mēnešos Rīgas ostā visvairāk pārkrautas mežsaimniecības kravas – kopumā 3,31 miljoni tonnu, veidojot 25% no kopējā ostā pārkrauto kravu apjoma, tām seko konteinerkravas (21% jeb 2,75 miljoni tonnas) un ogles (20% jeb 2,67 miljoni tonnas). Nozīmīgu kravu apjomu kopējā kravu portfelī veido arī lauksamniecības produkti, sasniedzot 9% jeb 1,23 miljonus tonnas, kas gan ir mazāk nekā pērn, tomēr jāatzīmē, ka šī gada ražas nosūtīšana lielākā apmērā uzsāksies tikai augusta mēnesī.

2022. gada 7 mēnešos kāpums reģistrēts rūdas kravām (0,59 miljoni tonnu, +82,8%),

vienlaikus mazāk krauti gan metāllūžņi (-45%), gan metāla izstrādājumi (-73%).

Septiņos mēnešos nedaudz pieaudzis saņemto akmens šķembu apjoms (+11%), bet mazāk apkalpoti naftas produkti (-28%) un ķīmiskās beramkravas (-51%), kuru samazinājumam ir tieša saistība ar starptautisko sankciju pret Krieviju un Baltkrieviju ietekmi.

Jūlijā kopā no ostas prom devušies 270 kuģi, kas ir lielākais mēnesī apkalpoto kuģu skaits šajā gadā. Ostā ienāca 30 kruīza kuģi, kas ir lielākais mēnesī apkalpoto kruīza kuģu skaits ostas pastāvēšanas vēsturē.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti