Krustpunktā

Eiropā strauji izplatās atbalsts labējām politiskajām partijām

Krustpunktā

NBS komandieris Leonīds Kalniņš: Ārvalstu karavīriem Latvijā jāievēro mūsu valsts likumi

Vai uzkrājumi daudzdzīvokļu māju remontiem ir apliekami ar PVN?

Rīgas namu pārvaldnieks vēlas saglabāt iespēju PVN maksāt par remontdarbiem, nevis uzkrājumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) rosina mainīt kārtību un pievienotās vērtības nodokli (PVN) rēķināt nevis no remontdarbiem, kā tas ir līdz šim, bet no uzkrājumiem. Pret to iebilst pašvaldības uzņēmums "Rīgas namu pārvaldnieks", kas PVN piemēro par remonta darbiem, kad tie ir paveikti.

Kopš PVN piemērošanas arī dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumiem lielai daļai daudzdzīvokļu māju īpašniekiem rēķinos pie uzkrājumiem dažādiem remonta darbiem parādījusies ailīte ar 21% PVN. Daļa no māju apsaimniekotājiem uzkrājumus nevēlas aplikt ar nodokli, tomēr daļa to jau ir izdarījusi.

Piemēram, Jelgavā nodokli piemēro uzreiz. „Dzīvokļa īpašnieks var būt juridiska vai fiziska persona. Juridiska persona saņem rēķinu, pievienojot PVN. Mums [Jelgavas nekustamā īpašumu pārvaldei] jāatskaitās par saņemtajiem finanšu līdzekļiem. Lai saprotamāk veidotu atskaiti, mēs pieņēmām lēmumu, ka visas rēķinā iekļautās pozīcijas apliek ar PVN, nešķirojot, vai cilvēks ir fiziska vai juridiska persona,” Latvijas Radio raidījumā „Krustpunktā” skaidroja „Jelgavas nekustamā īpašumu pārvaldes” valdes loceklis Juris Vidžis.

Savukārt "Rīgas namu pārvaldnieks" šādu praksi nepiekopj.  "Rīgas namu pārvaldnieka" vadītājs Ivo Lecis Latvijas Radio skaidro - ja dzīvojamās mājas īpašnieki nomainītu pārvaldnieku, tad VID piedāvātajā variantā, nododot māju jaunajam pārvaldniekam, no VID būtu jāprasa atpakaļ PVN par nerealizētajiem remonta darbiem.

Tāpēc "Rīgas namu pārvaldnieks" izvēlējies PVN piemērot tajā mēnesī, kad veikti remontdarbi. „Kad veikti remonta darbi, "Rīgas namu pārvaldnieks" VID deklarē realizāciju, par kuru mēs tajā mēnesī, kad darbi pabeigti, samaksājām PVN no šīs pašas naudas, kas ir uzkrāta,” skaidroja Lecis.

„Mums nav pamata neko mainīt. Tas ir godīgi pret klientiem, mūsu valsti un pārvaldnieku. 10 eiro, ko katrs iemaksā, mēs varam atskaitīties, kā tas krājas pie mums kontos. Ja kāds cits vēlas to pārvaldīt, tad mums nebūs problēmu atskaitīt atpakaļ,” skaidroja Lecis.

Par uzkrātajiem līdzekļiem māja var lemt palielināt sētniekam algu, samaksāt uzkrājušos zemes nomas parādu, izlietot investīciju veikšanai un parādiem.

Ja iedzīvotāji daudzdzīvokļu mājā veic uzkrājumus, bet nezina, kādus darbus veikt, namsaimniekam nav vajadzības pie uzkrājuma norēķinā rakstīt atsevišķi PVN, raidījumā uzsvēra Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Mājokļa jautājumu apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Tutins ("Saskaņa").

Tomēr, lai uzkrājumu sistēmu padarītu efektīvāku, dzīvokļa īpašniekiem jāiesaistās vairāk remontu virzīšanā, uzskata Tutins.

Ziņots, ka no 2016.gada 1.jūlija dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumus Latvijā apliek ar 21% lielu PVN. Līdz šim šos pakalpojumus ar nodokli neaplika vispār.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti