Panorāma

Drosme būt labestīgam

Panorāma

Ministru kabineta izbraukuma sēde Alūksnē

RNP, visticamāk, būs jāstāv PNB kreditoru rindā

«Rīgas namu pārvaldniekam», visticamāk, būs jāstāv kreditoru rindā 6 miljonu eiro atgūšanai no «PNB bankas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) jau pirms mēneša devusi negatīvu atbildi "Rīgas namu pārvaldniekam" par iespēju no Noguldījumu garantiju fonda atgūt maksātnespējīgajā "PNB bankā" iestrēgušos sešus miljonus eiro, neoficiāli zināms Latvijas Televīzijai (LTV). Tas nozīmē, ka naudas atgūšanai pašvaldības uzņēmumam, visticamāk, būs jāstājas kreditoru rindā. 

ĪSUMĀ:

  • "Rīgas namu pārvaldnieks" "PNB bankā" tās darbības apturēšanas brīdī glabāja 6 miljonus eiro.
  • Rīgas pašvaldības uzņēmums apgalvo, ka tā ir klientu – dzīvokļu īpašnieku – nauda.
  • Tas uzskata, ka klientiem naudu jāvar atgūt no Noguldījumu garantiju fonda.
  • Taču FKTK atbildējusi, ka naudu caur garantiju fondu atgūt nevarēs, neoficiāli zināms LTV.
  • FKTK savu lēmumu atklāt nevar; norāda – naudas atgūšanai jābūt informācijai par katru cilvēku.
  • Vai šāda informācija bankai bijusi? Ne uzņēmums, ne Rīgas vicemērs skaidri neatbild.

LTV raidījums "De facto" septembrī ziņoja, ka "PNB bankā" tās darbības apturēšanas brīdī "Rīgas namu pārvaldnieks" glabāja sešus miljonus eiro. Uzņēmums apgalvo, ka tā ir klientu – dzīvokļu īpašnieku – nauda, ar kuru caur "Rīgas namu pārvaldnieka" kontu maksāts, piemēram, komunālo pakalpojumu sniedzējiem. Tāpat kontā glabājusies dzīvokļu uzkrātā nauda remontdarbiem.

"Rīgas namu pārvaldnieks" uzskata, ka viņu klientiem naudu jāvar atgūt no Noguldījumu garantiju fonda, kas banku izputēšanas gadījumā katram bankas klientam garantē naudas atmaksu līdz 100 000 eiro.

LTV neoficiāli zināms, ka jau 11. oktobrī komisija "Rīgas namu pārvaldniekam" atbildējusi, ka naudu caur garantiju fondu atgūt nevarēs.

Uzņēmums gan to komentēt atsakās un norāda, ka sarakste turpinoties. Arī par "Rīgas namu pārvaldnieku" atbildīgais vicemērs Vadims Baraņņiks uzsver, ka uzņēmums komisijai iesniegs papildu informāciju.

"Šobrīd "Rīgas namu pārvaldnieks" to aktīvi gatavo. Līdz ar to nevar būt nekādas runas par to, ka "Rīgas namu pārvaldnieks" novilcina situāciju un vienkārši kaut ko gaida. "Rīgas namu pārvaldnieks" pieliks absolūti visas pūles, lai to naudu pēc iespējas ātrāk un lielākā apjomā atgūtu," saka Baraņņiks.

"Mūsu atbildē tā arī ir, ka mēs pasakām, un to mēs sakām vienmēr – ja būs kāda papildu informācija, mēs vienmēr esam gatavi [jautājumu] izskatīt vēlreiz, ņemot vērā jauno informāciju, ja tā būs mūsu rīcībā," norāda FKTK pārstāve Jeļeva Lebedeva.

Pati komisija savu lēmumu atklāt nevar, taču uzsver – lai naudu atgūtu no garantiju fonda, tieši bankā bija jābūt informācijai par katru cilvēku, kura nauda glabājusies "Rīgas namu pārvaldnieka" kontā.

"Vajadzētu būt skaidram, cik katram no tiem apakšklientiem pienākas nauda. Ja tāda informācija ir, lēmums un atbilde var būt savādāka," atzīmē FKTK pārstāve.

Vai šāda informācija bankai bijusi, ne uzņēmums, ne Baraņņiks skaidri neatbild. Bankas maksātnespējas administrators Vigo Krastiņš bankas attiecības ar klientiem komentēt nevar, taču stāsta, ka visa bankas informācija par "Rīgas namu pārvaldnieka" kontu jau sen iesniegta FKTK.

Krastiņš uzskata, ka bankai nepietiks līdzekļu, lai naudu atmaksātu visiem kreditoriem. Lai izredzes naudu atgūt būtu lielākas, "Rīgas namu pārvaldniekam" sava kreditora prasība jāiesniedz līdz 19. decembrim. Uzņēmums to darīšot tikai tad, kad būs pilnībā skaidrs, ka naudu nevarēs atgūt no garantiju fondu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti