Rīgas mazākumtautību bērnudārzos veidos grupiņas ar latviešu mācību valodu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai ievērotu likuma prasības par izglītību latviešu valodā visos bērnudārzos, Rīgas mazākumtautību bērnudārzos pārveidos esošās grupiņas bērniem no 5 gadu vecuma par grupām ar mācībām latviešu valodā, informēja Rīgas dome.

Par to domes Izglītības komitejā informēja Izglītības departaments. Komitejas deputāte Antoņina Ņenaševa (“Par!/Progresīvie”) norādīja, ka departamenta pārstāvji ir savlaicīgi komunicējuši gan ar mazākumtautību bērnudārzu administrāciju, gan ar vecākiem.

Paredzēts, ka šajos bērnudārzos esoša nokomplektēta grupa, sasniedzot obligāto izglītības vecumu (no 5 gadiem), kopā ar saviem pedagogiem pāriet uz mācībām latviešu valodā.

“To atbalsta arī vecāki, jo šādi bērna vecumam atbilstoši atraktīvā veidā tiks apgūtas latviešu valodas prasmes, kas uzsākot mācības skolā, bērniem būs priekšrocība.

Tas ir valsts likumam atbilstošs solis, kuru nekādā gadījumā nevajadzētu sasaistīt ar politisku kontekstu Rīgā. No pašvaldības puses mēs sniegsim atbalstu ar mācību līdzekļu iegādi, kā arī iespēju pedagogiem stiprināt valodas zināšanas,” norādīja deputāte.

Viņa atzina, ka šis lēmums tieši nemazinās rindas uz bērnudārziem. “Šai problēmai pašvaldība meklē šobrīd kompleksus risinājumus, gan ceļot un pielāgojot ēkas, gan potenciāli vairāk atbalstot citus bērnu pieskatīšanas veidus,” pauda deputāte.

2020./2021. mācību gadā Rīgas pilsētas pašvaldībā pirmsskolas izglītības pakalpojums tiek nodrošināts 147 pašvaldības padotībā esošās pirmsskolas izglītības iestādēs, tajā skaitā 73 iestādes īsteno izglītības programmas latviešu valodā, 46 iestādes gan latviešu, gan mazākumtautību (krievu) valodā un 28 iestādes īsteno izglītības programmas mazākumtautību (krievu) valodā.

Divos mazākumtautību bērnudārzos grupas latviešu mācību valodā tiks veidotas, uzņemot bērnus no rindas, trijās iestādēs vēl turpinās audzēkņu vecāku viedokļu apzināšana, bet 20 bērnudārzos izglītības programmu maiņu atbalsta jau uzņemto audzēkņu vecāki.

KONTEKSTS:

Saskaņā ar grozījumiem Vispārējās izglītības likumā, kas stājās spēkā 2020. gada 11. jūnijā,  pašvaldības pienākums ir nodrošināt visās tās padotībā esošajās pirmsskolas izglītības iestādēs iespēju apgūt pirmsskolas izglītības programmu valsts valodā ne vēlāk kā līdz 2021. gada 1. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti