Rīgas komercīpašumu tirgus Covid-19 krīzē – pagaidu atlaides un izdevīgāku piedāvājumu meklēšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rīgā komercīpašumu tirgū krīzes laikā jauna tendence – telpu īpašnieki piedāvā nomniekiem atlaides. Pārsvarā nomas maksas korekcijas ir uz noteiktu laiku. Tāpat sākusies migrācija, jo nomnieki lūko pēc izdevīgākiem piedāvājumiem.

ĪSUMĀ:

  • Covid-19 krīze ietekmējusi komercīpašumu nomas tirgu Rīgā.
  • Daudzi īpašnieki piešķīra biroju telpām atlaidi līdz 50%, reti – 100% atlaidi.
  • Pārsvarā nomas maksas atlaides – uz noteiktu laiku. Daži īpašnieki atsaka atlaides.
  • Sarežģīta situācija īpašniekiem, kuriem tikai viens vai daži objekti.
  • Telpu īpašniekiem papildu darbs – iedziļināties nomnieku biznesa rādītājos.
  • Nomnieki biežāk maina telpas, jo lūkoja pēc izdevīgākiem piedāvājumiem.
  • Veikala “M50” īpašniece: Telpu īpašnieks pats piedāvāja atlaidi, tā bija nozīmīga.
  • Eksperts: Rīgas centrs kļūst tukšās ne tikai Covid-19 dēļ.

Covid-19 krīzē Rīgā komercīpašumu tirgū – pagaidu atlaides un izdevīgāku piedāvājumu meklēšana
00:00 / 04:34
Lejuplādēt

Covid-19 krīzes laiks ievērojami mainījis un ietekmējis arī komercīpašumu nomas tirgu. SIA “Immostate” investīciju un komercīpašumu pārstāvis Artūrs Obrickis pastāstīja, ka lielo telpu īpašnieki un tie, kuriem pieder vairāki biroju centri vai arī komercīpašumu portfeļi, krīzes laikā cenšas noturēt nomniekus un piedāvā dažādus risinājumus.

“Lielākā daļa ir piešķīrusi biroju telpām atlaidi līdz pat 50%.

Ir atsevišķi gadījumi, kur 100%, bet tie ir izņēmuma gadījumi. Ja mēs runājam par veikala platībām, tad īpašnieki deva atlaides no 50 līdz 100%, kur veikali vai restorāni bija aizvērti un loģiski īpašniekiem atlaide bija jādod,” zināja stāstīt Obrickis.

Saspīlētāka situācija veidojās tiem komercplatību īpašniekiem, kuriem ir tikai viens vai daži objekti. “Jo arī pašiem īpašniekiem Covid-19 [ārkārtējā] stāvokļa dēļ finansiālā situācija nebija tik laba un ātri nespēja reaģēt, un atlaides nomniekiem negribēja dot. Līdz ar to attiecības starp īpašniekiem un nomniekiem uzkarsa,” skaidroja Obrickis.

Līdz ar to nomnieki pārskatīja un vērtēja, vai tiem ir vērts atrasties pie konkrētā telpu īpašnieka. Sākās migrācija, jo nomnieki lūkoja pēc izdevīgākiem piedāvājumiem.

“Uzņēmēji, kuri darbojās jau veiksmīgi savā jomā iepriekš, pēc pirmajām divām nedēļām, kad iestājās valstī krīze, sāka meklēt citas vietas, kur cena būtu izdevīga vai telpas lielākas vai mazākas.

Jebkurā gadījumā pietiekami aktīvi darbojās pa komerctirgu,” norādīja Obrickis.

Arī nekustamo īpašumu darījumu asociācijas biedrs, nekustamo īpašumu fonda “EfTEN Capital Latvia" vadītājs Viktors Savins uzsvēra, ka Covid-19 krīzes laiks ir ieviesis korekcijas telpu īpašnieku un nomnieku attiecībās. Pārsvarā nomas maksas korekcijas ir uz noteiktu laiku. Bet situācijas ir bijušas dažādas.

“Daži tādi, kas ir nākuši pretim un šīs atlaides devuši, bet ir daļa, kas spītīgi nav piekrituši nekādas atlaides dot.

Ir, protams, arī negodprātīgi gadījumi, kad nomnieka biznesam nekādi traucējumi nav bijuši, apgrozījums nav krities, pat pieaudzis, un tāpat prasa nomas maksas atlaidi, jo visi prasa,” pastāstīja Savins.

Un tas telpu īpašniekiem rada papildu darbu – iedziļināties katra nomnieka biznesa rādītājos.

Pozitīva pieredze ar telpu īpašnieku ir pašmāju dizaina veikala “M50” īpašniecei Elīnai Berklavai. Telpu īpašnieks pats piedāvāja samazināt nomas maksu par 50% uz ārkārtas situācijas laiku.

“Brīdī, kad mūsu ieņēmumi kritās dramatiski un kādu laiku nebija vispār, jo veikals bija ciet ārkārtas situācijas dēļ, tas, protams, bija milzīgs atspaids ietaupīt izdevumus. Kad naudas ienākumu nebija vispār un tikai no ietaupījumiem mēs dzīvojām,” pastāstīja Berklava.

Abi eksperti atzina, ka jau ilgāku laiku nekustamo īpašumu nozare gaida, kad Rīgas centrā un Vecrīgā notiks komercīpašumu cenu korekcija. Viktors Savins uzsvēra, ka Rīgas centrs kļūst tukšāks jau ilgāku laiku un tas notiekot nevis Covid-19, bet nodokļu politikas dēļ.

“Citējot Ģirtu Rungaiņa kungu, Rīga paliek kā virtulis ar tukšu vidu. Mēs redzam, ka attīstība notiek Pierīgā, visur apkārtnē, un tas galvenokārt ir nodokļu politikas dēļ. Ja mēs paskatāmies Čaka ielu, tad tukšs jau bija pirms Covid-19. Iemesls vienkāršs: īpašnieki nespēj nodokļus samaksāt, un tad to uzliek uz iznomātāja pleciem. Un attiecīgi telpas ir tukšās. Šī tendence izplatās pa visu Rīgas centru. Covid-19 ietekme ir kā punkta pielikšana Rīgas centram,” sacīja Savins.

Nomas maksas ziņā Rīgā dārgākās ielas ir Barona ielas sākums, Tērbatas iela un Vecrīgas centrālās ielas – Audēju, Kaļķu un Vaļņu iela.

Artūrs Obrickis zināja teikt, ka vismaz pagaidām krīze nav ieviesusi kādas korekcijas nomas maksās šajās ielās. Viņš pieļauj, ka telpu īpašnieki ir optimistiski un cer, ka nomniekiem bizness atgriezīsies un dzīve ritēs ierasto gaitu. Arī tirdzniecības centros, viņaprāt, nomas cenas nekritīs, jo tur darbība atgriežas, turklāt savstarpējā konkurence ir sīva – esošie tirdzniecības centri izvērš plašas komunikācijas kampaņas, kā arī drīz tirgu papildinās jauns tirdzniecības centrs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti