Panorāma

Dubultojoties apjomam, būvē lielākus pakomātus

Panorāma

Jenota Jaškas Lieldienas

Zalpēterei jāieceļ padomes trīs lielos Rīgas uzņēmumos

Rīgas jaunajai izpilddirektorei jāieceļ padomes trīs lielos Rīgas uzņēmumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tuvojas termiņš, līdz kuram lielajās valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās jāizveido padomes. Rīgā  šis uzdevums būs jāpilda tikko par izpilddirektora pienākumu izpildītāju ieceltajai Ivetai Zalpēterei. Viņa sola padomes locekļus izraudzīties caurspīdīgi un noliedz politisko ietekmi. Darbību partijā "Latvijas attīstībai" Zalpētere esot apturējusi.

Kopš gada sākuma Rīgas pilsētas izpilddirektora amats ir kļuvis īpaši ietekmīgs. Izpilddirektoram uzdots atbildēt par visu pilsētai piederošo uzņēmumu kapitāldaļām, kas dod tiesības iecelt uzņēmumu vadītājus.

Rīgas pagaidu administrācija pēc ilggadējā izpilddirektora Jura Radzeviča atstādināšanas amata pienākumus uzticējusi Ivetai Zalpēterei, kura formāli iecelta par izpilddirektora vietnieci. Viņa ir par pašvaldībām atbildīgā ministra Jura Pūces vadītās partijas "Latvijas attīstībai" biedre. Zalpētere ministriju jau pārstāv valsts uzņēmuma "Ventas osta" padomē.

"Es neesmu pagaidu administrācijas vadītājam nekādas rekomendācijas par šo [izpilddirektora] amatu devis. Es uzskatu Ivetu Zalpēteri par ļoti spēcīgu vadītāju, un labi, ka tāds cilvēks uz dažiem mēnešiem ir gatavs šādu funkciju pildīt, bet tas nav nekādā veidā politiski saistīts jautājums," teica Pūce.

"Es no politikas norobežojos. Šeit nav bijusi nekāda ietekme nekādā veidā. [..]  Es izvēlējos Zalpēteres kundzi kā maksimāli ātrāko variantu, un es viņu tiešām aicināju [pildīt izpilddirektora pienākumus] uz konkrēto brīdi tieši pašlaik," klāstīja Rīgas pagaidu administrācijas vadītājs Edvīns Balševics.

Zalpēterei drīzumā būs jāpieņem svarīgi lēmumi. Nesen apstiprinātie grozījumi likumā uzdod līdz 1. jūnijam izveidot padomes valsts un pašvaldību uzņēmumos, kuru apgrozījums ir vismaz 21 miljons eiro gadā.

Rīgā joprojām padomju nav trīs šādos uzņēmumos – "Rīgas ūdens", "Getliņi EKO" un "Rīgas namu pārvaldnieks". 

"Atlases process padomēm notiks konkursa kārtībā, piesaistot personāla atlases kompāniju. Es ļoti ceru, ka paspēs šo procesu noslēgt līdz 1. jūnijam, lai gan šobrīd saistībā ar Covid-19 ir ļoti daudz citu paralēli risināmu jautājumu," atzina Zalpētere.

Pagaidu administrācija lēmusi Zalpēteres pakļautībā atdot Īpašuma departamenta Komercdarbības nodrošinājuma pārvaldi ar deviņiem darbiniekiem, kas izpilddirektorei gatavos informāciju par Rīgas uzņēmumiem.

Savukārt pati Zalpētere plāno izveidot jaunu konsultatīvo padomi, kas viņai palīdzēs ar konkursu kritēriju un nominācijas komisiju izveidošanu. Padomi bez atlīdzības piekritis vadīt Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta vadītājs Latvijā Andris Grafs.

"Institūtam ir līdzīga pieredze, arī palīdzot Viļņas pašvaldībai tad, kad bija līdzīgs haoss kā Rīgā attiecībā uz pašvaldību uzņēmumiem. Tad arī institūts deva savu artavu un ieguldījumu, lai sakārtotu uzņēmumu pārvaldību," klāstīja Grafs.

Par pašas Zalpēteres politisko piederību un nokļūšanu amatā bez konkursa pārvaldības eksperts stāsta, ka labi tas nav, tomēr tādi esot apstākļi. 

"Ja nebūtu steidzami risināmu jautājumu un izpilddirektora vieta nebūtu tukša, te būtu jāiet tas normālais, pareizais process, bet diemžēl tā situācija ir tāda, kāda tā ir," sprieda Grafs.

Pagaidu administrācijas vadītājs Balševics stāsta, ka vēl varētu izsludināt konkursu uz Rīgas pilsētas izpilddirektora amatu. Taču par to tikšot domāts vien tad, kad Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas oficiāli būs pārceltas uz augusta beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti