Panorāma

Brīvdabas muzejā atkal tirdziņš

Panorāma

Aizraušanās pārtop biznesā

RD uzņēmumu privatizācija - mazticama

Rīgas domes uzņēmumu privatizācija - mazticama

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Viens no uzdevumiem, kas jau gaida jaunā Rīgas domes sasaukuma deputātus – sakārtot pašvaldības uzņēmumu pārvaldību. Ik gadu ievērojamas dotācijas nepieciešamas "Rīgas satiksmei", savukārt "Rīgas namu pārvaldnieku" (RNP) starptautiski auditori ieteikuši nodot privātās rokās. Šāds solis gan ir mazticams, jo tam nav ne galvaspilsētas iedzīvotāju, ne potenciālo vadītāju atbalsta.

Ieteikums Rīgas domei izbeigt savu līdzdalību RNP bija viens no redzamākajiem secinājumiem maijā veiktajā auditā.

Starptautiskā uzņēmuma "Ernst&Young" auditori ziņojumā pauda, ka nav pamata uzskatīt, ka tirgus pats, bez pašvaldības klātbūtnes, nespētu nodrošināt iedzīvotāju interešu īstenošanu.

Paši Rīgas iedzīvotāji gan tā nedomā, liecina pēc Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta un sabiedrisko mediju portāla LSM.lv pasūtījuma veiktas socioloģiskās aptaujas rezultāti.

Redzams, ka vien katrs ceturtais respondents paudis atbalstu RNP privatizācijai.

Salīdzinājumam, drīzāk vai pilnībā pret to izteikušies 43% aptaujāto. Šoreiz visai daudzi – katrs trešais uzrunātais rīdzinieks – atzinis, ka ir grūti formulēt viedokli par šo jautājumu vai arī ir vienalga. Salīdzinot, vēl krietni lielāka pretestība galvaspilsētas iedzīvotāju vidū ir pret "Rīgas satiksmes privatizāciju" – to atbalsta vien piektā daļa aptaujāto, savukārt pret izteikušies puse.

Pētījuma autors, SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš uzsvēra – privatizācija nav Latvijas iedzīvotāju sirdīm tuvs jēdziens. Un, kā rāda aptaujas rezultāti, noraidošāka attieksme pret pašvaldības uzņēmumu nodošanu privātās rokās ir tieši tiem uzrunātajiem, kas paši piedzīvojuši privatizācijas laikus.

"Cik gadu gadiem mēs esam pētījuši un pieskārušies privatizācijas tēmai, jāsaka, šī nav tēma, kas Latvijas sabiedrībā iet uz urrā, it sevišķi, ja runa ir par lieliem, strukturāliem, visai sabiedrībai nozīmīgiem uzņēmumiem," stāstīja Kaktiņš.

Pret galvaspilsētas kapitālsabiedrību privatizāciju iestājas arī abu, pēc vēlētāju aptaujām, šobrīd populārāko Rīgas domes vēlēšanu sarakstu līderi.

"Saskaņas" saraksta līderis Konstantīns Čekušins norādīja – lielāko daļu uzņēmuma peļņas nodrošina vien neliela daļa apsaimniekojamo namu.

"Visi tie, kas grib privatizēt, viņus interesē tikai, kur vislielākā peļņa. Līdz ar to – ko mēs darīsim ar tiem, kur nav tik liela peļņa, un atbildes nav, un auditā mēs to nevaram atrast," stāstīja Čekušins.

Viņš gan sola auditoru norādītās problēmas RNP risināt citā veidā.

Arī apvienotā "Attīstībai/Par" un "Progresīvie" saraksta līderis Mārtiņš Staķis uzsvēra – ja kapitālsabiedrība strādā slikti, jāmaina tās pārvaldība, nevis jānodod privatizācijai.

"Attiecībā uz RNP man ir lieli plāni. Man ir vajadzīgs šis uzņēmums, lai īstenotu mūsu siltināšanas programmu, bet Rīgā ir arī citas kapitālsabiedrības, kurām gan varētu izvērtēt, vai tām ir jābūt privatizējamām, vai nav. Tas pats "Rīgas serviss", kurš apkalpo visas Rīgas izglītības iestādes. Vai ir bijis izvērtējums, vai tas tiešām ir labākais risinājums, vai to nevarētu darīt privātais? Es domāju, šis ir atvērts jautājums," sacīja Staķis.

Korporatīvās pārvaldības eksperts Andris Grafs, kurš tagad vada arī Rīgas domes kapitālsabiedrību pārvaldības konsultatīvo padomi, teica, ka lietderīgi būtu lemt par daļēju pašvaldību kapitālsabiedrību funkciju nodošanu privātajiem uzņēmējiem.

"Pamatprincips ir tāds, ka pašvaldība un arī valsts nejaucas tajās jomās, kur tirgus ir spējīgs funkcionēt un šo pakalpojumu sniegt. Ja uzņēmums konkurē atsevišķu māju pārvaldībā ar privāto sektoru, un ir liels jautājums, kāpēc tas tā notiek, var būt jautājums, ka šāda tipa komercdarbību pašvaldības uzņēmums neveic un atdod šos līgumus privātā sektora apsaimniekotājiem," norādīja Grafs.

Viņš arī piebilda, ka nākamā sasaukuma domes deputātiem šis jautājums būs jārisina, jo jaunie grozījumi Konkurences likumā ļauj Konkurences padomei uzdot pašvaldībām novērst tirgus kropļošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti