Rīgas domes uzņēmuma pārvaldībā Jēkaba kazarmas zaudē iemītniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Aptuveni pirms pusgada viens no prestižākajiem ofisu centriem Vecrīgā nonāca pašvaldības uzņēmuma “Rīgas nami” pārvaldībā, un kādreiz par teju 100% aizpildītais komplekss tagad ir pustukšs – daudzi nomnieki to pametuši, ziņo LTV7 raidījums “Ličnoje delo”. 

Bijušo armijas kazarmu ēku vairāk nekā 6000 kvadrātmetru platībā 1995.gadā  pārņēma investoru kompānija “InterSource Baltic”. Ēkas rekonstrukcija tolaik izmaksāja milzu summu – 5 miljonus ASV dolāru, vēsta Rus.lsm.lv.

Saskaņā ar līgumu starp Rīgas domi un investoru uzņēmums pēc ēkas remonta to pārvaldīja 20 gadus, par nelielu maksu nomājot telpas no pašvaldības un tālāk to piedāvājot gribētājiem par tirgus cenu.

Pērn decembrī beidzās līgumā noteiktais 20 gadu termiņš, līgums ar “InterSource” netika pagarināts un ēku pārņēma “Rīgas nami”. 

“Mēs centāmies saņemt šo iespēju, notika sarunas ar Rīgas domes un “Rīgas namu” vadību, bet diemžēl viņi pieņēma citu lēmumu,” raidījumam pastāstīja “InterSource” vadītājs Sols Bukingolts.

“Mums bija aizpildīti aptuveni 98,7% telpu. Mēs pat krīzes laikā bijām pieprasīti,” sacīja Bukingolts.  

Šodien daudzas telpas ir tukšas, ir sludinājumi par iznomāšanu, un atlikušie Jēkaba kazarmu iemītnieki nelabprāt runā par aizbraukušiem kaimiņiem.  

Kāds no nomniekiem, kas vēlējās palikt anonīms, raidījumam atzina, ka “viss ir vienkārši – viņi sarīkoja izsoli, mēs tajā uzvarējām un nomājam visu to pašu, tikai dārgāk”.  

Advokātu birojs “Padva un partneri Baltija” pirms divām nedēļām pārcēlās uz jaunu ofisu, biroja partneris advokāts Mihails Parinovs raidījumam pastāstīja, ka iepriekš Jēkaba kazarmās par biroju maksāti 7 eiro par kvadrātmetru bez pievienotās vērtības nodokļa, bet tagad cena ir 12 eiro.  Jaunajā birojā Vīlandes ielā tagad telpas ir par ceturtdaļu lielākas, bet izdevumi – par ceturtdaļu mazāki. Taču biroju pārcēlās ne cenas dēļ.

 Parinovs stāstīja, ka, spriežot pēc stāvvietas, Jēkaba kazarmās iemītnieku kļuva divas vai trīs reizes mazāk, un pārvaldniekam acīmredzot kaut kas bija jādara, “rezultātā ziemā, īpaši pirmdienās, otrdienās, strādājām ar sildītājiem un virsdrēbēs – brīvdienās visā ēkā pazemināja temperatūru”.  Nomniekiem arī lika maksāt nekustamā īpašuma nodokli, bet apkalpošanas maksu palielināja par 20%, lai gan pakalpojumu kvalitāte būtiski pasliktinājās. 

Lai iegūtu telpas “Rīgas namu” pārvaldītajā ēkā, jāuzvar izsolē. Kompānijas mājaslapā norādīts, ka sākumcena ir no 8 līdz 14 eiro par kvadrātmetru. Uzņēmumā skaidroja, ka šādu cenu noteica profesionāli vērtētāji.  

Nekustama īpašuma kompānijā “Latio” gan raidījumam pauda, ka centrā vēl ir telpas, kuras iznomā par pieciem eiro kvadrātmetrā.  

Bet “Rīgas namu” valdes loceklis Ervīns Straupe savukārt skaidroja, ka formāli pagājušā gada beigās Jēkaba kazarmās nebija neviena nomnieka – visiem beidzās līguma termiņi un līgumi bija jāslēdz no jauna, tāpēc pašreizējais telpu aizpildījums ir sasniegums.  

“Pašlaik pie aizpildījuma par 47% mēs saņemam divreiz vairāk nekā no iepriekšējā galvenā nomnieka,” uzsvēra Straupe.  

Turklāt ar iepriekšējo nomnieku kompāniju “Intersource” uzņēmums “Rīgas nami” pašlaik tiesājas par 200 000 eiro parādu, norādīja Straupe.

Viņš atzina, ka arī pie pašreizējā aizpildījuma komplekss nenes zaudējumus, un pastāv arī investīciju plāns – 200 000 eiro nākamo četru gadu laikā, kas paredz arī citu telpu aizpildījumu.  

Pēdējo divu gadu laikā gan “Rīgas nami” strādāja ar zaudējumiem, kas pārsniedza pusmiljonu eiro. Saskaņā ar gada pārskatu, uzņēmums plāno gūt peļņu 2018.gadā, tajā skaitā no Jēkaba kazarmām, bet pagaidām tās ir pustukšas, lai gan “Rīgas nami” uzskata citādi - tās ir pa pusei pilnas.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti