Rīgas dome uzdod «Rīgas mežiem» iziet no apaļkoku pārstrādes biznesa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pašvaldības uzņēmumam “Rīgas meži” būs jāpārtrauc dalība apaļkoku pārstrādes biznesā, nolēmusi Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja. Tādējādi paredzēts novērst gan konkurences kropļošanu un ilgtermiņa nesaimniecisko darbību, uz kuru vairākkārtīgi norādījusi Valsts kontrole un Konkurences padome, gan neatbilstību tiesību aktiem par pašvaldību iesaisti uzņēmējdarbībā, informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Balstoties uz minēto institūciju atzinumiem, veikts kokzāģētavas “Norupe” aktīvu un biznesa izvērtējums. Tajā secināts, ka kokzāģētavas darbības turpināšana uzņēmuma sastāvā jau no 2023. gada nesīs zaudējumus un samazinās “Rīgas mežu” kapitāldaļu vērtību, tādējādi tieši ietekmēs arī rīdzinieku intereses. Vērtējumā secināts, ka jau no 2023. gada kokzāģētava uzņēmumam radīs 230 tūkstošus eiro zaudējumus, bet 2026. gadā zaudējumi varētu sasniegt 350 tūkstošus eiro.

Tāpat norādīts, ka normatīvo aktu regulējums atļauj “Rīgas mežiem” savā kokzāģētavā pārstrādāt tikai tos apaļkokus, kuri iegūti uzņēmuma īpašumā vai apsaimniekošanā esošajās teritorijās. Līdz ar to kokzāģētavai jau tagad ir salīdzinoši neliels izejmateriālu apjoms, un turpmākajos gados tas radīšot dīkstāvi. Tāpat, analizējot kokzāģētavas darbību, secināts, ka līdz šim faktiski nav bijis neviens gads, kurā ražotne nestu peļņu, ja tai nepieciešamais apaļkoks būtu iegādāts par tirgus cenām. Uz šo faktu iepriekš norādījusi Valsts kontrole.

Konkurences padome jau 2017. gadā secināja, ka SIA “Rīgas meži” kokzāģētavas “Norupe” darbībai tirgū nav pamats. Līdz ar to Konkurences padome atbalsta “Rīgas mežu” nepamatotās komercdarbības apaļkoku pārstrādes biznesā izbeigšanu, tādējādi novēršot neatbilstību gan Valsts pārvaldes iekārtas likumam, gan konkurences neitralitātei, paziņojumā medijiem norādīja Konkurences padomes priekšsēdētājs Juris Gaiķis.

“Rīgas mežu” struktūrvienība – kokzāģētava “Norupe” izveidota pirms gandrīz desmit gadiem, kopumā tajā investējot vairāk nekā desmit miljonus eiro. Esošās kokzāģētavas iekārtas ir darba kārtībā, taču, lai tās modernizētu un palielinātu darba ražīgumu, nepieciešamas būtiskas investīcijas, kā arī izejmateriāli. Aplēses liecina: ja arī teorētiski “Rīgas meži” iegādātos jaunas iekārtas, kokzāģētava arī turpmāk stagnētu, norādīts domes paziņojumā medijiem.

Līdz ar lēmumu iziet no apaļkoku pārstrādes biznesa plāno piesaistīt pārdošanas darījuma konsultantus.

Iziešanu no apaļkoku pārstrādes biznesa varētu sākt 2023. gada otrajā pusē.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti