Dienas ziņas

Profesionālajā izglītībā brīvās vietas cer aizpildīt rudenī

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Rīgas dome no "Velves" piedzen 3,3 miljonus eiro

Rīgas dome tiesā uzvar būvnieku karteļa lietā pret «Velvi», piedzenot ap 3,3 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rīgas dome pirmajā tiesu instancē ir uzvarējusi būvnieku karteļā lietā pret būvfirmu "Velve", sociālajos tīklos vēsta Rīgas mērs Mārtiņš Staķis. Uzņēmums gan norādījis, ka lēmumu pārsūdzēs.

Ekonomisko lietu tiesa Rīgas domes prasību ir apmierinājusi daļēji: tiesa nosprieda piedzīt no uzņēmuma par labu Rīgas domei 3 308 995 eiro, tostarp 3 258 213 eiro – par zaudējumiem, 23 189 – par tiesas izdevumiem, bet 27 592 eiro veido citi ar lietas vešanu saistītie izdevumi.

Rīgas dome bija vērsusies tiesā pret būvniecības kompāniju "Velve", prasot atlīdzināt 3 977 971 eiro zaudējumus par sadārdzinātiem būvprojektiem, savukārt būvnieki zaudējumus neatzina. Saistībā ar 700 tūkstošiem eiro, kur tiesa prasību neapmierināja, dome, iespējams, lēmumu pārsūdzēs.

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis
00:00 / 00:32
Lejuplādēt

"Attiecībā par citiem šajā būvnieku kartelī iesaistītajiem uzņēmumiem gribu teikt, ka mēs darīsim visu, lai atgūtu visu līdz pēdējam centam, ko Rīgas dome ir pārmaksājusi šajos pasūtījumos, arī par to summu, kas mums ir pielikta kā finanšu korekcija. Mēs būsim gatavi vērsties tiesā pret katru no tiem, ja būs tāda nepieciešamība. Šodien tiesas lēmums mums dod iemeslu ticībai un cerībai, ka taisnīgums tiks atjaunots un pārmaksātās summas tiks atgūtas," uzsvēra Staķis.

Staķis aicinājis uzņēmumu "Velve" spriedumu nepārsūdzēt. Tomēr "Velve" jau informējusi, ka pārsūdzēs tiesas spriedumu. Uzņēmumā uzskata, ka konkrētajā tiesas procesā tiesnesis nav ņēmis vērā visu "Velves" sniegto argumentāciju, kā arī process bijis sasteigts - spriedums sagatavots dažas stundas pēc noslēdzošajām debatēm, kas uzņēmumam liek apšaubīt tiesneša objektivitāti. Uzņēmums uzsācis darbu pie apelācijas sūdzības gatavošanas.

Domē informēja, ka zaudējumi saistīti ar Īpašuma departamenta iepirkumiem par būvdarbiem VEF Kultūras pilī, Pļavnieku ģimnāzijā, kā arī Rīgas Zolitūdes un Rīgas klasiskajā ģimnāzijā.

KONTEKSTS:

Pie būvnieku karteļa lietas strādāja gan Konkurences padome, gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, kas gan neguva apstiprinājumu nevienai no politiķu kukuļošanas epizodēm.

Savukārt Konkurences padome konstatēja 10 būvniecības uzņēmumu ilggadēju aizliegtu vienošanos par dalības nosacījumiem publiskajos un privātajos iepirkumos Latvijā. Uzņēmumiem piemērots sods kopumā 16,65 miljonu eiro apmērā. Būvuzņēmums "Velve" atzina savu vainu, tomēr atteicās segt zaudējumus, tāpēc Rīgas dome vērsās pret būvkompāniju tiesā ar savu prasību par zaudējumu piedziņu.

Aizliegtā vienošanās skar tādus objektus kā Mežaparka estrāde, Rīgas Tehniskā universitāte, Jaunais Rīgas teātris, Ventspils koncertzāle, kultūras pils "Ziemeļblāzma", Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Okupācijas muzejs, kā arī vairākus privātus objektus. Kopā - 77 objektus.

Būvnieku karteļa lietas dēļ valsts zaudēs vismaz 18 miljonus no Eiropas Savienības fondu naudas, liecina sākotnējās aplēses.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti