Rīgas dome plāno ieviest tūristu nodevu; atpūtniekam par nakti būs jāšķiras no 1 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja trešdien, 21. augustā, plāno izvērtēt jaunus saistošos noteikumus - "Par pašvaldības nodevu par atpūtnieku un tūristu uzņemšanu Rīgā".

Tie paredz, ka turpmāk visām tūristu mītnēm būs pienākums domei maksāt vienu eiro par katra atpūtnieka un tūrista galvaspilsētā pavadīto diennakti. Ja pilsētas ciemiņš Rīgā uzturēsies nepārtraukti ilgāk par desmit naktīm, maksimālā nodevas likme būs desmit eiro. Savukārt līdz 12 gadu vecumam pašvaldība par gulēšanu Rīgā neprasīs neko.

Jauno noteikumu projekts paredz, ka nodevas maksātājs katru mēnesi pašvaldības portālā "eriga.lv" iesniedz atskaiti par iepriekšējā mēnesī uzņemto atpūtnieku skaitu un aprēķināto nodevu. Atbilstoši tam naktsmītne katru ceturksni pašvaldības budžetā iemaksā nodevu.

Rīga uzskata, ka viena eiro par nakti nodevas iekasēšana ļaus attīstīt tūrismu un palielināt atpūtnieku skaitu galvaspilsētā.

Programmatūras izstrāde, lai jauno kārtību administrētu, izmaksās 50 000 eiro, tāpat ap 80 000 eiro gadā vajadzēs, lai algotu nodevas iekasētājus.

Pašvaldība gan nav aplēsusi, cik gada laikā par tūristu nakšņošanu varētu iekasēt.

Centrālās statistikas pārvaldes dati rāda, ka tūristu mītnēs gan vietējie, gan iebraucēji uzturas arvien biežāk un ilgāk – vidēji divas naktis katrs. Rīgas viesu izmitinātāji pērn izguldījuši ceturto daļu vietējo ceļotāju un divas trešdaļas ārvalstnieku. Pēc aptuvenām aplēsēm, Rīga ik gadu nodevās varētu iekasēt trīsarpus miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti