Dienas notikumu apskats

Sīrijas pamieru izmanto ANO glābšanas organizācijas, lai piegādātu humāno palīdzību

Dienas notikumu apskats

Zolitūdes traģēdijas tiesā liek piedalīties visiem apsūdzētajiem

RD nobalso par 50 reižu lielāku budžeta deficītu; opozīcijas ieceres atbalstu negūst

Rīgas dome nobalso par 50 reižu lielāku budžeta deficītu; opozīcijas ieceres atbalstu negūst

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Opozīcijas deputātiem tradicionāli balsojot pret, Rīgas domes vairākums ārkārtas sēdē otrdien, 1.martā, nolēma par teju 33 miljoniem eiro kāpināt budžeta deficītu, kas tādējādi būs 50 reižu lielāks par vēl gada beigās plānoto. Par šo naudu remontēs skolas, veidos virkni jaunu štata vietu un maksās atvaļinājuma pabalstus domes darbiniekiem. Opozīcijas priekšlikumus par bērnudārzu pedagogu algu un bērnu piedzimšanas pabalsta palielināšanu varas partijas neatbalstīja.

Kā domniekiem skaidroja Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse, budžeta deficīta palielinājums lielā mērā ir saistīts ar jau pērnā gada deficītā ieplānoto, tomēr neiztērēto naudu. Lai gan vairāki miljoni eiro būs jauni izdevumi, piemēram, algas jauno štata vietu darbiniekiem un atvaļinājuma pabalsti centrālās struktūrvienības darbiniekiem, opozīcijas pieņēmumam par budžeta notiesāšanu, nevis ieguldīšanu nākotnē, finansiste Tiknuse nepiekrita.

“Negribētu šos budžeta grozījumus uzskatīt, kur mēs noēdam savus uzkrājumus. Jo tie ir saistīti ar infrastruktūras un īpašumu sakārtošanu. Vai šādus izdevumus atlikt, es neredzu šobrīd nepieciešamību. Joprojām mums ir riska rezerve, ja mēs vērtējam 40 miljonu uzkrājumu, kāds mums izveidotos arī pēc šiem budžeta grozījumiem uz šī gada beigām,” saka Tiknuse.

Tādējādi secināms, ka uzkrājumi no 53 miljoniem eiro pērnā gada beigās līdz ar grozījumiem saruks par 13 miljoniem eiro. 

Līdzīgi kā balsojumā par budžetu gada nogalē arī šoreiz opozīcija balsoja pret grozījumiem. Deputāts Dainis Locis (Nacionālās apvienība) atgādināja par necaurspīdīgiem tēriņiem domes kapitālsabiedrībām.

“Mēs tik spējam sekot, cik atkal uzaug, “Rīgas satiksmes” dotācija jau tuvojas 100 miljoniem. Tad padomājam, paskatāmies uz kopējo Rīgas budžetu, cik tas aizņem. Un tajā pašā laikā redzam rindu problēmu, kas vispār netiek risinātas. Protams, patīkami ir tas, ka arī Rīgas mērs beidzot atzīst, ka Rīgas ielas ir bēdīgā stāvoklī. Tur arī aizies ļoti lielas summas, un man ir lielas bažas, ka visam nepietiks,” saka Locis.

Tikmēr Olafs Pulks (“Vienotība”) debatēs izteicās, ka valdošais vairākums gada nogalē apzināti pieņēmis teju bezdeficīta budžetu, lai izceltu sevi un lai nekritizētu opozīcija. Savukārt grozījumos iekļauta daļa izdevumu, ko jau varējis laikus plānot.

Tikmēr pati opozīcija bija iesniegusi virkni priekšlikumu, kas arī nav vērtējami kā ieguldījums ilgtermiņa attīstībā. Tomēr bez vairākuma atbalsta palika virkne opozīcijas deputātu priekšlikumu. To vidū par 10 eiro palielināt bērna piedzimšanas pabalstu, par pieciem eiro kāpināt svētku pabalstu represētajiem, apdrošināt skolu pedagogus un darbiniekus, bet bērnudārzu pedagogiem par 72 eiro palielināt algas. Opozīcijas vēlmju īstenošanai šogad vajadzētu vairāk par pieciem miljoniem eiro.

Tāpat domes vairākums nobalsoja pret priekšlikumu, ka ar jūliju iecerētās atlaides sabiedriskajā transportā un autostāvvietās būtu jānodrošina visiem iedzīvotājiem, nevis tikai “Rīdzinieka kartes” lietotājiem. “Vienotība” tādu ideju rosināja, jo Rīgas dome iepriekš Finanšu komitejā apliecināja, ka jaunās atlaides Rīgas budžetu neietekmēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti