Rīgas dome apstiprina pilsētas budžetu ar vēsturiski lielākajiem izdevumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Balsojums par Rīgas budžetu notika desmitos vakarā, un atšķirībā no iepriekšējā gada budžeta izlemšanas opozīcija domes sēdē bija mazāk kareivīga un arī koncentrētāka jautājumu un debašu sadaļā. Šogad galvaspilsētas budžeta deficīts audzis līdz 11,4%, jo izdevumi par 111 miljoniem eiro pārsniegs ieņēmumus.

Pēc desmit stundu ilgas sēdes Rīgas dome apstiprina šā gada budžetu
00:00 / 02:06
Lejuplādēt

Ceturtdien, 28. martā, par Rīgas budžetu domnieki sāka diskutēt pusdienlaikā, bet balsojums notika aptuveni plkst.22. Balsojumā domes sagatavoto pilsētas budžetu to atbalstīja 33 deputāti, bet pret to bija 24 domnieki.

Domē informēja, ka kopējie Rīgas pašvaldības budžeta ieņēmumi 2019. gadā plānoti 972,4 miljonu apjomā, no kuriem 86,9 miljoni eiro pārskaitīti Finanšu izlīdzināšanas fondā citu pašvaldību atbalstam. Pilsētas izdevumi paredzēti 1 083,7 miljonu apjomā.

Tādējādi Rīgas budžeta deficīts ir 111 miljoni eiro jeb 11,4% no budžeta ieņēmumiem.

Budžeta deficītu dome paredzējusi segt no iepriekšējo gadu uzkrājuma. Plānots, ka pēc visu izdevumu segšanas līdzekļu atlikums 2019. gada beigās būs ne mazāks kā 12,1 miljons eiro.

Rīgas budžeta lielākie izdevumi: trešdaļa miljarda izglītībai, 130 miljoni “Rīgas satiksmei”, simt miljoni dažādiem sociālajiem labumiem, piemēram, pabalstiem. Tāpat teju simt miljoni eiro citu pašvaldību finanšu izlīdzināšanai.

Dome norāda uz vairākiem paredzētiem izdevumiem:

  • 19,9 miljoni eiro – līdzfinansējums privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm. Atbalsts par vienu bērnu no pusotra līdz četru gadu vecumam ir 246,19 eiro mēnesī, bet obligātā izglītības vecuma bērniem līdzfinansējums ir 187,59 eiro. Auklēm pašvaldība piemaksā 142,12 eiro par viena bērna pieskatīšanu.
  • 32 miljonus eiro plānots ieguldīt jaunu ielu izbūvē, pārbūvē un seguma atjaunošanā, tostarp satiksmes pārvada pār dzelzceļu pie Brasas stacijas pārbūvē, Krasta ielas seguma atjaunošanā un veloceļa izbūvē, Marijas un A. Čaka ielas seguma atjaunošanā. Eiropas Savienības līdzfinansēto objektu būvniecībā ieguldīs 183 miljonus eiro.
  • 130 miljoni eiro – dotācija pilsētas sabiedriskajam transportam, saglabājot visas līdzšinējās atlaides.
  • 59 miljoni eiro – pašvaldības izglītības, kultūras, sporta, sociālās aprūpes, veselības un policijas ēku sakārtošanai. Dažāda veida remontdarbi 47 skolās un 40 pirmsskolās.
  • 25,5 miljoni eiro – Mežaparka Lielās estrādes atjaunošanas darbiem.
  • 3,5 miljoni eiro – Rīgas 1. slimnīcai 14. un 17. korpusa ēkas atjaunošanai.

Savukārt lielāko daļu investīciju galvaspilsēta īstenos uz deficīta un aizņēmumu rēķina.

Pēc desmit stundu vārdapmaiņas koalīcijas vairākums atbalstīja šā gada budžeta plānu. Lielākā daļa no teju 70 opozīcijas priekšlikumiem tika noraidīti. Protokols gan uzrāda, ka vairākuma atbalstu guvis “Vienotības” deputāta Viļņa Ķirša ierosinājums par vairāk nekā divarpus miljoniem eiro rindu mazināšanai bērnudārzos. Naudu Ķirsis rosina ņemt no būtiskajiem domes tēriņiem sabiedriskajām attiecībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti