Dienas ziņas

Rektors: ar publisko finansējumu nepietiek

Dienas ziņas

ASV valsts sekretārs tiekas ar Baltijas ministriem

Darbu sāks Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra

Rīgas dome akceptē pilsētas Investīciju un tūrisma aģentūras izveidi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc vienpadsmit gadu darbības pērn oktobrī likvidētā Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) funkcijas pārņems Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūra, kurai gan būs plašāki uzdevumi un kuras izveidi trešdien, 24. martā, atbalstīja Rīgas dome.  Aģentūra darbu uzsāks jau aprīlī.

Jauno iestādi bijis svarīgi veidot kā aģentūru, jo šāda juridiska forma nodrošina caurspīdīgāku un saprotamāku lēmumu pieņemšanu un projektu īstenošanu. Tas bijis arī priekšvēlēšanu solījums. Jaunajai Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūrai mērķi, kas jāsasniedz nākamajos gados, ir lieli. Un uzdevumi no iepriekšējā biroja – atšķirīgi.

“Atšķirības būs būtiskas, ņemot vērā, ka Tūrisma attīstības birojam bija funkcionālais ietvars, kas atbildēja tikai par tūrisma attīstību, savukārt šobrīd ir vēl divas funkcijas, kas ir pilsētas tēla un zīmola vadība un investīciju piesaiste, kas tūrisma attīstības birojam nebija,” skaidroja Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments Investīciju nodaļas vadītājs Rolands Bogdanovs.

Aģentūra savā paspārnē ņems iepriekšējā biroja iestrādes – Ārlietu pārvaldi un Pilsētas attīstības departamentā esošo Investīciju un attīstības nodaļu.

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (“Par”/“Progresīvie”) uzsvēra, ka aģentūra iekļausies jau esošajā budžetā un papildu izmaksas neradīs.

“Aģentūra netiek veidota tukšā vietā, šajā aģentūrā iekļausies arī Rīgas Tūrisma attīstības biroja darbinieki. Protams, mēs vēlamies saglabāt visas tās labās iestrādes, kas līdz šim ir izdarītas,” norādīja Staķis.

“Šobrīd aģentūras budžetam ir rezervēti 2,4 miljoni, kas mums šķiet pilnīgi pietiekami, lai aģentūra spētu uzsākt savu darbu. Nākotnē šī dotācija, es teiktu, būs lielā mērā piesaistīta tam – kādi būs šie rezultāti,” stāstīja mērs.

Aģentūrai uzdots nākamo piecu gadu laikā piesaistīt viena miljarda eiro investīcijas.

Šobrīd gan vispirms jāizveido pati aģentūra un tad konkursa veidā jānosaka tās vadītājs.

“Tiks nozīmēts pienākumu izpildītājs, kura uzdevums būs aģentūru izveidot, visus juridiskos jautājumus sakārtot un tā tālāk. Un kad aģentūra būtu gatava darbam, tad mēs, protams, rīkotu konkursu,” informēja Staķis.

Darbs varētu sākties ar 1. aprīli, veicot darbinieku atlasi. Pilsētas mērs norādīja, ka aģentūra nekonkurēs ar Latvijas Investīciju un  attīstības aģentūru, kas veic līdzīgus uzdevumus, bet gan sadarbosies.

Rīgas mērs uzsvēra, ka, lai uzvarētu konkurences cīņā ar citām pilsētām, nepietiek strādāt labi – ir jāstrādā izcili. “Viens no galvenajiem izaicinājumiem tuvāko gadu laikā būs starptautisko investīciju piesaiste. Mēs sagaidām, ka sniegsim daudz labākus pakalpojumus nekā citas pilsētas reģionā un būsim pievilcīgāki investoriem. Šī jaunā pašvaldības aģentūra cieši sadarbosies ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, lai kopā sasniegtu konkrētus mērķus un rezultātus,” sacīja M. Staķis.

“Plānots, ka aģentūra darbosies radoši un ar inovatīvām metodēm, uzstādot ambiciozus mērķus ārvalstu tiešo investīciju piesaistīšanā, starptautisku konferenču un citu pasākumu rīkošanā. Plānojam no 1. aprīļa sākt darbu un darbinieku atlasi, tāpēc aicinu to ņemt vērā entuziastiskiem un patriotiskiem cilvēkiem un izmantot iespēju pieteikties darbam aģentūras komandā. Iecerēts, ka jau vasarā varēsim sākt pilnvērtīgi strādāt,” teica Bogdanovs.

Līdz šim uzdevumi tūrisma, zīmolvedības un investīciju piesaistes jomā pašvaldībā bija deleģēti dažādām iestādēm - Rīgas domes Ārlietu pārvaldei, Pilsētas attīstības departamentam un Rīgas tūrisma un attīstības birojam. Tādēļ lemts, ka lietderīgi šo uzdevumu veikšanu apvienot, izpildi nododot vienai konkrētai struktūrai, jo tādā veidā tiek lietderīgāk izmantoti administratīvie un finanšu resursi, kā arī nodrošināta augstāka efektivitāte uzdevumu izpildē, izvairoties no iespējama kompetenču pārklāšanās riska, informēja Rīgas dome.

Aģentūra darbosies Rīgas domes priekšsēdētāja pakļautībā.

Pērn oktobrī sākta Rīgas Tūrisma attīstības biroja likvidācija. Vēl 2020. gada sākumā tajā notika cīņas par ietekmi un, visticamāk, pēc biroja iepriekšējā priekšsēdētāja iesnieguma, tajā viesojās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, kurš šogad cēla apsūdzību par dokumentu viltošanu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti