Rīgas Centrāltirgū ne visi ir gatavi norēķināties ar eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Līdz 1. janvārim, kad notiks oficiālā Latvijas pāreja uz eiro valūtu, ir atlikuši nedaudz vairāk kā trīs mēneši. Savukārt cenu paralēlās atspoguļošanas periods sākas jau no otrdienas. Tas nozīmē, ka tirdzniecības vietās preču un pakalpojumu cenām jābūt norādītām gan latos, gan eiro. Lai noskaidrotu, kā tirgotājiem dažas dienas pirms cenu paralēlā atspoguļošanas perioda veicas.

Piemēram, Rīgas Centrāltirgū vēl nav iespējams noskaidrot, kāda summa eiro valūtā būs jāmaksā par, piemēram, kartupeļiem, vīnogām vai melonēm.

Tā gatavību cenu paralēlās atspoguļošanas periodam demonstrē kāda silto zemju augļu pārdevēja. Tomēr tirgū pārdevēji augļu, dārzeņu un zaļumu cenas vēl nesteidz norādīt abās valūtās un norāda, ka to plāno darīt pēdējā brīdī. Tikmēr daži tirgotāji nemaz nav informēti par to, ka no 1. oktobra cenām jābūt norādītām abās valūtās. Turpina kāda ziedu tirgotāja Kristīne.

„Tāpat visiem pagaidām vēl irlati būs līdz tam janvārim. Es domāju, ka arī tirgū. Ja kāds, protams, es varu pateikt apmēram, izrēķināim. Bet tā, ka baigi iespringt, nē” saka Kristīne.

Cita aina paveras ar produkciju, kas nav sezonāla. Jau tagad vairumā gadījumu iespējams iepazīties ar to, kā eiro valūtā maksās apģērbs, piena produkti un garšvielas. Uzrunātie pārdevēji atzīst, ka eiro ieviešanu uzskata drīzāk par apgrūtinājumu, kamēr tirgus apmeklētāji noskaņoti drīzāk pozitīvi. Pircēja Ilze atzīst, ka eiro cenu zīmes ievēro jau pirms 1. oktobra.

Tikmēr lielās tirdzniecības iestādes cenu zīmes abās valūtās norādījuši jau laikus. Tā atzīst Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis. Viņš norāda, ka divu cenu zīmju norādīšanas periods nepieciešams, lai pircēji un pārdevēji sagatavotos valūtas pārejai, kā arī mazinātu kļūdas cenām eiro valūtā. „Es pieļauju, ka var rasties arī kādas kļūdas. Bet mums ir pilnībā laika, ja kāda kļūda ieviešas. Kā jau daži lielākie vairumtirgotāji minējuši, ka to vajag norādīt, jo tas viss ir maināms un darāms. Šobrīd ir pietiekoši daudz laika līdz 1. janvārim gan iepazīties pircējiem, gan arī savest principā ideālā kārtībā datu bāzi, kas attiecas uz cenu maiņu,” pauž Krūzītis.

Tam, vai cenas norādītas divās valūtās, līdzi sekos Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Cenu zīmēm divās valūtās būs jābūt norādītām līdz nākošā gada 30. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti