Dienas notikumu apskats

Vācijas policija turpina izmeklēšanu pēc notikumiem Berlīnē

Dienas notikumu apskats

Brisele pārmet «Facebook» maldināšanu

Rīgas budžets atkal pirmskrīzes līmenī, tomēr bedrīšu lāpīšanai nāksies aizņemties

Rīgas budžets atkal pirmskrīzes līmenī, tomēr bedrīšu lāpīšanai nāksies aizņemties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rīgas nākamā gada budžets ar 865 miljonu eiro ieņēmumiem un 895 miljonu eiro izdevumiem pārsniegs pirmskrīzes laika galvaspilsētas maka ietilpību. Tomēr lielākā daļa naudas tiks iztērēta tūlītējām vajadzībām, jo Rīga tikai paplašina sociālo labumu klāstu. Tāpēc lielākiem projektiem un pat neatliekamiem ielu bedru remontiem galvaspilsētai nāksies aizņemties.

Nākamajā gadā galvaspilsētas budžets plānots ar 3,3 procentu deficītu. Vairāk nekā trešdaļa galvaspilsētas nākamā gada budžeta atvēlēta izglītībai. Rīdzinieku sociālajam atbalstam piešķirti 83 miljoni jeb 10% budžeta līdzekļu, bet vēl aptuveni tikpat daudz galvaspilsēta iemaksās pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā. 

Rīgas budžeta ieņēmumi augs par sešarpus procentiem, bet izdevumi palielināsies pat par 10,3 procentiem, domniekiem atzina pašvaldības galvenā finansiste Ilga Tiknuse. Viņa to saista ar augošajiem tēriņiem kapitālajiem izdevumiem, jo ar Eiropas atbalstu attīstīs lielās skolas un VEF Kultūras pili.

Pāris kultūras objektu un dažu ielu seguma maiņa arī būs galvenie iemesli, kādēļ Rīgas budžetā plānots 29 miljonu eiro deficīts, jo

ar pašu ieņēmumiem investīcijām nepietiek.

Ņemot vērā, ka lielākā daļa budžeta veltīta tūlītējam patēriņam, opozīcijas deputāts Ģirts Lapiņš no Nacionālās apvienības maka turētajai Tiknusei jautāja par uzņēmēju atbalstīšanu: “Vai Rīga budžeta apstiprināšanā iesaista uzņēmējus, lai sadzirdētu viņu prioritātes – tikšanās ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Latvijas Darba devēju konfederāciju, viņu slēdziens diskusijās?”

“Šādu praksi pagaidām mēs neesam izmantojuši, bet tas ir interesants ierosinājums. Pagaidām ir iekļauta atspēriena programma uzņēmējdarbības atbalstam, kas ir 74 tūkstoši eiro. Protams, tas nav daudz,” pauda Tiknuse.

Lai padotajiem nebūtu gari jāskaidrojas, mērs Nils Ušakovs no “Saskaņas” jau sēdes sākumā uzsvēra, ka nākamā gada budžets ir “garlaicīgs”: “Kopš 2009.gada, kopš mēs balsojam par budžetu, mums pēc būtības nekas nav mainījies. Mēs pilsētas saistības samazinājām par 240 miljoniem eiro - līdz 860 miljoniem. Tas ir viss, kas ir jāzina par situāciju ar parādiem, pilsētas saistībām. Vēl viens rādītājs ir rezerves: uz 2008.gadu tās bija 123 miljoni eiro, šogad atlikums būs 108.”  

Opozīcija kritiku netaupa

Rīgas dome turpina grimt parādos – šo publiskajā telpā bieži dzirdēto frāzi īsi pirms galvaspilsētas nākamā gada budžeta apstiprināšanas atkārto domes opozīcijas partijas. “Ušakova saimniekošanas gadi parāda, ka dzīvošana uz parāda ir viens no viņa galvenajiem saimniekošanas virzieniem,” sacīja Rīgas domes deputāts Dainis Locis (Nacionālā apvienība).

Deputāti arī pārmeta par ikgadējām 90 miljonu eiro dotācijām “Rīgas satiksmei” un citiem mazāk caurspīdīgiem tēriņiem.

“Pēc Valsts kontroles ziņojuma nav būtiski uzlabojies “Rīgas satiksmes” darbs, tajā pašā laikā tie ir atkal 96 miljoni, kas iegulst šajā melnajā caurumā. Tad vēl – ļoti interesanta pozīcija – 1,9 miljoni dotācija "Rīgas mežiem",” sacīja Sarmīte Ēlerte (“Vienotība”).

Ēlerte arī apšaubīja vicemēra Andra Amerika (“Gods kalpot Rīgai”) atsevišķo priekšlikumu par 225 tūkstošu eiro piešķiršanu, lai uzturētu Rīgas pārņemtos Lielos kapus. “Protams, ir jākopj Lielie kapi un tas bija jādara jau sen. Taču interesanti, ka šī summa, kopš apstiprinājuma komitejā, nu jau par 33%, nevis popularitāti ieguvušiem 20%,” pauda deputāte.

Savukārt aplausus izpelnījās Nacionālās apvienības deputāta Andra Pārupa atsauces uz starptautisku kredītreitingu aģentūru šīsvasaras secinājumiem: “Pilsētas ekonomika, salīdzinājumā ar citām tādām pilsētām kā Rīga, - vidēja, likviditāte – apmierinoša, parādu līmenis – augsts, budžeta elastība – ļoti vāja, finanšu vadība, īpaši plānojot ilgtermiņa aizņēmumus – vāja.”

Opozīcijas deputāti arī pārmet "Saskaņai" un "Gods kalpot Rīgai" neieklausīšanos citu partiju deputātos – šogad koalīcija nav apstiprinājusi nevienu opozīcijas priekšlikumu. Viens no noraidītajiem Nacionālās apvienības priekšlikumiem 2017.gada budžetam bija piešķirt 600 tūkstošus eiro jaunu pašvaldības bērnudārzu grupu atvēršanai, lai mazinātu rindu. Domes vadība gan norāda – šī problēma jau tiek risināta, un plānots, ka nākamā gada laikā rindu izdosies samazināt.

Opozīcijas priekšlikumus mērs dēvē par darbības imitāciju: "Ārkārtīgi daudz no priekšlikumiem ir cipari, kas ir apaļi, paņemti no gaisa, un tādā veidā paņemti, lai pēc tam parādītu kādu aktivitāšu imitāciju. Citi priekšlikumi ir dažreiz pilnīgi analfabētiski, ar kļūdām. Līdz ar to šoreiz mums nav izdevies atrast priekšlikumus, ko mēs varētu atbalstīt."

Arī pārmetumus par izšķērdīgu saimniekošanu Ušakovs noraida, uzsverot – lielo parādu domes vadība pārņēmusi no iepriekšējiem saimniekiem, un pēdējo gadu laikā to izdevies pat samazināt.

“SEB bankas” eksperts Dainis Gašpuitis par Rīgas budžetu saka – tēriņi sociālajām jomām ir pateicīgi no politiskā kapitāla viedokļa, tomēr vairāk būtu jādomā par ilgtermiņa ieguldījumiem. Savukārt Finanšu ministrijā norāda, ka Rīgai pagaidām nav problēmu ar parādu segšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti