Rīgas brīvostas valde septiņas stundas ilgā sēdē par atbilstošu atzīst piestātņu iegādes aizdomīgo darījumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rīgas brīvostas valde septiņu stundu ilgā sēdē līdz gandrīz pusnaktij vērtēja darījumu, kurā 2016. gadā brīvosta no kompānijas “Strek” atpirka piestātnes eksporta ostā par 18,2 miljoniem eiro. Par piestātnēm, iespējams, daudzkārt pārmaksāts. Turklāt darījuma slēdzējs tolaik bija ostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs, kas tagad kompānijā “Strek” ir padomnieks. Taču pēc ilgās sēdes tagadējā brīvostas vadība konstatējusi, ka tai darījumu nākas pieņemt kā likumīgu.

Rīgas brīvostas valde septiņas stundas ilgā sēdē vērtē piestātņu iegādes aizdomīgo darījumu, bet beigās to atzīst par atbilstošu
00:00 / 03:13
Lejuplādēt

Kā oktobra vidū vēstīja Latvijas Radio raidījums “Atvērtie faili”, Rīgas brīvosta 2016. gadā par vairāk nekā 18 miljoniem eiro atpirkusi divas piestātnes eksporta ostā no uzņēmuma “Strek”. Tur patlaban par konsultantu strādā toreizējais brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs, kas vēlāk tiesāts par vairāku simtu tūkstošu eiro piedziņu par nelikumīgi iztērētu brīvostas naudu. Pati kompānija “Strek” savos pārskatos teju 30 gadu vecās piestātnes gan bija novērtējusi par vairāk nekā četrreiz zemāku summu jeb ap četriem miljoniem eiro.

Toreizējais Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks no “Gods kalpot Rīgai” raidījumam skaidroja, ka vienošanās ar “Strek” par piestātņu atpirkšanu noslēgta, jo privātais uzņēmējs bijis spiests atstāt eksporta ostu un pārcelt darbību uz Krievu salu.

Reaģējot uz Latvijas Radio vēstīto, Rīgas brīvostas tagadējais valdes priekšsēdētājs Viesturs Zeps no “Attīstībai/Par!” skaidroja, ka valde darījumu vērtē. Iepriekš viņš uzsvēra, ka proporcionāli ostas ieņēmumiem maksa par piestātnēm bijusi ļoti būtiska – gandrīz puse no brīvostas gada ieņēmumiem.

Aizvadītajā naktī noslēdzās septiņas stundas ilga brīvostas valdes sēde. Valdē bez Zepa ir arī Andris Ozoliņš, Finanšu ministrijas pārstāve Baiba Bāne un Ekonomikas ministrijas pārstāvis Artis Grinbergs.

Pretēji iepriekš solītajam valdes priekšsēdis Zeps pēc sēdes interviju atteica, atsūtot lakonisku komentāru rakstiski:

“Šis darījums ir iepriekšējās vadības atstātais vēsturiskais mantojums. Juridiski šis darījums nav maināms. Valde ir iepazinusies ar starptautiski atzītas auditorkompānijas “Deloitte” veikto piestātņu vērtējumu un uzskata, ka nav pamata to apšaubīt. Piestātnes, tāpat kā zeme, akvatorija, kuģošanas kanāls un navigācijas infrastruktūra, ir viens no ostas pārvaldes galvenajiem ilgtermiņa aktīviem.”

Zeps gan atklāja, ka valdes sēdē pieņemta vēl virkne citu lēmumu, taču valde vienojusies par tiem pašlaik publiski nerunāt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti