Rīgas brīvosta: Valsts kontroles ziņojums var apdraudēt Krievu salas projektu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Atbildot uz Valsts kontroles ziņojumā par Krievu salas projekta attīstīšanu, Rīgas brīvostas pārvalde norāda, ka ziņojums esot balstīts uz pieņēmumiem un var apdraudēt Krievu salas projekta gaitu. Turklāt brīvosta apņēmusies pārsūdzēt Valsts kontroles padomes lēmumu.

Paziņojumā medijiem Rīgas brīvostas pārvalde norāda, ka Krievu salas projekts esot rūpīgi kontrolēts no uzraugošajām institūcijām un veikti septiņi auditi. Valsts kontrole, izvērtējot projekta dokumentus, neesot vēlējusies pievērst uzmanību brīvostas viedoklim, secinājumi balstīti uz pieņēmumiem un no kopējā konteksta izrautā informācijā. Līdz ar to projekta ieviešana atspoguļota tendenciozi un negatīvi, uzskata brīvosta.

Turklāt Valsts kontroles ziņojumā paustais varot radīt materiālu kaitējumu Rīgas brīvostas pārvaldei un riskus projektā iesaistītajām pusēm, lai pārceltu piesārņojošās kravas uz Krievu salu.

Pretstatā Valsts kontroleibrīvosta uzskata, ka šobrīd nepastāv tādi apstākļi un nav konstatēti tādi pārkāpumi, lai par Eiropas Savienības (ES) fondu apguvi atbildīgās institūcijas piemērotu Kohēzijas fonda līdzfinansējuma finanšu korekciju 15% - 100% apmērā.

Projektā paredzētie un no Kohēzijas fonda līdzfinansētie darbi  ir pabeigti un visas būves Krievu salā nodotas ekspluatācijā līdz 2015.gada beigām, no būvdarbu līguma summas ietaupot 2,86 miljonus eiro. Tomēr projekta termiņš pagarināts līdz 2018.gada decembrim.

Rīgas brīvostas pārvalde nepiekrīt Valsts kontroles secinājumam par 3,8 miljonu eiro izlietošanu neatbilstoši normatīvo aktu prasībām un labas pārvaldības praksei. Nepamatoti izlietoto līdzekļu apjomā Valsts kontrole esot ieskaitījusi tādus darbus un pakalpojumus, bez kuriem projekta ieviešana nebūtu iespējama: būvdarbu līguma summas ietvaros veikto izmaiņu izmaksas, projekta ieviešanai nepieciešamo ārpakalpojumu izmaksas, kompensējamā kravu laukuma izveidošanas izmaksas. Ārpakalpojumi un laukuma izbūve nav projekta attiecināmās izmaksas, tām tika izmantots brīvostas finansējums.

Būvdarbu līgumā izmaiņas veiktas, lai izveidotā Krievu salas ostas termināla infrastruktūra atbilstu stividoru prasītajām, lielākām kravu pārkraušanas jaudām. Izmaiņas būvdarbu līgumā neesot radījušas papildus izmaksas, un kopumā tās ir 126,2 miljoni eiro. Izmaiņas tika finansētas no līgumā jau sākotnēji iekļautās pasūtītāja rezerves summas – gandrīz 2,37 miljoniem eiro. No būvdarbu līguma kopējās summas esot ietaupīti 2,82 miljoni eiro.

Komentējot Valsts kontroles sagatavotos ieteikumus, Rīgas brīvostas pārvalde norāda, ka divi no pieciem ieteikumiem esot jau veiksmīgi ieviesti. Taču brīvostā nepiekrīt Valsts kontroles ieteikumam izveidot pilnīgi jaunu un no izpildaparāta vadības neatkarīgu projekta komandu. Tas varot radīt neparedzamas sekas.

Jau ziņots, ka Valsts kontrole revīzijā par Rīgas brīvostas pārvaldes projektu “Infrastruktūras attīstība Krievu salā ostas aktivitāšu pārcelšanai no pilsētas centra” konstatējusi pārkāpumus un riskus zaudēt ES finansējumu 77 miljonu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti