Rīgas 2020. gada budžeta projektā plāno ievērojamu deficītu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīgas 2020. gada budžeta izdevumi šogad tiek plānoti 1,05 miljardu eiro apmērā, bet ieņēmumi - 940 miljonu eiro apmērā, pastāstīja Rīgas domes Finanšu departamenta direktora pienākumu izpildītājs Uldis Rakstiņš.

Budžeta deficīts plānots aptuveni 110 miljonu eiro apmērā, un tas veidosies no vairākām daļām - 38 miljoni eiro, kas jāiemaksā valsts budžetā par SIA "Rīgas satiksme", 57 miljoni eiro ir valsts transferti, kuri no pagājušā gada tiek pārcelti uz šo, un aptuveni 14 miljoni ir deputātu iesniegto priekšlikumu realizācijai nepieciešamā nauda.

Rīgas domes Budžeta komisija šodien sāka skatīt pašvaldības šī gada budžetu, taču sēdi pārcēla uz 22.janvāri, jo vairākās nozaru komitejās departamentu finanšu pieprasījumi joprojām nav izskatīti. Lai gan Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs ("Gods kalpot Rīgai"(GKR)) kopā ar partijas biedriem šodien sabiedrību informēja par gaidāma budžeta prioritātēm, ņemot vērā politisko situāciju domē, patlaban nav skaidrs, vai to maz izdosies pieņemt.

Piemēram, deputātu bloks "Rīgai" norādījis, ka Burova vadībā par budžetu nebalsos, kas nozīmē, ka koalīcijai balsu lēmuma pieņemšanai trūkst. Tikmēr GKR pauduši, ka Burovu no mēra krēsla gāzt neplāno.

Komisijā gan Rakstiņš pastāstīja, ka 2019.gadā ir bijusi pēdējās desmitgades labākā budžeta izpilde, jo par 65 miljoniem eiro jeb 11% ir pārsniegta iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) prognoze.

Runājot par 2020.gada budžeta ieņēmumiem, finansists atzina, ka, ja IIN prognoze ir par 15 miljoniem lielāka nekā pērn, tad speciālā valsts dotācija 14 miljonu eiro apmērā, kuras mērķis ir mazināt negatīvo nodokļu reformas ietekmi, šogad nebūšot vispār. "Tas gan samazina iemaksas pašvaldību izlīdzināšanas fondā par 23 miljoniem eiro, taču tas ir nepietiekami, lai segtu 38 miljonus, kuri būs jāatgriež valstij," pauda Rakstiņš. Viņš arī norādīja, ka Dabas resursu nodokļa un Azartspēļu nodokļa pārdale par labu valstij pašvaldībai "atņem" vēl aptuveni piecus miljonus eiro.

SIA "Rīgas satiksme" dotācija plānota 130 miljonu eiro apmērā - tikpat, cik 2019.gadā.

Pirms budžeta komisijas par pašvaldības 2020.gada budžeta iecerēm preses konferencē ziņoja GKR pārstāvji, taču citi koalīciju veidojošie spēki tajā nepiedalījās.

Burovs uzskata, ka Rīgas budžeta projekts 2020.gadam esot "sociāli orientēts un ar uzsvaru uz pilsētvidi un ielu remontdarbiem". "Tas paredz atbalstu dažādām rīdzinieku grupām, tai skaitā palielināt algas pirmsskolu pedagogiem un sociālajiem aprūpētājiem. Budžeta projektā plānots saglabāt arī visas sociālās programmas, kuras ir bijušas līdz šim, tai skaitā visas atlaides sabiedriskajā transportā, brīvpusdienas skolēniem līdz 12. klasei un ēdināšana bērnudārzu audzēkņiem. Budžetā ir paredzētas arī ieceres pilsētas attīstības jomā, apzaļumošanā, mājokļu jomā, ielu remontdarbus," sacīja Burovs.

Rīgas pilsētas pašvaldības 2020.gada budžeta projekta prioritātes izglītībā būšot 28 jaunas pirmsskolas grupas 560 bērniem, kam paredzēti 0,26 miljoni eiro, atalgojuma palielinājums pirmsskolas pedagogiem par 100 eiro mēnesī - 2,6 miljoni eiro, veselības apdrošināšanas polišu iegāde interešu un profesionālās ievirzes pedagogiem - 2,2 miljoni eiro, jaunas datortehnikas iegāde mācību procesa nodrošināšanai - 1 miljons eiro, un atalgojuma palielinājums izglītības iestāžu medicīnas darbiniekiem.

Sociālā atbalsta jomā esot plānots jaundzimušo rīdzinieku pabalsta palielinājums vecākiem no 150 uz 250 eiro,

kam nepieciešami 0,6 miljoni eiro, sociālo aprūpētāju atalgojuma palielinājums par 110 eiro mēnesī - 0,5 miljoni eiro, brīvpusdienu turpināšana visiem skolēniem līdz 12.klasei un bērnudārzu audzēkņiem - 27,3 miljoni eiro, un atlaides sabiedriskajā transportā nodrošināt iepriekšējo gadu līmenī.

Iekškvartālu sakārtošanai tikšot paredzēti 2 miljoni eiro, pilsētas apstādījumu uzturēšanai un atjaunošanai - 0,45 miljoni eiro, Krišjāņa Barona ielas apstādījumu apsaimniekošanai - 53 000 eiro, apstādījumu ierīkošanai - 0,2 miljoni eiro, gājēju celiņu seguma nomaiņai Esplanādes parkā - 0,14 miljoni eiro, Jaunatnes dārza bērnu rotaļu laukuma atjaunošanai - 60 000 eiro, pilsētas parku sakārtošanai un renovācijai - 2 miljoni eiro, bet Rīgas 1.slimnīcas jauna operāciju bloka izveidei - 1,7 miljoni eiro.

Austrumu maģistrāles 1.kārtas darbiem tikšot tērēto 40 miljoni eiro, Marijas un Aleksandra Čaka ielu seguma atjaunošanai - 5 miljoni eiro, Bruņinieku un Sporta ielas seguma atjaunošanai - 3,2 miljoni eiro, Krasta ielas veloceliņu izbūvei no Salu tilta līdz Ogres ielai - 1,5 miljoni eiro, A.Deglava ielas pārvada remontam - 5,5 miljoni eiro, Brasas stacijas satiksmes pārvada pārbūvei - 10 miljoni eiro, bet Mežaparka Lielās estrādes atjaunošanai - 10,9 miljoni eiro.

Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Eiženija Aldermane (GKR) pastāstīja, ka pirmsskolas pedagogu algu palielinājumam par 100 eiro tiks atvēlēti 2,6 miljoni eiro, savukārt, lai atvērtu 26 bērnudārzu grupas ar apmācībām latviešu valodā - 263 000 eiro.

Tāpat plānots nodrošināt veselības polises visiem interešu izglītības pedagogiem, vienu miljonu eiro atvēlēt datortehnikas iegādei, kā arī paredzēta nauda algu palielinājumam skolās strādājošajam medicīnas personālam.

Sociālo jautājumu komitejas vadītāja Baiba Rozentāle (GKR) norādīja, ka sociālais budžets sastāda aptuveni 8% no visa pašvaldības budžeta. Šogad iecerēts par 100 eiro palielināt jaundzimušo pabalstu, paceļot to līdz 250 eiro, kam kopumā nepieciešami aptuveni 600 000 eiro.

Vēl 60 000 eiro plānots atvēlēt invalīdu pacēlāju uzstādīšanai, kā arī pusmiljonu eiro - lai paaugstinātu atalgojumu sociālajiem aprūpētājiem par 110 eiro.

1,7 miljoni eiro plānoti Rīgas 1.slimnīcas jaunā operāciju bloka izveidei.

Tikmēr Mājokļu un vides komitejas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) solīja, ka būs divas jaunas programmas - piesārņoto vietu revitalizācijai tiks paredzēti 300 000 eiro, bet pilsētas parku un apstādījumu revitalizācijai - divi miljoni eiro. "Piemēram, Jaunatnes dārzā būs bērnu rotaļu laukums un Esplanādes parkā tiks atjaunoti gājēju celiņi," teica politiķis.

Viņš arī solīja, ka Krišjāņa Barona ielā atgriezīsies puķu podi, jo ielas apstādījumu uzturēšanai plānots tērēt 53 000 eiro.

Savukārt Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas vadītājs Dainis Turlais (GKR) norādīja, ka 700 000 eiro šogad iecerēti videonovērošanas sistēmas pilnveidei un paplašināšanai.

Tikmēr pats Burovs pauda, ka 2020.gada budžets "ir sociāli orientēts un ar uzsvaru uz pilsētvidi un ielu remontdarbiem".

"Tas paredz atbalstu dažādām rīdzinieku grupām, tai skaitā palielināt algas pirmsskolu pedagogiem un sociālajiem aprūpētājiem. Budžeta projektā plānots saglabāt arī visas sociālās programmas, kuras ir bijušas līdz šim, tai skaitā visas atlaides sabiedriskajā transportā, brīvpusdienas skolēniem līdz 12.klasei un ēdināšana bērnudārzu audzēkņiem," pauda mērs.

Lai budžets tiktu apstiprināts, tam gan vēl "jāiziet" virkne nozaru komiteju, Budžeta komisija, Finanšu un administrācijas lietu komiteja, kā arī jābūt apstiprinātam Rīgas domes sēdē. Ņemot vērā pašvaldībā esošo politisko situāciju, pagaidām nav skaidrs, vai budžets tiks pieņemts un kāds no solījumiem - izpildīts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti