Eiro fokusā

Latgalē par Eiropas Savienības finansējumu ražotnes būvē arī lauku novados

Eiro fokusā

Sarūk VID organizētās čeku loterijas dalībnieku skaits

Rīgā un tās apkārtnē palielinājies pieprasījums pēc nelielu dzīvokļu un privātmāju īres

Rīgā un tās apkārtnē audzis pieprasījums pēc nelielu dzīvokļu un māju īres

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Līdz Covid-19 izraisītajai krīzei Rīgā īres tirgū pieprasījums pārsniedza piedāvājumu, bet tagad situācija ir mainījusies. Nav tūristu, samazinājies ārvalstu studentu skaits, tomēr vidējās īres cenas galvaspilsētā nav būtiski samazinājušās. Rīgā un tās apkārtnē palielinājies pieprasījums pēc nelielu dzīvokļu un privātmāju īres. 

Covid-19 krīze visvairāk ietekmēja to īres tirgus segmentu, kas īstermiņā tika izīrēts tūristiem.

"Tas, kas tika piedāvāts īstermiņa īrei caur "Airbnb" un "Booking", Covid-19 pirmā viļņa laikā nebija, jo nebija tūristu. Vasarā piedāvājums atjaunojās, bet šobrīd – jo mazāk lidojumu, jo mazāk tūristu. Piedāvājumi, kas kādreiz bija īstermiņa īrē, tagad parādās kā ilgtermiņa īre.

Bet māju piedāvājumu Covid-19 laiks ietekmējis otrādi – pieprasījums pēc privātmājām audzis vairākas reizes.

Kad ir jāstrādā no mājām, liela vērtība ir sava zaļā teritorija un plašākas telpas gan darbistabai, gan bērniem, kur mācīties. Svarīgi – lai būtu interneta pieslēgums un var strādāt mājās," stāstīja sertificēta nekustamo īpašumu aģente Kristīne Dubane.

"Latio" nekustamo īpašumu darījumu vadītāja Dace Krieva vērtēja, ka Covid-19 pandēmija īres tirgu ietekmējusi maz.

"Sākumā bija nelielas cenu svārstības, bet jau oktobrī cenas ir atpakaļ normālā līmenī. Covid-19 krīzes sākumā daudzi īrnieki cerēja, ka būs cenu kritums. Izīrētāji bažījās, vai būs īrnieki, bet cerības un bažas nav piepildījušās. Tūristu trūkuma dēļ tirgū ieplūda liels skaits mazo dzīvokļu Vecrīgā un tās tuvumā, kas bija paredzēti īstermiņa īrei. Tagad tie ir izīrēti ilgtermiņa īrniekiem. Augustā bija liels pieprasījums no ārvalstu studentiem. Tagad liela daļa studē attālināti, bet, piemēram, mediķiem ir nodarbības, kas notiek klātienē. Pirms vairākiem gadiem studentu vidū bija populāri īrēt dzīvokli ar vairākām guļamistabām, bet šobrīd īrē dzīvokli maksimums divi studenti, tāpēc audzis pieprasījums pēc vienas līdz divu istabu dzīvokļiem. Aug interese par īres dzīvokļiem ar izpirkuma tiesībām," teica Krieva.

Lai gan martā un aprīlī dzīvokļu izīrētāji cenas pazemināja, tagad tās atgriezušās iepriekšējā līmenī.

"Arco Real Estate" Īres nodaļas vadītājs Edgars Dargis stāstīja, ka šobrīd īres cenas par dārgākiem dzīvokļiem samazinājušās par apmēram 10%.

"Jau jūnija sākumā cenas daudzās vietās bija atgriezušās bijušajā līmeni, varbūt par 10% zemākas. Ja izremontēts trīsistabu dzīvoklis kādreiz maksāja 850 eiro mēnesī, tad vasarā 750 eiro. Ja salīdzina Āgenskalnu un centru vai Teiku, cenas nav ļoti atšķirīgas. 70 kvadrātmetru liels 2 vai 3 istabu dzīvoklis maksā 500, 600 eiro mēnesī," sacīja Dargis. 

Tomēr kopumā dzīvokļu īres cenas Rīgā nesamazinās. Lai noīrētu vienistabas dzīvokli, jārēķinās, ka par dzīvokli bez ērtībām ar labierīcībām kāpņu telpā būs jāmaksā vismaz 150 eiro mēnesī, par izremontētu dzīvokli mikrorajonā – no 200 līdz 300 eiro, protams, plus komunālie maksājumi.

Īres tirgu ietekmē arī viesstrādnieku skaits. Šobrīd uz Latviju uzņēmumus gatavojas pārcelt baltkrievu uzņēmēji.  Sertificēta nekustamo īpašumu aģente Dubane uzskata, ka baltkrievi varētu aizvietot īstermiņa tūrisma plūsmu. "Tas varētu ietekmēt īres tirgu pozitīvi un nosegt īstermiņa īri, kas bija paredzēta studentiem. Nekustamā īpašuma īres tirgum tas būtu ļoti vajadzīgs, lai tūristu trūkumu  varētu nosegt uzņēmumi, kas nāk no Baltkrievijas."

Šobrīd Saeima skata izmaiņas Dzīvojamo telpu īres likumā. Likumdošanas sakārtošana un izīrētāju un īrnieku tiesību un pienākumu definēšana pozitīvi ietekmēs arī īres tirgu. "Šobrīd  izīrētājs ir mazāk aizsargāts gan attiecībā uz īrnieku nemaksāšanu, gan nolietojumu, dzīvokļa demolēšanu un tādām lietām," piebilda Dubane.

Īres cenas saglabājas augstas vai palielinās vietās, kur notiek ražošana un ir darbavietas. Ekonomiski aktīvos reģionos, piemēram, Valmierā vai Cēsīs, pieprasījums pēc īres dzīvokļiem ir, bet trūkst piedāvājuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti