Rīgā šogad divkāršojies iesniegto būvprojektu skaits

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šogad Rīgā divkāršojies iesniegto būvprojektu skaits, tāpat normatīvajos aktos noteikto termiņu dēļ otrajā pusgadā strauji pieaugusi interese par jau izdotu būvatļauju termiņa pagarināšanu. Tā liecina Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta apkopotā informācija.

Laika posmā no 2022. gada janvāra līdz oktobrim Rīgā ir iesniegti 1052 būvprojekti, kas ir par 127% vairāk nekā aizvadītā gadā tādā pašā laika posmā.

Par 13% ir palielinājies akceptēto iesniegumu skaits, kas saistīts ar vienkāršotās būvniecības procesu, piemēram, ēkas fasādes siltināšana, dzīvojamo telpu vienkāršota pārbūve, logu vai durvju pārbūve nesošajās sienās u.tml.

Pieaugusi interese par būvatļauju termiņa pagarināšanu. Desmit mēnešos ir saņemti 397 iesniegumi jeb par 83% vairāk nekā pērn. Interesi par būvatļauju pagarināšanu saista ar prasību līdz 1. oktobrim nodot ekspluatācijā ilgstoši nepabeigtas būves vai arī pagarināt būvdarbu veikšanas termiņu. Pagarinot būvatļaujas termiņu, netiek piemērota paaugstināta nekustamā nodokļa likme.

"Iesniegto būvprojektu skaita pieaugums lielā mērā ir skaidrojams ar aktivitāti būvniecībā. Varam arī secināt, ka pandēmijas laikā cilvēkiem radās vairāk brīvā laika un brīvo līdzekļu, kas netika iztērēti ceļojumiem un sabiedriskām aktivitātēm, novirzot tos savu mājokļu pārbūvei un atjaunošanai," paziņojumā medijiem skaidroja departamenta direktora vietnieka būvniecības jautājumos pienākumu izpildītājs Valdis Dombrovskis.

Pieaugošais būvniecības dokumentācijas apjoms gan ir izaicinājums Pilsētas attīstības departamenta darbiniekiem. Lai nodrošinātu operatīvu dokumentu izskatīšanu, tiek optimizēta dažādu pakalpojumu aprite un pilnveidots klientu apkalpošanas process.

Lai arī būvprojektu skaits ir pieaudzis,

gada pirmajos 10 mēnešos izsniegtas 1118 būvatļaujas būvēm, kas ir par 11% mazāk nekā pērn.

Lielākā daļa jeb 80% būvatļauju ir izsniegtas ēkām, bet pārējās – inženierbūvēm un citām būvēm. Vērtējot pēc būvniecības veida, 46% būvatļauju izsniegtas jaunu objektu būvniecībai, 40% – pārbūvei. Visvairāk jaunu būvatļauju izsniegtas viena dzīvokļa mājām – 188.

Salīdzinot ar 2021. gada 10 mēnešiem, šogad vairāk nekā par pusi pieaudzis izsniegto būvatļauju skaits garāžu ēkām, viesnīcām un sabiedriskās ēdināšanas ēkām, kā arī biroju ēkām. Izsniegto būvatļauju skaits pieaudzis arī daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku jaunbūvēm – divu dzīvokļu, triju dzīvokļu un vairāku dzīvokļu mājām.

Palielinājies izsniegto būvatļauju skaits tādu objektu pārbūvei kā rūpnieciskās ražošanas ēkas, ielas, ceļi un laukumi, viesnīcas un sabiedriskās ēdināšanas ēkas, kā arī garāžas. Savukārt viena, divu, triju vai vairāku dzīvokļu mājām izsniegto būvatļauju skaits pārbūvei ir sarucis robežas no 13% līdz 32% .

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti