Panorāma

Bažas par jaunu Covid-19 uzliesmojumu Ķīnā

Panorāma

Eiropas Revīzijas palāta: "Rail Baltica" izmaksās 7 miljardus eiro

Rīgas dome kompensēs COVID-19 radītos zaudējumus

Rīgā sāk dalīt Covid-19 kompensācijām paredzēto naudu; «Rīgas satiksmei» plāno 2,29 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Politiskais juceklis Rīgas domē un tam sekojusī pašvaldības atlaišana noveda pie tā, ka galvaspilsētas šā gada budžets tika pieņemts vēlāk nekā parasti. Tiesa, tas ļāva operatīvi reaģēt uz Covid-19 krīzes saasinājumu un jau pamatbudžetā paredzēt īpašu rezerves fondu krīzes seku pārvarēšanai. Šonedēļ pašvaldības pagaidu administrācija ķersies pie fonda sadales, tostarp 2,29 miljoni eiro paredzēti uzņēmumam “Rīgas satiksme”.

Rīgas šī gada budžetu pašvaldības pagaidu administratori pieņēma aprīļa sākumā, kad Covid-19 ārkārtējā situācija jau bija spēkā. Rēķinoties ar šīs krīzes iespējamām sekām, budžetā tika noteikts īpašs rezerves fonds 13,8 miljonu eiro apmērā.

Domes pagaidu administrācija iecerējusi piektdien, 19. jūnijā, sadalīt vēl lielu daļu rezerves fonda līdzekļu, lai pašvaldības iestādēm un uzņēmumiem kompensētu Covid-19 radītos zaudējumus. 

Naudu iecerēts sadalīt šādiem mērķiem:

  • 10 257 eiro – sociālās aprūpes centra “Gaiļezers” un Rīgas patversmes darbinieku piemaksām,
  • 66 050 Labklājības departamentam un vairākām sociālās aprūpes iestādēm par dezinfekcijas līdzekļu iegādi,
  • 420 000 – kompensācija Rīgas Zooloģiskajam dārzam par ārkārtējās situācijas laikā negūtajiem ienākumiem.
  • 2 291 656 eiro – pašvaldības uzņēmumam “Rīgas satiksme” kā kompensācija par ārkārtējās situācijas nodarītajiem zaudējumiem.

“Uzņēmumam Covid-19 laikā bija divas sadaļas – samazinājās būtiski ieņēmumi no pasažieru biļešu pārdošanas, jo pasažieru plūsma sakarā ar ierobežojumiem nokritās par 75%. Šāds pats samazinājums – arī ap 75% - bija ieņēmumiem no autostāvvietu pakalpojumiem,” skaidroja “Rīgas satiksme” valdes loceklis Gints Zeltiņš.

Papildu izmaksas radīja arī nepieciešamība dezinficēt transportlīdzekļus un nodrošināt transportu repatriācijas reisu pasažieriem. Saskaņā ar “Rīgas satiksmes” aplēsēm laika posmā no 13. marta līdz 30. aprīlim zaudējumi ir 3,1 miljons eiro.

Pašvaldība gan gatava kompensēt tikai 2,2 miljonus eiro. Proti, tikai to sadaļu, kas saistīta ar pasažieru plūsmas kritumu.

“RD Finanšu departaments, izvērtējot juridiskos aspektus un ņemot vērā to, ka ar nodokļu maksātāju naudu jārīkojas uzmanīgi, rosina nekompensēt zaudējumus, kas saistīti ar autostāvvietu negūtajiem ieņēmumiem. Tie ir 800 000 eiro,” sacīja Rīgas domes Finanšu departamenta direktors Uldis Rakstiņš.

Zaudējumus, kas radušies maijā un jūnija sākumā, “Rīgas satiksme” aprēķinās līdz šī mēneša beigām un lūgs pašvaldību kompensēt arī tos.

Domes Finanšu departaments prognozē, ka gada pirmajā pusē tiks iztērēta aptuveni puse no rezerves fonda līdzekļiem. Tādējādi vēl 6 līdz 7 miljoni eiro paliks rezervē citām vajadzībām, toskait iespējamam saslimšanas otrajam vilnim rudenī.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti