Rīgā plaukst un zeļ nelegālās ballītes, tam līdzi – arī ēnu ekonomika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rīgā plaukst un zeļ nelegālās ballītes, tam līdzi – arī ēnu ekonomika, informē Latvijas Bāru asociācijā. Par šādām vietām daudziem esot zināms. Arī taksisti zinot, kur pēc ballītēm kāros klientus vest pēc pusnakts. Zināms, ka ilgāk par plkst. 24 drīkst strādāt tikai brīvdabas kino. Daudzi klubi vai bāri ballītes turpina tieši brīvdabas kino aizsegā. Policijai vairākas šādas vietas esot zināmas, ir uzsākti administratīvie procesi. 

Rīgā plaukst un zeļ nelegālās ballītes, tam līdzi – arī ēnu ekonomika
00:00 / 03:08
Lejuplādēt
Kamēr ierobežojumu dēļ daļas pasākumu rīkotāju un izklaides vietu bizness cieš, ir tādi, kuri nekautrējas likumu pārkāpt. Pēc plašām diskusijām par Tērbatas ielas atklāšanas pasākumu, sociālajos tīklos redzami video, kur cilvēki pūlī cieši viens pie otra izklaidējas Baldones "Waterfestā". Bez tā arī klubi un bāri mēdz būt atvērti līdz diviem naktī vai ilgāk. Pēc likuma to šobrīd drīkst tikai brīvdabas kinoteātri. Viens no Latvijas Bāru asociācijas dibinātājiem Arnis Bikšus stāstīja, ka plaukst ne tikai nelegālās ballītes, bet arī ēnu ekonomika.

 

"Tā kā tagad taisa pagrīdes ballītes, tā nav bijis nekad. Viss aiziet pelēkajā zonā mierīgi.

Nekādas čeku loterijas. Nevienam nav motivācijas maksāt nodokļus. Visi saprata, ka var taisīt it kā āra kino, pagrīdes "reivus", visādas ballītes, ko visi ļoti labi zina. Kad beidzās plkst. 12 naktī klubu dzīve, visi taksisti jau zina, kur aizvest, par cik aizvest. Tur visiem ir sava interneta vide, "Telegram" un "Whatsapp" slēgtās grupas," sacīja Bikšus.

Bikšus uzskata, ka visu var atrisināt pavisam vienkārši – atļaujot strādāt līdz diviem vai trijiem naktī. Pašam Bikšum arī pieder bārs "Cuba Cafe" Vecrīgā, strādājot līdz plkst. 24. Bet projektoru esot iegādājies ar domu rādīt brīvdabas kino. Pagaidām gan nav šo domu realizējis – zina, ka sods ir 5000 eiro. Par nelegālajām izklaidēm zināms arī Rīgas pašvaldības policijā. 

"Policijas redzeslokā ir nonākušas tādas izklaides vietas, kas sistemātiski pārkāpj noteikumus un strādā pa naktīm.

Līdz ar to ir arī uzsākti vairāki administratīvie procesi. Katrā no šiem gadījumiem, protams, tiek vērtēta uzņēmuma atbildība un apstākļi. Tā kā šeit darbs turpinās," atzina policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Latvijas Bāru asociācija pirmdien, 10. augustā, tikusies ar veselības ministri Ilzi Viņķeli ("Attīstībai/Par!"), lai pārrunātu iespēju ļaut sabiedriskās ēdināšanas, tajā skaitā arī izklaides vietām strādāt ilgāk. Ministre stāstīja, ka par nelegālajām ballītēm ir dzirdējusi tikai baumu līmenī. Un šie ierobežojumi nesuši cerēto rezultātu – izklaides vietās nav konstatētu uzliesmojumu.

"Mūsuprāt, varam atkal mēģināt vadīt risku un atgriezties pie bāru, restorānu, krogu darba laika līdz diviem. Nelegālās izklaides vietas ir skaidra un gaiša policijas kompetence un man ir žēl dzirdēt, ja mūsu policija atzīst savu nespēju šādas parādības ierobežot un izskaust," teica ministre.

Otrdien, 11. augustā, valdība lēma mīkstināt ierobežojumus – no nākamās nedēļas kultūras un sabiedriskās ēdināšanas vietas drīkstēs strādāt līdz plkst. 2. Turklāt iekštelpās atļaus pulcēties 1000 cilvēkiem līdzšinējo 500 vietā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti