Eiro fokusā

Ar nākamo gadu fotogrāfiem, rotkaļiem un kurpniekiem jāmeklē jauns nodokļu režīms

Eiro fokusā

Latvijā no nākamā gada darbosies Aizsardzības tehnoloģiju un inovāciju centrs

"Altum" aicina iesniegt papildus projektus dzīvojamo māju renovācijas programmai

Rīga plāno savu programmu dzīvojamo namu atjaunošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Līdz 15. decembrim finanšu institūcijā "Altum" var iesniegt papildu projektus dzīvojamo māju renovācijas programmai. Tikmēr galvaspilsētas Rīgas pašvaldība plāno iedzīvināt savu daudzdzīvokļu namu atjaunošanas programmu, kas no "Altum" programmas atšķiršoties ar to, ka netiks prasīta dzīvojamās mājas kompleksa atjaunošana. 

"Altum" Energofektivitātes programmu departamenta vadītāja Ieva Vērzemniece stāstīja, ka dzīvojamo māju renovācijas programma tika pārtraukta 11. janvārī, jo bija iztērēts šai programmai piešķirtais finansējums – 160 miljoni eiro. Tā kā daži projektu iesniedzēji no dalības atteicās un vasarā valdība piešķīra programmai papildu 30 miljonus eiro, līdz 15. decembrim "Altum" var iesniegt jaunus projektus.

"Rīga un Pierīga veido pusi no saņemtajiem pieteikumiem, mazāk aktīva ir Latgale. No reģioniem aktīvākais ir Vidzemes reģions, kur pat nav izteiktu pilsētu, saņemam projektu pieteikumus no visa reģiona.

Lielākais izaicinājums daudzdzīvokļu māju īpašniekiem ir vienoties par mājas renovāciju. Jo tikai tad, ja divas trešdaļas no mājas dzīvokļu īpašniekiem nobalso par to, ka viņi to vēlas, tas ir pamats turpmākā projekta izstrādei. Kad mājas īpašnieki ir pieņēmuši šo lēmumus, tad sākas projekta dokumentācijas sagatavošana, kas ir tehnisks un arī laikietilpīgs periods, taču neprasa tik lielu dzīvokļu īpašnieku iesaistīšanos," klāstīja Vērzemniece.

Lielākais māju apsaimniekotājs Latvijā ir "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP), kas apsaimnieko 4000 daudzdzīvokļu mājas. Šobrīd "Altum" programmā dažādās attīstības stadijās iesniegti 140 Rīgas daudzdzīvokļu namu renovācijas projekti. RNP valdes loceklis Elmārs Martinsons stāstīja, ka jau 2015. gadā māju siltināšana bija viena no uzņēmuma prioritātēm. Rīkotas kopsapulces, skaidroti ieguvumi, diemžēl dzīvokļu īpašnieki nespēj vienoties par ēku renovāciju.

"Ir ļoti sarežģīti pieņemt šos lēmumus daudzdzīvokļu mājās, jo ļoti daudz ir īres dzīvokļu un īpašnieki atrodas vai nu citos īpašumos, vai pat ārpus Latvijas. Uzsāk šo procesu, bet, kad viņi redz pēc diviem gadiem, kādas mājai būs kredītsaistības un tas ieguvums no siltuma nebūs tik liels, tātad vēl ir risks, ka nāksies vēl piemaksāt, kas reāli dzīvē tā arī ir, viņi saka – mēs tālāk neejam. Un tad   iepriekšējais divu gadu darbs ir kaķim zem astes," stāstīja RNP pārstāvis.

Divos turpmākos gadus Rīgas pašvaldība dzīvojamo namu energoefektivitātes uzlabošanai plāno piešķirt līdzfinansējumu līdz 50 000 eiro, bet ēku tehniskā stāvokļa bīstamības novēršanai līdz 30 000 eiro. Pašvaldība līdzfinansēs 50% no izmaksām.

Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Irīna Miķelsone stāstīja, ka kopš 2016. gada atbalstīta 300 kultūrvēsturisku māju atjaunošana un restaurācija, vienam projektam atvēlot līdz 20 000 eiro. 

"Tiek atjaunotas gan fasādes, gan jumti, tiek  restaurēti arhitektoniskie elementi, piemēram, logi, durvis, vārti. Bet šogad mums sākas vēl viena programma, kas ir domāta dzīvojamām mājām visā Rīgas teritorijā, ne tikai vēsturiskām ēkām. No "Altum" programmas mēs atšķiramies ar to, ka mēs neprasām, lai būtu veikta dzīvojamās mājas kompleksa atjaunošana.

Mēs piedāvājam dzīvokļu īpašniekam iespēju pakāpeniski atjaunot savu māju. Bieži vien cilvēki neuzdrošinās kaut ko lielu darīt, bet viņi būtu gatavi pakāpeniski virzīties šajā procesā," stāstīja Miķelsone.

RNP valdes loceklis Martinsons stāstīja, ka šogad Rīgā renovētas piecas daudzdzīvokļu mājas, nākamgad plānots renovēt vēl 25. Tas nav daudz, renovēt vajadzētu ap 80% no dzīvojamā fonda. Tāpēc uzņēmums cer uz veiksmīgu sadarbību ar jauno Rīgas domi un lielāku finansiālu atbalstu gan no pašvaldības, gan valsts.

"Projektus, kas kaut kādu iemeslu dēļ netika apstiprināti "Altum", mēs novirzām un šiem Rīgas domes projektiem. Bet neapšaubāmi, ka domes projekti ir finansiāli mazas programmas, līdz ar to var izdarīt kaut kādas mazākas, konkrētas lietas. Kā jebkurš apsaimniekotājs, mēs veicam obligāti veicamās darbības, piemēram, aiztaisām blokmāju šuves, kas samazina energozudumus. Bet tie ir tikai tādi uzturēšanas darbi. Šodienas acīm skatoties, šīm mājām ir jābūt pilnīgi citiem energoefektivitātes rādītājiem, tās ir jāsiltina. Ir vajadzīgas pašvaldības un valsts programmas, no kurām iedzīvotāji var izvēlēties. Līdzīgi kā "Altum", bet vairākas programmas māju pilnai atjaunošanai," teica Martinsons.

Ekonomikas ministrija jau paziņojusi, ka daudzdzīvokļu namu renovācijas programma tiks turpināta arī nākamajā Eiropas Savienības fondu periodā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti