Rīga par 20 «Škoda» tramvajiem maksās 62,5 miljonus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rīgas pašvaldības uzņēmums ”Rīgas satiksme” ir noslēdzis līgumu ar Čehijas kompāniju „Škoda Transportation” par 20 jaunu zemās grīdas tramvaju piegādi. Līguma kopējā summa ir 62,591 miljons eiro.

Viena triju sekciju tramvaja “Škoda  15T Riga 2” cena ir 2,7 miljoni eiro, bet viena četru sekciju tramvaja “Škoda  15T Riga 2A” cena ir 3,5 miljoni eiro. Noslēgtais līgums paredz, ka  „Škoda Transportation” jāsaražo un jāpiegādā 15 trīs sekciju un 5 četru sekciju zemās grīdas tramvaji. 

Līguma kopējā summa ir 62,591 miljons eiro, un tas paredz 20 zemās grīdas tramvaju, ekspluatācijas nodrošināšanai nepieciešamos materiālu un iekārtu iegādi.

Pirkuma maksas atmaksas termiņš ir 15 gadi no iepirkuma līguma noslēgšanas dienas ar labvēlības periodu – trīs gadi. Procentu likme – 2,7% + 6 EURIBOR.

Pirmie zemās grīdas tramvaji no šīs piegādes Rīgā parādīsies 2017.gada pirmajā pusē, savukārt visu “Škoda 15T Riga” tramvaju piegādei jānotiek līdz 2017.gada beigām. Paredzēts, ka jaunie zemās grīdas tramvaji kursēs 4.tramvaja maršrutā Imantas virzienā.

Rīgas dome sola, ka jaunais tramvaju iepirkums neietekmēs sabiedriskā transporta biļešu cenas Rīgā, taču būtiski palielinās pasažieru pārvadājumu kvalitāti.

Jaunie zemās grīdas tramvaji tiks aprīkoti ar kondicionēšanas iekārtām, pielāgotu sistēmu elektroniskās norēķinu sistēmas vajadzībām, monitoriem, video novērošanu, pasažieru skaitīšanu, apkopei nepieciešamajām rezerves daļām, kā arī citu aprīkojumu.

Tramvajiem jābūt piemērotiem pasažieriem ar īpašām vajadzībām un ierobežotām pārvietošanās spējām. Tāpat tramvajiem jābūt droši ekspluatējamiem esošajā Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta infrastruktūrā bez pārbūvēm. Tramvaju garantijas laiks ir trīs gadi, bet kalpošanas laiks – 30 gadi.

Iepirkums par 20 jaunajiem zemās grīdas tramvajiem tika izsludināts pērnā gada septembrī. Tajā tika saņemti trīs pieteikumi:  no čehu “Škoda Transportation”, poļu “Stadler Polska” un “Pojazdy Szynove PESA Budkoszcz Spolka”. Savukārt par iepirkuma nolikumu pirms pieteikuma iesniegšanas interesi izrādīja 22 potenciālie kandidāti.

Vienam no pretendentiem nebija pieredzes platu sliežu tramvaju ražošanā, tāpēc viņa piedāvājums bija noraidīts. Savukārt otrais pretendents atteicās no dalības konkursā, jo nebija pārliecināts, ka spēs nodrošināt nepieciešamu darba izpildes kvalitāti. 

Turklāt “Rīgas Satiksmes” pārstāvis Viktors Zaķis norāda uz iepriekš veiksmīgo sadarbību ar "Škoda Transportation".

“Rīgas Satiksmes” pārstāvis Viktors Zaķis
00:00 / 00:58
Lejuplādēt

Jau iepriekš uzņēmums “Škoda Transportation” bija piegādājis “Rīgas satiksmei” 26 tramvajus: 20 ir trīs sekciju un sešus četru sekciju tramvajus. Domē norāda, ka jaunais iepirkums esot būtiski izdevīgāks nekā 2008.gadā, jo iepriekš triju sekciju tramvaja “Škoda  15T Riga 2” cena bija 2,8 miljoni eiro, bet tagad tā būs par 5,4% zemāka.

Patlaban „Rīgas satiksmei” kopumā ir 189 tramvaji, no kuriem 26 zemās grīdas tramvaji kursē 6. un 11.tramvaju maršrutos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti