Rīgā no 1. marta par 3,9% pieaugs siltumenerģijas tarifs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ar šī gada 1.martu spēkā stāsies jauns AS "Rīgas siltums" siltumenerģijas tarifs, ko izvērtējusi un apstiprinājusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Līdz ar to siltumenerģijas tarifs Rīgā būs 69,36 eiro par megavatstundu (MWh) jeb par 3,9% lielāks, salīdzinot ar piemērojamo tarifu februārī. SPRK izskatīšanā ir vēl divi "Rīgas siltuma" aprēķinātie siltumenerģijas tarifi.

Mājsaimniecību lietotājiem martā un aprīlī tiks piemērots valsts noteiktais maksimālais siltumenerģijas tarifa līmenis – 68 eiro par MWh, informēja SPRK.

Šobrīd Rīgā piemērotais tarifs ir 66,76 EUR/MWh, kas spēkā no 2021.gada 1.novembra. Siltumenerģijas tarifu pieaugums saistāms ar kurināmā – dabasgāze un šķelda – cenu pieaugumu un neparedzēto izmaksu iekļaušanu siltumapgādes pakalpojumu tarifu veidojošajās izmaksās. Komersants kā kurināmo izmanto dabasgāzi, šķeldu un dīzeļdegvielu, skaidroja SPRK.

"Novērojama ir tendence, ka izmaksas vērā ņemami pieaug ne tikai apdzīvotās teritorijās, kur siltumenerģijas ražošanā izmanto dabasgāzi, bet arī tajās, kur kā kurināmo izmanto biomasu – šķeldu vai granulas.

Cenu pieaugumu nozares pārstāvji skaidro gan ar pieaugošām energoresursu izmaksām, kas sadārdzina šķeldas un granulu ražošanas procesus, gan arī ar lielu šķeldas pieprasījumu Latvijā un Baltijas reģionā," norāda SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola.

Vienlaikus SPRK skaidroja, ka dabasgāzes cena biržā jeb dabasgāzes importa cena ietekmē dabasgāzes tirdzniecības gala cenu. Eiropas biržu cenu indeksus parasti izmanto dabasgāzes cenas referencei, slēdzot piegādes līgumus dabasgāzes importam Latvijā. Šāda dabasgāzes izcenošana ir ierasta prakse arī gāzes piegādēm mazumtirgū, piemēram, iegādājoties dabasgāzi siltumenerģijas ražošanai. Dabasgāzes biržas cenas augstākais punkts tika sasniegts decembrī, kad piegādes nākamajam mēnesim cena sasniedza 112,99 eiro par MWh. Šobrīd cena biržā nedaudz stabilizējas – šā gada janvārī nākamā mēneša cena bija 84,07 eiro par MWh.

SPRK vērsa uzmanību, ka siltumenerģijas izmaksu mazināšanai valsts sniedz atbalstu mājsaimniecībām tajās pašvaldībās, kur vērojams ārkārtējs cenu pieaugums, t.i. kurās siltumenerģijas tarifs centralizētajā siltumapgādē ir virs 68 eiro par MWh.

Ņemot vērā minēto, mājsaimniecību lietotājiem, kuri izmanto centralizēto apkuri Rīgā, tiks piemērots maksimālais siltumenerģijas tarifa līmenis gan martā, gan aprīlī.

Plašāka informācija par atbalstu siltumenerģijas izmaksu mazināšanai un kompensācijas aprēķina kārtību pieejama Ekonomikas ministrijas (EM) tīmekļvietnē. Papildu jautājumu gadījumā par valsts atbalsta mehānismiem aicinām vērsties EM, atzīmēja SPRK.

Regulatorā norādīja arī, ka AS "Rīgas siltums" ir piešķirta atļauja pašai noteikt siltumenerģijas tarifus, ja mainās kurināmā cena. Tas nozīmē, ka tiklīdz kurināmā cena būs zemāka par to, kas iekļauta piemērotajā tarifā, komersantam būs jānosaka zemāks tarifs.

Noteikto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinu un pamatojumu AS "Rīgas siltums" iesniedza SPRK šā gada 27. janvārī. Regulators, izvērtējot komersanta iesniegto pamatojumu, secināja, ka piedāvātie tarifi ir pamatoti un atbilstoši metodikai, lai varētu stāties spēkā no šā gada 1. marta.

Šobrīd SPRK izskatīšanā ir vēl divi AS "Rīgas siltums" aprēķinātie siltumenerģijas tarifi. Viens, kas SPRK iesniegts šā gada 8. februārī, paredz noteiktā tarifa pieaugumu saistībā ar dabasgāzes gāzes cenas kāpumu.

Otrs SPRK vērtēšanā esošais ir pērn 20. decembrī iesniegtais pilnais siltumenerģijas tarifu projekts. Tarifu projekts iesniegts, ņemot vērā izmaiņas siltumenerģijas bilancē un siltumapgādes pakalpojuma nodrošināšanas izmaksās.

SPRK vērsa uzmanību, ka tarifu pārskatīšana nav piesaistīta kalendārajam gadam, un komersanti tos SPRK izvērtēšanai iesniedz pēc nepieciešamības, proti, kad ir būtiskas apjoma vai izmaksu svārstības. Turklāt ir divu veidu tarifu projektu izvērtēšanas – pilnā tarifa izvērtēšana, kur tiek pārbaudītas visas komersanta izmaksas, un atļauja pašiem noteikt tarifus, ja mainās kurināmā, iepirktās siltumenerģijas vai pārdotās elektroenerģijas cena, kas arī ir jāiesniedz izvērtēšanai un apstiprināšanai SPRK.

Kopējais pilnā tarifu projekta izvērtēšanas un lēmuma pieņemšanas laiks ir līdz 120 dienām. Ja izvērtēšanas laikā ir nepieciešams saņemt no komersanta papildu informāciju par tarifu projektu, SPRK lūdz to iesniegt. Brīdī, kad informācija ir pieprasīta, tarifu projekta izskatīšanas laiks tiek apturēts, bet atsākas, kad komersants informāciju ir iesniedzis SPRK.

Kopumā SPRK šobrīd izskatīšanā ir 12 pilnie siltumapgādes tarifu projekti Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti