Panorāma

Diskutē par Okupācijas muzeja rekonstrukciju

Panorāma

Neuzticas valstij, tāpēc lūdz ziedot

Rīga tērēs vairāk nekā nopelnīs

Rīga nākamgad atkal tērēs vairāk nekā nopelnīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kamēr Rīgas vadība lepojas ar daudzajiem investīciju projektiem, ko paredzēts īstenot nākamgad, pašvaldības opozīcija pārmet joprojām nepārdomātu finanšu plānošanu. Kaut arī situācija ļautu galvaspilsētas budžetu veidot bez deficīta, tas nav paredzēts. Tādēļ nav arī iespējams atjaunot savulaik ievērojamos uzkrājumus budžetā.

Par uzkrājumu “noēšanu” jau vairākus gadus Rīgas dome (RD) saņem vislielāko kritiku budžeta sakarā. Vēl 2009. gadā, kad domē vadības grožus pārņēma pašreizējā „Saskaņas” un „Gods kalpot Rīgai” koalīcija, uzkrājumi bija teju 120 miljonu eiro apmērā.

Pērnā gada beigās – vairs tikai 38 miljoni, nākamā gada budžetā tie tiek plānoti 27 miljonu apmērā. Tiesa, 2016. gadā budžets būs jau ar ievērojami mazāku deficītu kā iepriekš – 0,07%, salīdzinot ar šo gadu, kad deficīts pārsniedz 7%. Tas tādēļ, ka dēļ lielākiem nodokļu ieņēmumiem ievērojami ir pieauguši arī pašvaldības ieņēmumi. Tas ļāvis domei arī plānot vērienīgas investīciju programmas teritoriju labiekārtošanai un veselības un izglītības  iestāžu remontam, kam paredzēts tērēt ap 50 miljoniem eiro.

„Tas ir viens no lielākajiem apjomiem pašvaldības vēsturē kopumā,” uzsver Rīgas mērs Nils Ušakovs („Saskaņa”).

Opozīcijā, lai arī budžeta kopējo situāciju vērtē kā labu, šādu tēriņu pamatotību gan apšauba. „Nav bezdeficīta budžets, kas varētu būt, un, neskatoties uz to, ir ļoti maza summa, kas iedalīta investīcijām, tie ir 10 miljoni. Pārējā summa, kas ir skolu un bērnudārzu remonti, tā visa ir aizņemta nauda. Tāpēc man nav skaidrs, kāpēc viņi iet šo ceļu, jo, ja aizņemas, būs jāmaksā procenti,” kritisks ir Rīgas domes deputāts Olafs Pulks („Vienotība”).

Opozīciju joprojām arī neapmierina nekritiskā attieksme pret naudas ieguldījumiem pašvaldību uzņēmumos. Piemēram, dotācija „Rīgas satiksmei” nākamgad sasniegs gandrīz 89 miljonus eiro, kas kopā ar valsts daļu būs 97 miljoni.

„Problēma nav, ka šī nauda tiek ieguldīta. Problēma ir, ka mēs absolūti nezinām, kas notiek "Rīgas satiksmē".

Mums nav iesniegta ne stratēģija, ne detalizētas izmaksas, ne ieņēmumi, izmaksās, kādas ir investīcijas. Mēs esam šo informāciju pieprasījuši, un mums ir atbildēts, ka tas ir komercnoslēpums,” norāda Rīgas domes deputāts Ģirts Lapiņš (VL-TB/LNNK).

Atbalsta nav arī ''Vienotības'' priekšlikumam palielināt algas pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem jau no 1. janvāra. Rīgas mērs norādīja, ka vispirms grib sagaidīt valsts lēmumu atalgojuma reformu sakarā un tad lemt par pašvaldības atbalstu. „Mums tādas iespējas ir. Bet mēs tomēr gribētu, lai būtu vienota sistēma. Jo šai pedagogu atalgojuma sistēmai ir jābūt pielāgota tam, kas notiek skolās,” pauž Ušakovs.

Tomēr jau nākamgad nedaudz – līdz 400 eiro - plānots palielināt algas bērnudārzu auklītēm jeb skolotāju palīgiem. Pašvaldības struktūrvienībās paredzēts izveidot arī vairāk nekā 50 jaunas amata vietas. Daļa no tām saistīta ar apkalpošanas kapacitātes uzlabošanu, bet par četriem darbiniekiem tiks palielināts domes sabiedrisko attiecību nodaļas darbinieku skaits.

Rīgas domē pašvaldības budžetu plānots apstiprināt otrdien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti