Eiro fokusā

Ķīnā IKP pieaugums prognozēts lēnākais 30 gadu laikā

Eiro fokusā

Sabiedrība ir sākusi vairāk domāt par finansējuma nodrošinājumu vecumdienās

Latvijai pērnais gads bijis veiksmīgs tūrisma jomā

Rīga maijā ar pirmajiem čarterlidojumiem sagaidīs tūristus no Dienvidkorejas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijā pērn ieradušies par 8% vairāk tūristu nekā gadu iepriekš. Visvairāk tūristu ieradušies no Vācijas, seko Krievija, citas Baltijas valstis un Lielbritānija. Visbiežāk tūristi apmeklē Rīgu, ko šā gada maijā ar pirmajiem tiešajiem jeb čarterlidojumiem no Seulas apmeklēs tūristi no Dienvidkorejas.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava stāstīja, ka pērnais gads bijis veiksmīgs tūrisma jomā ne tikai Rīgā, bet visā Latvijā, jo tūristu skaits audzis par 8%.

"Vidēji Eiropā tūrisms aug par diviem, četriem procentiem, dažās valstīs ir pat kritums. Tā kā mēs varam būt ļoti lepni par to, ka tūristu skaits palielinās. Rīga neapšaubāmi ir galvenais magnēts, kas piesaista ārvalstu tūristus. Protams, te ir arī labi transporta sakari, cilvēkiem ir ērti atkļūt, un cilvēki, kas izceļojušies pa visu pasauli un Eiropas valstīm, meklē jaunus galamērķus, un Latvija tāds ir šobrīd, līdz ar to mēs esam interesanti," teica LIAA pārstāve.

Rīgas Tūrisma attīstības biroja valdes priekšsēdētāja Vita Jermoloviča atzina, ka tūristi, kas pērn atbrauca uz Rīgu, ir no ļoti dažādām valstīm, un Rīga viņiem bijusi interesanta arī simtgades pasākumu kontekstā. 

"Pamatā tūristi brauc no mērķa valstīm, ar kurām mēs visvairāk strādājam – no Vācijas, Krievijas, Skandināvijas, mūsu kaimiņvalstīm Lietuvas un Igaunijas. Brauc arī no tālām valstīm - gan no Japānas, gan Amerikas Savienotajām Valstīm. Liels tūristu skaita pieaugums ir no Lielbritānijas. Visvairāk tūristus sajūsmina Vecrīga, jūgendstils, koka apbūve Pārdaugavā. Arī pilsētas pasākumi, svētki, dažādi koncerti baznīcās, [Rīgas] Doma ērģeles, Operas nams, Krievu teātris viesiem, kas ir atbraukuši no Krievijas un no citām NVS valstīm. Topa objekts, ko nosauc vienmēr, ir Rīgas Centrāltirgus, tagad arī Gastro tirgus, bet, es domāju, ja būtu restaurēti visi pieci paviljoni un kanālmala, tas būtu ļoti pievilcīgs objekts.

Tagad mēs strādājam pie liela projekta "Latvijas Top 30 restorāni". Sadarbībā ar LIAA tiks noskaidroti interesantākie un labākie restorāni ne tikai Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās," teica Jermoloviča.

Lai gan 80% tūristu galamērķis ir Rīga un tikai 20% – reģioni, LIAA Tūrisma departamenta direktore Šīrava vērtēja, ka arī ārvalstu tūristi labprāt izbrauc vienas dienas ekskursijā ārpus Rīgas.

"Populārākais vienmēr ir bijis un joprojām ir Kurzemes reģions, viss jūras krasts, arī pilsētu piedāvājumi. Otrs populārākais ir Vidzeme ar dabas un aktīvā tūrisma piedāvājumu, arī Latgale. Mazāk populārs ir Zemgales reģions, bet tur ir savi iemesli. Zemgalē ir ļoti daudz interesantu tūrisma objektu – atjaunotas muižas un pilis, vienkārši Zemgalē mazāk nakšņo, tāpēc tūristi šajā viesnīcu statistikā neparādās. Protams, reģionu lielākais tūrists ir vietējais tūrists, arī Lietuvas un Igaunijas tūrists. Ļoti daudzi izmanto iespējas atpūsties ar ģimenēm un bērniem, līdz ar to Tērvetes dabas parks, dažādi aktīvās atpūtas objekti ir ļoti populāri, arī mazpilsētas, kas ir attīstījušās – Kuldīga, Cēsis," teica LIAA pārstāve.

Rīga šogad vēlas plāno vairāk piesaistīt tūristus no Ukrainas, Polijas, arī Norvēģijas, Dānijas, Nīderlandes, ASV un Ķīnas, bet maijā Rīgā ar pirmo tiešo čarterlidojumu no Seulas ieradīsies tūristi no Dienvidkorejas.

"LIAA, "Live Rīga" un Latvijas vēstniecības Korejā kopīgais darbs vairāku gadu garumā ir vainagojies ar rezultātu, un maija beigās Latvijā ieradīsies trīs čartera reisi no Seulas, kas atvedīs Korejas tūristus uz Latviju. Atlidos uz Rīgu, un tad dosies tūrēs pa Latviju, Lietuvu un Igauniju, bet ielidošanas un izlidošanas vieta būs Rīgas lidosta. Tas parāda Latviju kā perspektīvu galamērķi Āzijas tūroperatoriem. Galvenie tūrisma objekti ir Rīga kā UNESCO galamērķis, viņus interesē arī Vecrīga, Rundāle, Sigulda, Turaida. Pēdējā laikā diezgan ievērojami palielinās tūristu skaits no Dienvideiropas valstīm – Francijas, Spānijas, Itālijas. Protams, arī tālie tirgi - Āzijas tirgus, kas visā pasaulē ir augošs un kur tūristu skaits palielinās. Tie izaugsmes rādītāji ir diezgan lieli, bet tūristu skaits vēl ir diezgan mazs. Viņi ceļo pa visām trīs Baltijas valstīm, ne tikai uz Rīgu vai Latviju," piebilda Šīrava.

Abas tūrisma joma pārstāves vērtēja, ka Latvijas tūrisma nozarei ir izaugsmes potenciāls.

KONTEKSTS:

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem Latvijas tūristu mītnēs pērn apkalpoti 2,8 miljoni viesu, kas bija par 9% vairāk nekā 2017. gadā. Tostarp pērn apkalpoti 1,93 miljoni ārvalstu viesu, kas ir par 8,2% vairāk nekā iepriekšējā gadā, savukārt ārvalstu viesu pavadīto nakšu skaits audzis par 9,9 %, sasniedzot 3,74 miljonus nakšu.

Visvairāk viesu uzņemts no Krievijas – 259 000, Vācijas – 225 900, Lietuvas – 190 900, Igaunijas – 169 700, Somijas – 114 600 un Apvienotās Karalistes – 108 300. 2018. gadā ievērojami – par 32,8% – pieaudzis viesu skaits no Ukrainas, no Japānas – par 20,2%, no Polijas – par 18,8%, no Francijas – par 16,5%, no Dānijas – par 15,8%, no Nīderlandes – par 15,2%. Mazāk ārvalstu viesu savukārt bija no Norvēģijas – samazinājums par 5,6%. No ārvalstu viesiem 23,4% jeb 658 000 bija no kaimiņvalstīm – Krievijas (13,5%), Lietuvas (9,9%), Igaunijas (8,8%) un Baltkrievijas (2%).

Visvairāk ārvalstu viesu uzņemti Rīgā - 77,1%, Jūrmalā – 8,5%, Liepājā – 1,8%, Siguldas novadā – 1,6% un Daugavpilī – 1,4%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti