Pusdiena

Katastrofās cietušo sarastu publiskošanu vēlas uzticēt Valsts policijai

Pusdiena

Irānā notiek prezidenta vēlēšanas

Rīgā ieviesīs jaunus īpašuma nodokļa atvieglojumus

Rīgā ieviesīs jaunus īpašuma nodokļa atvieglojumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

23. maijā, tas ir, desmit dienas pirms pašvaldību vēlēšanām Rīgas dome lems par jaunu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumu ieviešanu galvaspilsētā. Tas, ka domes balsojums par izmaiņām noteikumos notiks īsi pirms vēlēšanām, esot tikai sakritība.

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas deputātu atbalstu šonedēļ guvis noteikumu projekts, kas paredz vēl vairāk paplašināt NĪN atvieglojumu piemērošanu Rīgā.

Sākot no nākamā gada 1. janvāra plānots ieviest NĪN atvieglojumus par zemi zem daudzdzīvokļu mājām, kuru iedzīvotāji ir pārņēmuši attiecīgo namu savā valdījumā. 

"Priekšlikums ir izveidot tādu jaunu nodokļu maksātāju kategoriju, kuri varētu saņemt 90% nodokļu atvieglojumu uz diviem gadiem. Proti, daudzdzīvokļu māju īpašnieki, kuri būs vienojušies savā pilnsapulcē un izveidojuši dzīvokļu kooperatīvo sabiedrību, kura savukārt būs noslēgusi pārvaldīšanas līgumu," teica Rīgas domes Pašvaldības īpašumu pārvaldes vadītājs Ilmārs Ziedonis.

Noteikumu projekts, par kuru nākamnedēļ jālemj domes sēdē, paredz, ka šai nodokļa maksātāju kategorijai 90% lielu NĪN atlaidi būs tiesības izmantot divus gadus.

Jau vēstīts, ka attiecībā uz dzīvojamo māju pārvaldīšanas pārņemšanu Latvijas iedzīvotāji ir izrādījušies ārkārtīgi kūtri. Atšķirībā no kaimiņvalstīm, kur iedzīvotāji pārvaldīšanā ir pārņēmuši aptuveni 90% daudzdzīvokļu namu, Latvijā dzīvokļu īpašnieku pārvaldīšanā ir mazliet vairāk nekā piektdaļa šādu namu.

To par būtisku problēmu atzinusi arī par mājokļu politiku atbildīgā Ekonomikas ministrija, kuras pārstāvis Mārtiņš Auders, komentējot šo situāciju, savulaik teica:

"Bieži vien ir arguments, ka mēs nepārņemsim, kamēr māju nesavedīs kārtībā. Tas pēc būtības ir tāds destruktīvs arguments tādēļ, ka to var izdarīt tikai par pašu īpašnieku līdzekļiem."

Izmaiņas NĪN atvieglojumu piemērošanā Rīgā gan iecerētas plašākas. Tā, piemēram, grozījumi paredz atcelt tikai šogad ieviesto normu, kas liedz nodokļa atlaides saņemt tiem īpašniekiem, kas nav savlaicīgi pagarinājuši būvatļaujas. Viņiem tiek piemērota arī paaugstināta nodokļa likme 3% apmērā no kadastrālās vērtības.

"Būvvalde šim priekšlikumam piekrita, ka tas būtu tāds dubultsitiens šiem cilvēkiem. Viņi nesaņem ne atvieglojumu par šo īpašumu un arī dabūn paaugstināto nodokli. Lai kaut kādā veidā tomēr mazinātu šo pārkāpumu, sodu, tad pašvaldība jau šinī gadā, no 1.janvāra pārrēķinās šo nodokli un piemēros atvieglojumu," stāsta Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes vadītājs.

Tāpat noteikumu grozījumi paredz palielināt nodokļa atvieglojumu maksimālo summu, kā arī par ceturto daļu jeb no 1500 līdz 2000 kvadrātmetru palielināt dzīvojamajām ēkām piekrītošo zemes platību, par kuru var saņemt atvieglojumus.

Ziedonis faktu, ka domes sēdes darba kārtībā jautājums par jaunu atvieglojumu ieviešanu nonāks nepilnas divas nedēļas pirms pašvaldību vēlēšanām sauc par sakritību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti