Rīga grib vilināt talantus no ārvalstīm – arī diasporas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Investīciju piesaistei Rīgā ir nepieciešami talanti, kas palīdzētu sasniegt izvirzītos mērķus, intervijā Latvijas Radio sacīja Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūras vadītājs Fredis Bikovs. Pēc viņa teiktā, aģentūra plāno izveidot platformu, lai vilinātu talantus no ārvalstīm, tostarp Latvijas diasporas.

Pēc viņa domām, talantu trūkums ir globāla problēma, kas ir liels izaicinājums arī Rīgai, taču "talanti ir". "Manuprāt, mēs ilgi esam uzdevuši jautājumu, vai mums vajag piesaistīt augsti kvalificētus speciālistus uz Rīgu no citām valstīm.

Manuprāt, pareizs jautājums būtu, kā tieši mēs viņus pārliecināsim, ka viņiem ir jābrauc uz Rīgu, nevis uz Berlīni, Londonu vai jebkuru citu Eiropas galvaspilsētu," teica Bikovs.

Viņš uzsvēra, viens no Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūras stratēģiskajiem mērķiem būs pozicionēt Rīgu, kur gan diaspora, gan "starptautiski talanti" no citām valstīm varētu braukt strādāt. 

Jautāts, kādi speciālisti Rīgai ir nepieciešami, Bikovs norādīja, ka visvairāk speciālistu trūkums vērojams informācijas tehnoloģiju (IT) jomā, piemēram, programmēšanā. "Bet tas varētu būt arī daudz plašāks profesiju saraksts," sacīja Bikovs.

Viņš atzina, ka Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūra plāno sadarbībā ar uzņēmumiem izveidot platformu ar nosaukumu "Work in Riga", kas domāta ārvalstu speciālistu piesaistei, arī no diasporas.

"Vienā vietā mēs varētu apkopot informāciju par to, kā atgriezties un integrēties Rīgā vai atbraukt uz Rīgu un kādas te ir darba iespējas," klāstīja aģentūras vadītājs.

 Vēl Rīga no kaimiņvalsts Lietuvas galvaspilsētas varētu pārņemt konceptu par "vienas pieturas aģentūru", kas būtu ne tikai mārketinga rīks, bet arī praktiska palīdzība, stāstīja Bikovs.

Vienas pieturas aģentūrā iebraucēji varētu saņemt visus nepieciešamos pakalpojumus no pašvaldības un valsts struktūrām.

 

 

Latvijas Banka secinājusi: lai gan tautsaimniecības izaugsme ir spraiga, Rīgas iedzīvotāju skaits kopš 20. gs. 90. gadiem ir samazinājies, turklāt atpaliekam no pārējām Baltijas valstu galvaspilsētām ienākumu ziņā (par 25%) un līdzīgi ir ar izaugsmes tempu.

Otrdien Latvijas Banka rīko ekspertu sarunu "Kā Rīgai nezaudēt Baltijas sacensībā un atgūt Eiropas metropoles statusu?". Ekspertu saruna veltīta dzīves kvalitātes un konkurētspējas sacensībai starp Baltijas valstu galvaspilsētām, Rīgas vājajiem punktiem un risinājumiem – kas uzlabojams.

Ekspertu sarunu no plkst. 14 līdz plkst. 16 varēs skatīties arī tiešraidē portālā LSM.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti