«Riga Food» pārtikas izstādē piedalās 170 mājražotāji ar unikāliem nišas produktiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Trešdien, 7.septembrī Ķīpsalas izstāžu kompleksā atklāta pārtikas industrijas izstāde “Riga Food 2016”, kurā pirmoreiz Latvijas novadu garšas pārstāvēja 170 mājražotāji ar unikāliem nišas produktiem.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis, izstādi atklājot, uzsvēra, ka pārtikas ražotāju lielākais potenciāls ir nišas produkti un bioloģiskā pārtika. Tikai ar tiem varēs iekarot jaunus tirgus.

Katra novada mājražotājiem izstādē ir savs stends.

Katram novadam sava garša un atpazīstamība, bet vienojošs faktors izstādē ir tas, ka šeit sastopami tikai dabīgi tīri produkti no Latvijā audzētiem lopiem, dārzeņiem, augļiem un ogām.

Ieva Spriža no zemnieku saimniecības „Liepsalas” pērn uzvarēja konkursā “Laukiem būt”. Tagad viņai ar vīru ir jau sava ražotne, un noiets ir tāds, ka ar steigu jāpaplašinās. „Uzvara konkursā rosināja iet tālāk un saprast, ka viss – augļi, ogas, kas aug dārzā, ir uztverams mazliet citādi,” par iepriekš secināto stāsta Spriža.

Mājražotāji atzina, ka viņu produkcija kļūst aizvien pieprasītāka. To vidū arī produkti no kazas piena. Tas nav tikai siers. Tie ir arī kēksi, krēmi un pat saldējums. „Tiem kam ir labs noiets Latvijas tirgū, ir arī labs pieprasījums Eiropā. Bet diemžēl to kazu ir tik, cik ir. Mēs aicinām jaunos zemniekus pievērsties šai nozarei. It sevišķi Vidzemes pusē, kas ir tuvāk Cesvaines pienotavai, kur ir vinnēts Eiropas projekts par iekārtu iegādi kazu sieru ražošanai,” norāda Kazkopības biedrības valdes priekšsēdētāja Kristīne Piliena.

Savukārt Latgales garšu nobaudīt vispatiesāk var pie Andra Meijera, ko visā Latgalē pazīst kā Latgales speķa vīru. „Lielražotāji piedāvā visādus garšas uzlabotājus. Mums neko nevajag! Ja barojam cūku garšīgi, tad būs garšīga gaļiņa un garšīgs speķītis. Ar to mēs arī atšķiramies: viss ir vienkāršs: rudzu maize un gaļiņa. Ar šiem ēdieniem izauga visa Latgale,” klāsta Meijers.

No 3000 mājražotājiem 170 uz izstādi izraudzījās un palīdzēja viņiem saorganizēties Lauku konsultāciju centrs. „Tas, ka sabiedrība pieprasa unikālu produktu, ir visas Eiropas tendence,” stāsta Latvijas lauku konsultāciju centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

„Četru dienu laikā var balsot par sev tīkamu produktu un uzvarētājs janvārī brauks uz lielo pārtikas izstādi Berlīnē. Šeit ir novadu garša, savukārt Berlīnē būs Latvijas garša, kur stāstīsim par Latvijas unikālajiem produktiem, kas ļoti interesē Vācijas izstāžu apmeklētājus,” norāda Cimermanis.

Gan izstādes apmeklētāji, gan dalībnieki trešdien uzsvēra, ka galvenais nav tirdzniecība, bet gan iepazīšanās un savstarpēju kontaktu dibināšana, lai tad jau varētu darboties citos līmeņos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti